Slivkový koláč s posýpkou – recept ako od babičky

Šťavnatý slivkový koláč s posýpkou je spomienkou na detstvo, pretože naše babičky ho jednoducho vedeli najlepšie. Máte doma čerstvé ovocie a chcete ho zužitkovať? Potom určite vyskúšajte recept na tento skvelý koláč s posýpkou.

Postup prípravy nie je príliš zložitý, a napriek tomu vás svojou chuťou a vláčnym cestom dostane. Na kysnutý koláč s mrveničkou môžete využiť akékoľvek ovocie, ktoré doma máte, a vôbec nebude vadiť, keď využijete aj ovocie z konzervy. Aj keď s tým čerstvým sa to nedá porovnať.

Za nás môžeme najviac odporučiť:

  • jablkový koláč s posýpkou,
  • marhuľový koláč s posýpkou,
  • čučoriedkový koláč s posýpkou.

Môžete si tiež pripraviť posýpkový koláč s rebarborou, jahodami, broskyňami alebo využite čierne ríbezle. Ovocie môžete aj namiešať a koláč bude zaujímavejší.

My vám prinášame recept na krehký kysnutý slivkový koláč s posýpkou.

slivkový koláč s posýpkou
Zdroj foto: istetiana / Shutterstock.com

Recept na slivkový koláč s posýpkou

Suroviny nemusíte vážiť, pretože máme pre vás recept na hrnčekový koláč s posýpkou.

Suroviny

  • 1 hrnček krupicového cukru,
  • 2 hrnčeky polohrubej múky,
  • 125 g masla,
  • 1 balenie vanilkového cukru,
  • 1 balenie prášku do pečiva,
  • 2 vajcia,
  • asi trištvrte hrnčeka mlieka,
  • slivky alebo iné ovocie podľa chuti.

Postup prípravy

  1. Do misy si dáme cukor, polohrubú múku, vanilkový cukor a maslo.
  2. Ručne si urobíme zo surovín posýpku na koláč, ktorú je nutné dobre prepracovať.
  3. Drobenku si rozdelíme, 1 hrnček si dáme bokom.
  4. Zo zvyšnej drobenky si pripravíme cesto na koláč.
  5. K posýpke pridáme mlieko, 2 vajíčka a kypriaci prášok do pečiva.
  6. Cesto dobre premiešame a vlejeme na plech, ktorý sme si vopred vyložili papierom na pečenie. Plech ale môžeme aj vymazať maslom a vysypať múkou, ako to robievali naše babičky, ktoré papier na pečenie toľko nevyužívali, ako my dnes.
  7. Na cesto poukladáme umyté slivky, a tie ešte posypeme zvyškom mrveničky, ktorú sme si predtým odložili.
  8. Rúru vyhrejeme približne na 180 stupňov a pečieme.
  9. Či je koláč už hotový, zistíme za pomoci špajle, na ktorú sa nesmie cesto prilepiť.

Ovocný koláč s mrveničkou necháme vychladnúť a môžeme podávať. Cesto bude krásne vláčne, aj keď ho nestihnete zjesť hneď.

TIP: Vyskúšajte tiež koláč s posýpkou a s tvarohom alebo pudingom. To urobíte jednoducho tak, že na 
začiatku receptu si do misy primiešate k ostatným surovinám 100 g tvarohu, prípadne viac podľa vášho uváženia.

Zdroj: cookingclassy.com

Ďalšie recepty na koláče a múčniky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.