Šípková omáčka – recept na tradičnú omáčku k divine

Šípková omáčka je nenahraditeľnou pri zverinových hodoch. Sladká chuť omáčky podčiarkne chuť mäsa, ku ktorému je podávaná. Pripraviť si ju môžete z čerstvých šípok aj z marmelády.

Základom šípkovej omáčky sú samozrejme šípky, ktoré sú nabité vitamínmi a antioxidantmi. Šípky sú v kuchyni tak všestranné, že z nich môžete pripraviť ako omáčku, tak marmeládu alebo obľúbený šípkový čaj. Inšpirujte sa receptom na šípkovú omáčku.

Recept na šípkovú omáčku

Šípková omáčka dokáže skvele podčiarknuť chuť každého mäsa, predovšetkým diviny, ktorú svojou chuťou krásne zjemní. Základom omáčky je redukcia očistených šípok, ktoré sa rozmixujú a vytvoria jemnú konzistenciu.

Suroviny

  • 150 g šípok,
  • 200 ml vývaru,
  • 100 ml červeného vína,
  • cukor, soľ a korenie na dochutenie,
  • klinček, štipka škorice, citrónová kôra ako korenie,
  • hladká múka podľa potreby na zahustenie.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si pripravte šípky, aby boli vhodné na tepelnú úpravu. Zo šípok odstráňte stopky a okvetia. Rozpoľte ich a vydlabajte jadrovníky, pre ktoré sú charakteristické semienka a chĺpky.
  2. Šípky umyte pod studenou tečúcou vodou. Vložte ich do hrnca, zalejte vodou a uvarte domäkka.
  3. Akonáhle sú šípky hotové, rozmixujte ich tyčovým mixérom – mala by vám vzniknúť konzistencia pretlaku.
  4. Ďalej si pripravte zápražku z masla a hladkej múky.
  5. Zalejte vývarom, pridajte rozmixované šípky, zalejte červeným vínom, pridajte korenie.
  6. Omáčku priveďte do varu a následne ju nechajte 10 minút prebublávať.
  7. Nakoniec omáčku dochuťte soľou a korením.

Ako vylepšiť šípkovú omáčku

Rýchla šípková omáčka vám bude skvele chutiť, keď na jej prípravu použijete všetok výpek s cibuľou a ostatnou zeleninou z mäsa, ktoré k nej pripravujete. Nemáte práve po ruke čerstvé šípky? To vôbec nevadí, rovnako dobre bude chutiť šípková omáčka z marmelády.

šípková omáčka z marmelády k mäsu
Zdroj foto: Ozgur Senergin / Shutterstock.com

S čím podávať šípkovú omáčku

Šípková omáčka je najvhodnejšia k zverine ako je diviak, jeleň, steaky z daniela a pod. Zverinu môžete tiež nahradiť iným mäsom, klasickým kuracím, hovädzím či bravčovým. Vyskúšajte napríklad šípkovú omáčku k panenke. Vhodnou prílohou sú knedle na všetky možné spôsoby, deti ju zbožňujú aj s cestovinami.

Zdroj: halfbakedharvest.com, knorr.com


Recepty na ďalšie obľúbené omáčky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.