Barónkine rezy – recept na strúhaný jablkový koláč

Strúhaný jablkový koláč so snehom, známy aj pod názvom barónkine rezy alebo grófkine rezy, doma už určite vyskúšal každý. Je dokonale šťavnatý. Vyskúšajte tento nenáročný recept aj u vás doma.

Ako vrstviť barónkine rezy?

Tento skvelý strúhaný jablkový koláč zo starých čias, ktorý robievali aj naše babičky, sa skladá zo základných surovín, ktoré pravdepodobne máte doma. Základom je správne vrstvenie, skladajúce sa zo štyroch častí. Spodná vrstva sa skladá z pevného cesta, druhá vrstva je tvorená jablkami s cukrom a orieškami, treťou vrstvou je našľahaný sneh, no a na záver ide vrstva hrubo nastrúhaného cesta.

Recept na strúhaný jablkový koláč

Pustite sa do pečenia chutného jablkového strúhaného koláča s orechmi a snehom.

Suroviny

  • hladká múka (500 g),
  • vajcia (5 ks) – zvlášť rozdeliť žĺtky a bielky,
  • práškový cukor (100 g),
  • maslo (250 g),
  • balíček prášku do pečiva,
  • nahrubo nastrúhané jablká (cca 10 stredných kusov),
  • krupicový cukor (100 g),
  • škorica (1 čajovú lyžičku),
  • balíček vanilkového cukru,
  • nasekané vlašské orechy do jablčnej vrstvy (ak chcete).
barónkine rezy s orechmi
Zdroj foto: Magnesik / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Najprv začneme prípravou cesta, ku ktorého výrobe bude potrebné zmiešať múku s maslom, žĺtkami, práškovým cukrom a práškom do pečiva.
  2. Výsledné cesto rozdeľte na dve polovice (tá, ktorá pôjde na spodok plechu môže byť pokojne o niečo väčšia). Na uľahčenie práce následne druhú polovicu vložte do potravinového vrecka a dajte do mrazničky. Lepšie sa bude strúhať.
  3. Do formy vyloženej papierom na pečenie alebo vysypanej múkou rukami, prípadne valčekom, rovnomerne vtlačte cesto (jeho väčšiu polovicu).
  4. Následne pridajte druhú vrstvu. Tú vytvoríte zmiešaním jabĺk so škoricou a vanilkovým cukrom (môžete pridať aj nasekané oriešky).
  5. Tretiu vrstvu pripravíte vyšľahaním bielkov s krupicovým cukrom. Vyšľahaný sneh rozotrite na jablká.
  6. Na vrch nakoniec nastrúhajte na hrubom strúhadle odloženú časť cesta a dajte piecť na 30-40 minút.

TIP: Koláč servírujte so zmrzlinou alebo šľahačkou pre ešte lepší gastronomický zážitok.

Ďalšie recepty na múčniky a koláče


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.