Sacherova torta – originál recept na lahodný dezert

Sacherova torta patrí medzi najlahodnejšie dezerty, ktoré vo svojej kuchyni kedy vytvoríte. Vyskúšajte recept na tradičný sacher s lahodnou čokoládovou chuťou, ktorá z neho právom robí kráľa všetkých dezertov.

História sacher torty

Pokiaľ ide o Sacherovu tortu, história siaha až do roku 1832. To vtedy dal knieža Klemens Wenzel von Metternich príkaz šéfkuchárovi, aby vytvoril nejakú špecialitu pre výnimočných hostí. Jeho šéfkuchár bol ale v tej dobe bohužiaľ chorý, a preto sa tento rozkaz dostal až k vtedy šestnásťročnému Franzovi Sacherovi, ktorý túto tortu vymyslel. Dodnes sa podáva vo viedenskom hoteli Sacher, ktorý dal vybudovať syn vynálezcu torty. Jeho receptúra ​​je prísne tajná. Iba tu teda ochutnáte pravú Sacher tortu – originál.

Tajný recept na Sacherovu tortu

Keď sa povie Viedeň, mnoho z nás si vybaví kráľovský palác a záhrady, prekrásnu katedrálu alebo napríklad vianočné trhy. Mnohým z nás ale príde na um aj jedna tradičná dobrota, bez ktorej si návštevu rakúskeho hlavného mesta jednoducho nedokážeme predstaviť – Sacher. Originálny recept je prísne tajný a cukrári pracujúci v legendárnom hoteli Sacher ho dodnes nikomu neprezradili. Nemusíte ale patriť práve k detektívom, aby ste sa lahodnej a jedinečnej chuti tejto dobroty veľmi verne priblížili.

recept na originál Sacherovu tortu z Vedne
Zdroj foto: Miti74 / Shutterstock.com

Aké ingrediencie použiť na sacher tortu?

Čokoláda

Než sa pustíte do práce, je nutné zdôrazniť, že Sacherovu tortu nie je dobré oklamať. Vytvoriť si obyčajné piškótové cesto, na ktoré dáte trochu marmelády a trochu čokolády, to snáď ani nie je možné nazývať Sacherom. Pamätajte si, že bez čokolády to rozhodne nie je ono! Síce je kakao s olejom lacnejším variantom, ale pokiaľ na tento recept dodržíte všetko potrebné, skutočne sa jeho chuťou veľmi priblížite (alebo predčíte) obľúbenú viedenskú pochutinu. Horkú čokoládu tiež nenahradzujte mliečnym variantom. Uvidíte, že výsledok bude stáť za to! Môžeme sa teda dať do práce. Rýchlu Sacherovu tortu zvládnete skutočne za niekoľko desiatok minút!

Marmeláda

Recept by okrem čokolády obsiahnutej v samotnom ceste mal zahŕňať aj ďalšiu ingredienciu typickú pre túto jedinečnú dobrotu – a tou je marhuľová marmeláda. Rozhodne po nás nikto nemôže chcieť, aby sme si vytvárali každý rok svoju domácu, ale oplatí sa si ju zaobstarať od lokálneho farmára, kde máte záruku plnej chuti a absenciu náhrad alebo ďalšieho primiešaného ovocia či farbív. Chuť marhuľovej marmelády je s týmto slávnostným dezertom neodmysliteľne spätá. Pravá Sacherova torta by sa bez nej rozhodne nezaobišla!

Kakao na Sacherovu tortu

Aj keď práve nemáte v pláne navštíviť Viedeň, Sacherovu tortu si môžete vytvoriť aj vy. Jediné dve ingrediencie sú v tomto prípade pre tvorenie receptu trochu netradičné a je dobré ich dodržať – jedná sa o horkú čokoládu a holandské kakao. Holandské kakao vyniká svojou plnou chuťou, a preto naozaj postačí ho do receptu pridať iba 40 gramov. Kakaa nižšej kvality majú sklony k horkastej chuti. O tú v našom recepte skutočne nestojíme.

