Špenátový prívarok – recept na vitamínovú bombu z mrazeného špenátu

Špenátový prívarok si mnohí z nás pamätajú ešte z čias školských jedální. Ako deti sme nad ním častokrát ohŕňali nos, no dnes tomu tak byť nemusí. Špenát má v sebe množstvo telu prospešných látok a preto by vo vašom jedálničku nemal chýbať. Vyskúšajte tento recept na tradičný prívarok z mrazeného špenátu.

Priaznivé účinky špenátu

Špenát je skvelou potravinou hlavne v čase, keď chcete zhodiť nejaké to kilo, pretože je nízkokalorický. Tým však zoznam jeho pozitívnych vlastností rozhodne nekončí:

  • obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie srdca,
  • látky, ktoré obsahuje, hrajú rolu pri znížení rizika vzniku cukrovky a nádorových ochorení,
  • pôsobí priaznivo na správnu funkciu mozgu – mozog tak starne výrazne pomalšie,
  • Pozitívne účinky na zrak má ešte lepšie ako povestná mrkva.

Recept na špenátový prívarok

Pochutnajte si na skvelom špenátovom prívarku so smotanou, napríklad v tradičnej kombinácii s volským okom a varenými zemiakmi. Na prípravu receptu pre 4 osoby budete potrebovať:

Suroviny

  • 1 balenie špenátového pretlaku,
  • 1–2 PL hladkej múky,
  • 180 ml smotany na šľahanie (môže byť nahradená mliekom),
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 stredne veľkú cibuľu,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Cibuľu nakrájame na nadrobno a mierne ju osmažíme do sklovita vo väčšom hrnci.
  2. K osmaženej cibuľke pridáme balenie rozmrazeného špenátového pretlaku, strúčiky pretlačeného cesnaku, soľ, korenie a podlejeme trochou vody, prípadne môžete použiť aj vývar.
  3. Na miernom ohni špenát dusíme cca 5 – 10 minút.
  4. Medzitým rozmiešame 1 – 2 lyžice hladkej múky v smotane, resp. mlieku, a prilejeme k špenátovému prívarku, čím ho zahustíme.
  5. Necháme ešte 5 minút prevariť a máme hotovo.
špenátový prívarok z mrazeného špenátu
Zdroj foto: YARUNIV Studio / Shutterstock.com

K dusenému špenátu sa skvele hodia varené zemiaky s pečeným bravčovým mäsom, ale pokojne si k nemu môžete urobiť len volské oko alebo vajcia natvrdo. V niečo modernejším gastronomických zážitkom bude dusený špenát s lososom.

TIP: Počas sezóny môžete pripraviť aj špenátový prívarok z čerstvého špenátu. Myslite však na to, že špenát obsahuje veľa vody a preto počas varenia výrazne zmenší svoj objem. Zvolené množstvo špenátových lístkov tomu preto prispôsobte. Ak preferujete hladkú konzistenciu, môžete prívarok po uvarení rozmixovať.

Pozrite si tiež: Ako dlho variť vajce - na mäkko, na tvrdo či stratené vajce

Zdroj foto: www.bbcgoodfood.com


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.