Šopský šalát – rýchly recept zo zdravých surovín

Šopský šalát je šalát bulharského pôvodu, ktorý je svieži a veľmi chutný. Pripraviť si ho môžete na obed aj na večeru. Recept na šopský šalát je jednoduchý a hotový za pár minút.

Výhodou šopského šalátu je jeho jednoduchosť. Nie je potrebné premýšľať nad zložitosťou zálievky, pretože si vystačíte len s olejom, soľou a octom. Základné ingrediencie sú k dispozícii v obchodoch prakticky po celý rok. Jeho história nie je príliš dlhá, čo mnohých konzumentov možno prekvapí.

Pôvod šopského šalátu

Pri pohľade na farebnú skladbu originálneho šopského šalátu vás možno napadne, že vám pripomína bulharskú vlajku, čo je pravda a jeho autori sa ňou skutočne inšpirovali. Niet divu, keď bol pripravený v bulharskej štátnej turistickej agentúre už v roku 1955. Názov dostal podľa západobulharského etnografického regiónu Šopi. Nejakú významnejšiu spojitosť tu ale nehľadajte. Bulhari tento jednoduchý šopský šalát radi dopĺňajú tradičnými liehovinami – anízovým likérom mastika a vínnou pálenkou rakija.

Čo potrebujem na šopský šalát

Na prípravu tohto klasického šopského šalátu budete potrebovať len tri druhy zeleniny: paradajky, papriky a šalátovú uhorku.

Dohromady vytvárajú jedinečnú chuť, ktorú ale podčiarkuje použitie syra feta. V našich končinách môžete pripraviť šopský šalát s balkánskym syrom, prípadne šopský šalát s mozzarellou. Syr feta je pôvodom z Grécka a vyrába sa z ovčieho a kozieho mlieka. Zreje v slanom roztoku asi dva mesiace, než je pripravený na použitie. Nemenej dôležitou ingredienciou je použité korenie.

Do bulharského šalátu by ste mali pridať čubricu, čo je zmes saturejky, pálivých papričiek, soli, semien senovky a múky z opraženej kukurice. Chuť mu dáva aj nasekaná zelená petržlenová vňať a pochopiteľne aj zálievka.

recept na šopský šalát s feta syrom
Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Recept na šopský šalát s feta syrom

Bulharský šopský šalát je výborným osviežením v horúcich letných dňoch, ale dodá vitamíny a výživné látky počas každého ročného obdobia. Pretože obsahuje aj syr, je možné ho použiť ako ľahkú večeru. Poďme sa pozrieť, ako urobiť šopský šalát.

Suroviny

  • 1 paprika,
  • 4 paradajky,
  • asi 100 g šalátovej uhorky,
  • 100 g syra feta alebo balkánskeho syra,
  • 2 lyžičky olivového oleja,
  • korenie čubrica (saturejka, semená pískavice, chilli),
  • soľ,
  • 1 lyžička octu,
  • vňať petržlenu.

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravíte zeleninu. Paradajky, papriku a šalátovú uhorku si opláchnete a nakrájate na kocky. Dáte do šalátovej misy a premiešate.
  2. Zmes zeleniny pokvapkáte olivovým olejom, osolíte, pridáte ocot a korenie čubrica.
  3. Šopský šalát doplníte strúhaným syrom feta alebo balkánskym syrom.
  4. Všetko dobre premiešate. Môžete nechať odležať v chlade alebo ihneď podávať.

Syr feta je možné nahradiť aj menej výraznou mozzarellou. Záleží na vašich chutiach. Namiesto olivového oleja je možné dať aj klasický slnečnicový.

Tipy na vylepšenie šalátu

  • Chuť klasického šopského šalátu zvýrazníte pridaním čiernych olív, ktoré nakrájate nadrobno. Namiesto korenia čubrica použijete čerstvé mleté ​​korenie. 
  • Pokiaľ sa vám zdá, že je takýto zeleninový šalát pre vás málo a nenajete sa z toho, môžete pridať väčšie množstvo syra. K šalátu môžete pridať tiež opečené toasty alebo bagetky. 
  • Ak ste mäsožravec, ktorému šalát bez mäsa nevonia, pripraviť si môžete šopský šalát s kuracím mäsom (jednoducho ho budete servírovať spolu s opečenými kuracími kúskami).

Zálievka na šopský šalát

Hlavnou ingredienciou zálievky šopského šalátu je korenie čubrica. Jeho súčasťou je aj chilli. Kto nemá rád ostré jedlá, tak môže pridať len saturejku. Nesmie chýbať ani olivový olej, ktorý je dôležitý pre lepšiu absorpciu vitamínov rozpustných v tukoch. Ocot dodá typickú kyslú chuť. Nemusíte ho dávať príliš. A samozrejme nesmieme zabudnúť na soľ.

Patrí šopský šalát k vašim obľúbeným? Máte svoju tajnú ingredienciu, ktorú šalát ozvlášnite?

Zdroje: yummly.com, foodnetwork.co.uk

Recepty na ďalšie šaláty


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.