Korpus na Sacherovu tortu

Recept na Sacherovu tortu sa vyznačuje tým, že sa do cesta používa už spomínaná čokoláda. Vytvoriť korpus s touto ingredienciou pritom nie je práve ľahké. Nie, že by sa vám hneď zo začiatku nepodaril, ale možno to bude chcieť trochu praxe na dosiahnutie skutočne nadýchaného a vysokého vzhľadu. Aby ste sa vyhli začiatočníckym nezdarom, vyskúšajte náš nasledujúci tip:

Čokoládový korpus nechajte po vytiahnutí z rúry vychladnúť vo forme na pečenie, až potom ho vyberte. Tak ho nepolámete. Na pečenie pokojne použite tortový ráfik, vďaka ktorému sa cesto bude držať na svojom mieste a nikam vám neutečie.

Recept na Sacherovu tortu

Ak sa chystáte vytvoriť Sacherovu tortu, receptov je samozrejme viac. Ten náš vám bude chuťovo veľmi pripomínať jeho slávnu pôvodnú formu, ktorú môžete ochutnať iba vo viedenskom hoteli Sacher.

Suroviny

Na korpus

  • 20 dkg masla,
  • 8 bielkov,
  • 6 žĺtkov,
  • 25 dkg cukru krupice,
  • 13 dkg kvalitnej horkej čokolády (minimálne 50%),
  • 10 dkg strúhanky,
  • 60 gramov hladkej múky,
  • 40 gramov holandského kakaa,
  • 45 dkg marhuľovej marmelády,
  • soľ.

Na polevu

  • 16 dkg horkej čokolády (minimálne 50%),
  • téglik 33% smotany na šľahanie.

Postup prípravy

Príprava korpusu na Sacherovu tortu

  1. Najskôr predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  2. Nachystajte si plech, na ktorý položíte papier na pečenie. Ak máte, použite tortový ráfik. V opačnom prípade pečte rovno v tortovej forme, na ktorú ste si položili papier na pečenie.
  3. Najskôr si vo vodnom kúpeli rozpustite maslo spoločne s čokoládou. Potom nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
  4. Teraz si nachystajte tuhý sneh z bielkov, štipky soli, a polovice cukru.
  5. Základ na cesto vytvorte zo žĺtkov zmiešaných s druhou polovicou cukru. Šľahajte do peny.
  6. Do misky si nachystajte preosiatu múku a strúhanku. Pridajte holandské kakao a štipku soli.
  7. Do základu na cesto pomaly vmiešajte zmes vytvorenú z čokolády a masla.
  8. Do cesta pomaly pridávajte trochu sypkej zmesi a trochu snehu. Všetko miešajte veľmi pomaly a postupne.
  9. Takto pripravené cesto vlejte do vami pripravenej formy a pečte hodinu.
  10. Po vytiahnutí z rúry nechajte cesto vychladnúť vo forme na pečenie.
  11. Až bude torta vychladnutá, dvakrát ju vodorovne rozkrojte.
  12. Marmeládu si predhrejte vo vodnom kúpeli a jednotlivé vrstvy s ňou dobre potrite. Vďaka vyššej teplote sa rýchlejšie zjednotí s korpusom a vytvorí lahodnú symbiózu chutí. Okrem toho, že torta nebude vysušená, ju tiež marmeláda po vychladnutí bude skvele držať pohromade. V originálnom recepte na Sacher tortu je navyše potretá marmeládou aj po bokoch a vršku.
  13. Vrch aj boky následne polejte pripravenou čokoládovou polevou (postup prípravy nižšie) a dajte stuhnúť do chladničky.
čokoládová poleva na originál Sacher tortu
Zdroj foto: two_meerkats / Shutterstock.com

Príprava polevy na Sacherovu tortu

  1. Smotanu a čokoládu zahrievajte vo vodnom kúpeli, až kým sa čokoláda nerozpustí.
  2. Takto vzniknutý základ nechajte pomaly vychladnúť, až jemne zhustne.
  3. Tortu si položte na tácku a rovnomerne ju polejte čokoládovou polevou. Potom nechajte vychladnúť v chladnejšej miestnosti.

Pred tým, než budete dezert podávať, nechajte ho mimo chladničky. Jeho chuť a vôňa sa príjemne rozvinie. Konzumovať ju priamo studenú nie je úplne vhodné.

Už sa tiež tešíte, až sa vašou kuchyňou bude šíriť tá najnežnejšia vôňa? Samozrejme si môžete vyskúšať aj jej obmenu, napr. falošnú Sacherovu tortu s jablkami.

Ďalšie recepty na torty a dezerty


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.