Šalát coleslaw – jednoduchý recept z pár surovín

Coleslaw je populárny prevažne v Amerike, aj u nás však získava na obľúbenosti. Ide o pomerne jednoduchý šalát z pár surovín, avšak pri tej správnej príprave získate neodolateľný pokrm hodiaci sa hlavne k pečenému mäsu.

Recept na šalát coleslaw

Vyskúšajte chutný recept na coleslaw šalát s jednoduchou prípravou. Čo na recept potrebujeme?

Suroviny

  • menšia hlávka kapusty (1–1,2 kg),
  • 2 väčšie mrkvy,
  • 20 g práškového cukru,
  • 30 ml jablčného octu,
  • 150 g majonézy,
  • soľ,
  • podľa chuti dijonská horčica.

Tip: Pre odľahčenú verziu môžete majonézu nahradiť jogurtom alebo kyslou smotanou.

Postup prípravy

  1. Kapustu očistite a rozkrojte na štyri časti. Každú z nich zbavte hlúbov. Nakrájajte na tenké rezančeky, veľkým nožom to pôjde najlepšie.
  2. Pripravte si misu a vložte do nej nakrájanú kapustu. Pridajte soľ a dobre premiešajte. Je dobré nechať ju zhruba pol hodiny odstáť, aby pustila šťavu.
  3. Následne sceďte a vytlačte, aby ste sa zbavili prebytočnej tekutiny.
  4. Očistenú mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle a pridajte ju ku kapuste.
  5. V inej mise zmiešajte cukor s octom, premiešajte, aby sa cukor dobre rozpustil. Podľa chuti môžete pridať aj horčicu.
  6. Túto zmes primiešajte k majonéze. Vzniknutú zálievku pridajte k zelenine a dôkladne premiešajte. Prípadne môžete chuť ešte doladiť.
  7. Je dobré nechať šalát coleslaw aspoň 30 minút odpočinúť v chladničke, aby sa chute premiešali.

Tip: Pripraviť môžete aj chutný šalát coleslaw z červenej kapusty.

kapustový šalát coleslaw
Zdroj foto: Irina Rostokina / Shutterstock.com

Tipy, ako na dokonalý coleslaw

Pri origináli šalátu coleslaw nie sú také kľúčové suroviny, ako skôr postup. Aj samotnou prípravou totiž môžete jeho chuť vylepšiť. 

  • Kľúčové je krájanie kapusty – pripraviť by ste mali čo najtenšie rezančeky.
  • Ku chrumkavosti pomôže aj nasolenie – ak kapustu necháte pustiť šťavu, výsledok bude ešte lepší. 
  • Do zálievky môžete pridať aj štipku korenia na ozvláštnenie chuti, prípadne čerstvé bylinky, napr. kôpor alebo bazalku.
  • Milujete sladko kyslý kontrast? Pridajte do šalátu napríklad jablko alebo ananás.

K čomu servírovať šalát coleslaw?

Kapustový šalát coleslaw sa skvele hodí k mnohým pokrmom, ide o univerzálnu prílohu. Medzi najobľúbenejšie spôsoby, ako ho servírovať, resp. k čomu ho podávať, patrí:

  • ku grilovanému alebo pečenému mäsu,
  • k BBQ pokrmom ako pečené rebierka, trhané bravčové mäso (pulled pork) či hamburgerom.
  • ako náplň do tortilly, burrita alebo tacos.

Vychutnať si ho však môžete aj len tak, ako súčasť studeného bufetu na rodinných oslavách alebo ako zdravú večeru. Tento šalát je ľahký a svieži, pričom príprava nie je vôbec zložitá.

Tip: Ak čakáte návštevu, vyskúšajte aj rýchly domáci parížsky šalát s čerstvým pečivom.


Ďalšie obľúbené šaláty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.