Srbské rizoto: Obľúbené jedlo s bravčovým mäsom

Srbské rizoto, pokrm školských jedální zbožňujú ako deti, tak aj tí veľkí. Naučte sa ho pripravovať presne tak, aby vám chutilo ako za školských čias a potešte celú rodinu.

Srbské rizoto zo školskej jedálne si pamätá snáď každý z nás, je to pokrm ako cenovo dostupný, tak jednoduchý, a hlavne výborný. Nechajte sa inšpirovať receptom, ktorý sa vám navždy vryje do kuchárskej pamäte.

Čím je výnimočné srbské rizoto

Najlepšie srbské rizoto nevie len tak niekto, jeho kúzlo spočíva v množstve rajčinového pretlaku a hrášku z plechovky. Práve tieto dve ingrediencie sú základom srbskej verzie. Hoci by sa zdalo, že originálne zeleninové srbské rizoto s mäsom pochádza zo Srbska, jeho pôvod je úplne iný.

Srbské rizoto sme si pomenovali sami, a to v dobách, kedy bola Juhoslávia hlavnou destináciou slovenských dovolenkárov. Práve tam podávali pokrm, ktorý bol zmesou mäsa, zeleniny a prílohy ako je ryža alebo dokonca zemiaky. Išlo o tzv. džuveč, ktorý je známy ako srbské rizoto s kuracím mäsom, s mletým mäsom alebo bravčové rizoto.

Aké mäso použiť na rizoto

Srbské rizoto môžete pripraviť z akéhokoľvek druhu mäsa, výborné je ako srbské rizoto z bravčového mäsa, tak z kuracieho mäsa alebo aj s mletým mäsom.

Talianske rizoto vs srbské rizoto

Nie je rizoto ako rizoto, a to platí najmä v prípade talianskeho a srbského rizota. Srbské a to talianske nemajú spoločné takmer nič. Talianske rizoto sa varí až do krémovej konzistencie, nevyhnutnou súčasťou sú základné suroviny ako je maslo, víno a cibuľa.

srbské rizoto
Zdroj foto: Angelika Heine / Shutterstock.com

Recept na srbské rizoto

Srbské bravčové rizoto je síce veľmi jednoduché, pozor si však dajte, aby ste nespálili paradajkový pretlak.

Suroviny

  • 250 g bravčového pliecka,
  • 1,5 hrnčeka ryže,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 70 g kukurice (môžete ju z rizota vynechať),
  • 70 g hrášku,
  • 1 l vývaru,
  • 2 čajové lyžičky sladkej papriky,
  • 2 čajové lyžičky pretlaku z paradajok,
  • 200 g tvrdého syra,
  • 1 polievková lyžica oleja,
  • soľ, korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Mäso si očistite a nakrájajte na malé kocky.
  2. Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno.
  3. Do pekáča nalejte lyžicu oleja, nechajte ho rozpáliť a začnite restovať cibuľu.
  4. Akonáhle začne cibuľa zlatnúť, pridajte k nej nakrájané kúsky mäsa.
  5. Mäso opekajte 3 minúty, a potom k nemu pridajte pretlak z paradajok, opekajte ešte malú chvíľku.
  6. Mäso zalejte vývarom (ak nemáte, môžete použiť aj vodu), osoľte, okoreňte a nechajte 25 minút variť.
  7. Akonáhle sa voda vyparí, k mäsu pridajte prepláchnutú ryžu a zľahka ju opečte.
  8. Pridajte papriku a zalejte 600 ml vývaru alebo vody.
  9. K zmesi pridajte hrášok, kukuricu a dochuťte podľa potreby soľou a korením.
  10. Priveďte do varu, a následne zakrytý pekáč pokrievkou vložte do vopred predhriatej rúry na 180 stupňov.
  11. Pečte asi 20 minút, do doby, než ryža zmäkne. Počas pečenia ryžu občas premiešajte.
  12. Medzitým si nastrúhajte tvrdý syr na jemnej strane strúhadla, ktorým hotové rizoto na tanieri zasypte, podávať môžete aj s kyslou uhorkou.

Tipy ako vylepšiť srbské rizoto

  • Fantastické rizoto môžete pripraviť jednoduchým varením, a to tak, že z neho necháte vypariť všetku tekutinu, avšak vyskúšať môžete tiež recept na rizoto pripravované v rúre.
  • Bude oveľa lepšie, keď ho ku koncu pečenia alebo dusenia premiešate, ryža totiž vytláča všetky suroviny nahor.
  • Aby nebolo zeleninové rizoto veľmi suché, je dôležité ho podlievať vodou dovtedy, pokiaľ nie sú ostatné ingrediencie hotové. Ak sa však stane, že je rizoto vysušené, prilejte trochu smotany.

Pravé srbské rizoto obsahuje naviac aj nakladanú papriku, paradajky a cesnak, recept si však môžete upraviť podľa svojej potreby. Srbské rizoto bez mäsa nie je tiež vylúčené, mäso nahradíte akoukoľvek náhradou mäsa (napríklad sója či rizoto s tofu).


Ďalšie recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.