Španielsky vtáčik – osvedčený recept z hovädzieho mäsa

Súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne je okrem iného španielsky vtáčik – pokrm z hovädzieho mäsa, plnený vajíčkom, uhorkou, slaninou a párkom. Najlepšou prílohou k tomuto jedlu je ryža alebo kysnutá žemľová knedľa. Ako na jeho prípravu? 

Recept na španielskeho vtáčika

Dostali ste chuť pripraviť si klasického španielskeho vtáčika z hovädzieho mäsa? Máme pre vás recept, ktorým vás prevedieme krok za krokom. Ak chcete pripraviť španielskeho vtáčika trochu inak, môžete použiť mäso kuracie alebo napríklad bravčové karé. 

Suroviny

Na prípravu 4 porcií španielskeho vtáčika budete potrebovať:

  • 4 plátky hovädzieho stehna
  • párok (rozdelený na 4 rovnako veľké diely)
  • 100 g anglickej slaniny (nakrájanej na plátky)
  • 2 natvrdo uvarené vajcia
  • 2 stredné nakladané uhorky
  • 100 ml šťavy z uhoriek
  • 0,5 kg cibule (1 cibuľu nakrájajte na štvrtky, zvyšnú nahrubo)
  • 5 polievkových lyžíc plnotučnej horčice
  • 2 lyžice masti
  • 20 g hladkej múky
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • soľ
  • korenie
  • povrázok

Postup prípravy

  1. Najskôr plátky hovädzieho naklepte az oboch strán osoľte a okoreňte.
  2. Následne jednu stranu potrite horčicou a začnite na ňu ukladať plátky anglickej slaniny, kus párku, polovicu vajíčka, polovicu uhorky a štvrtku cibule. Všetko dôkladne zabaľte a previažte povrázkom.
  3. Takto vzniknuté balíčky opečte na horúcom oleji na spenenej cibuľke do hneda.
  4. Následne ich z hrnca vyberte na tanier a do hrnca pridajte múku, rôsol (štavu) z uhoriek a hovädzí vývar. Dôkladne premiešajte a vráťte do hrnca aj mäsové balíčky.
  5. Priveďte do varu, plameň upravte na minimum a pod pokrievkou duste domäkka (cca 1,5 hodiny). Pred podávaním z vtáčikov odstráňte povrázok a podávajte s ryžou alebo knedlou. Môžete použiť klasickú kysnutú alebo karlovarské knedlíky
  6. Zalejte omáčkou z hrnca, ktorú pred podávaním dochuťte soľou a korením.

TIP: Alternatívou je aj príprava španielskeho vtáčika v tlakovom hrnci, ktorá vám ušetrí množstvo času, prípadne pečenie v rúre. 

Odporúčame: Šťavnaté hovädzie na víne – jednoduchý recept nájdete tu

Prípravu španielskych vtáčikov zvládne aj jedinec, ktorý v kuchyni ešte len začína. Pokiaľ sa budete držať receptu a vtáčiky zabalíte, poriadne utiahnete a zviažete povrázkom, nehrozí, že by sa vám pri opekaní či varení v hrnci balíčky rozviazali. 

Zdroj: culinarygoddesssite.com


Ďalšie tipy na hlavné jedlá z hovädzieho mäsa

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.