Španielsky vtáčik – osvedčený recept, ako ho pripraviť vo vašej kuchyni

Súčasťou tradičnej slovenskej aj českej kuchyne je okrem iného španielsky vtáčik. Pokrm z hovädzieho mäsa, plnený vajíčkom, uhorkou, slaninou a párkom. Najlepšou prílohou k tomuto jedlu je ryža alebo kysnutá žemľová knedľa. 

Recept na španielskeho vtáčika

Dostali ste chuť pripraviť si španielskeho vtáčika? Máme pre vás recept, ktorým vás prevedieme krok za krokom.

Suroviny

Na prípravu 4 porcií španielskeho vtáčika budete potrebovať:

  • 4 plátky hovädzieho stehna,
  • párok (rozdelený na 4 rovnako veľké diely),
  • 100 g anglickej slaniny (nakrájanej na plátky),
  • 2 natvrdo uvarené vajcia,
  • 2 stredné nakladané uhorky,
  • 100 ml šťavy z uhoriek,
  • 0,5 kg cibule (1 cibuľu nakrájajte na štvrtky, zvyšnú nahrubo),
  • 5 polievkových lyžíc plnotučnej horčice,
  • 2 lyžice masti,
  • 20 g hladkej múky,
  • 1 l hovädzieho vývaru,
  • soľ,
  • korenie,
  • povrázok.

Postup prípravy

  1. Najskôr plátky hovädzieho naklepte az oboch strán osoľte a okoreňte.
  2. Následne jednu stranu potrite horčicou a začnite na ňu ukladať plátky anglickej slaniny, kus párku, polovicu vajíčka, polovicu uhorky a štvrtku cibule. Všetko dôkladne zabaľte a previažte povrázkom.
  3. Takto vzniknuté balíčky opečte na horúcom oleji na spenenej cibuľke do hneda.
  4. Následne ich z hrnca vyberte na tanier a do hrnca pridajte múku, rôsol (štavu) z uhoriek a hovädzí vývar. Dôkladne premiešajte a vráťte do hrnca aj mäsové balíčky.
  5. Priveďte do varu, plameň upravte na minimum a pod pokrievkou duste domäkka (cca 1,5 hodiny). Pred podávaním z vtáčikov odstráňte povrázok a podávajte s ryžou alebo knedlou. Môžete použiť klasickú kysnutú alebo karlovarské knedlíky
  6. Zalejte omáčkou z hrnca, ktorú pred podávaním dochuťte soľou a korením.
TIP: Ak chcete pripraviť španielskeho vtáčika trochu inak, môžete nahradiť hovädzie mäso kuracím alebo karé. Môžete tiež urobiť španielskeho vtáčika v tlakovom hrnci. 

Prípravu španielskych vtáčikov zvládne aj jedinec, ktorý v kuchyni ešte len začína. Pokiaľ sa budete držať receptu a vtáčiky zabalíte, poriadne utiahnete a zviažete povrázkom, nehrozí, že by sa vám pri opekaní či varení v hrnci balíčky rozviazali. 

Prajeme vám úspech v kuchyni pri príprave a následne dobrú chuť.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.