Krémová špargľová polievka – recept zo zelenej špargle

Špargľová polievka je zdravá polievka s bohatým obsahom minerálov. Navyše, špargľa je nízkokalorická zelenina. Vyskúšajte zdravý recept na krémovú špargľovú polievku vhodnú aj pre deti.

Prečo je špargľová polievka zdravá

Špargľa obsahuje pomerne veľké množstvo vody, a vďaka tomu ide o nízkokalorickú zeleninu, ktorá by určite nemala chýbať v jedálničku, ak sa snažíte udržať v kondícii alebo chcete schudnúť. Okrem toho ale obsahuje aj množstvo cenných látok a samozrejme aj vitamínov. Je bohatá na minerálne látky, ako sú horčík, vápnik či draslíkObsahuje aj kyselinu listovú a vitamíny B1 a B2.

Ďalej je špargľa zdrojom vlákniny, pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, dokáže upraviť krvný tlak a podieľa sa na zlepšení látkovej výmeny. Aj preto je špargľová polievka taká zdravá, a navyše ide o výdatné jedlo. Špargľa sa podieľa aj na úprave zažívania a pomáha lepšiemu tráveniu.

Druhy špargle

Poznáme tri druhy špargle:

  • špargľa biela,
  • špargľa zelená,
  • špargľa fialová.

Zatiaľ čo špargľa zelená sa používa najmä v studenej kuchyni na prípravu šalátov, zo špargle bielej alebo fialovej si môžeme pripraviť skvelé omáčky alebo polievky. Hodí sa teda na použitie v teplej kuchyni.

Špargľová polievka zo zelenej špargle sa u nás hojne pripravuje, práve preto, že je zelená špargľa najviac dostupná. Jej chuť je horkastá, ale do pokrmov sa hodí skvele. Naopak špargľová polievka z bielej špargle je jemnejšia, fialová špargľa je potom len jemne horkastá a pomerne vzácna.

polievka zo zelenej špargle
Zdroj foto: Smit / Shutterstock.com

Recept na krémovú špargľovú polievku

Krémová špargľová polievka má lahodnú chuť, ale pripraviť si môžete aj špargľovú polievku bez smotany. Vyskúšajte náš recept, ktorý zvládnete pripraviť aj v prípade, že ste so špargľou ešte nepracovali.

Suroviny

  • 150 g zelenej špargle,
  • 1 liter zeleninového vývaru,
  • 1 menšia cibuľa,
  • kúsok masla,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy

  1. Cibuľu si olúpeme a nakrájame nadrobno.
  2. Do hrnca si dáme rozohriať olivový olej spoločne s kúskom masla. Pridáme pokrájanú cibuľu a krátko restujeme.
  3. Zo špargle treba odstrániť konce, ktoré sú drevnaté. Vyhadzovať ich ale ešte nemusíme.
  4. Špargľu si pokrájame na kúsky.
  5. K osmaženej cibuli prilejeme zeleninový vývar a pridáme nakrájanú špargľu.
  6. Prikryjeme pokrievkou a budeme polievku variť pätnásť minút.
  7. Po pätnástich minútach je potrebné skontrolovať, či špargľa dostatočne zmäkla. Ak nie, ešte chvíľu necháme polievku variť, kým špargľa nezmäkne.
  8. Polievku dochutíme soľou a korením.
  9. Po dovarení polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a máme hotovo.

Ako vylepšiť polievku

Ešte pred tým, než polievku rozmixujeme, môžete do nej pridať štipku muškátového orieška. Špargľová polievka potom bude mať zaujímavejšiu chuť. Nakoniec je možné vršky špargle, ktoré sme pôvodne odkrojili, opiecť a dozdobiť nimi polievku pri servírovaní.

Špargľová polievka, podobne ako ostatné recepty na polievky, sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov. Pripraviť ju môžeme so smotanou aj bez smotany, v krémovej aj klasickej verzii.

Ako pripraviť šparglu

Špargľa má v kuchyni veľké využitie, je vhodná nielen do polievok. 

  • Krátko povarená špargľa sa spoločne s maslom hodí ako základ na prípravu omáčok.
  • Za surova potom možno špargľu pridávať do zeleninových šalátov. 
  • Hodí sa na prípravu vegetariánskych jedál ale aj ako príloha k mäsu. 
  • Výborná je aj zapečená špargľa s cestovinami a môžete si tiež pripraviť recept na špargľové rizoto.

Ako uvariť šparglu

  1. Špargľu varíme obvykle len niekoľko minút, vždy záleží na tom, akú hrúbku majú výhonky. 
  2. Biela špargľa sa varí o niečo dlhšie zhruba 5 – 8 minút, to zelenej špargle zvyčajne stačí aj menej cca 2 – 5 minút. 
  3. Pred podávaním je ale potrebné vyskúšať, či špargľa naozaj zmäkla. 

Zdroj: delish.com, onceuponachef.com

Recepty na ďalšie krémové polievky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.