Syrová omáčka na cestoviny a iné pokrmy

Syrová omáčka je presne tou omáčkou, ktorú si môžete dať na cestoviny, k mäsu, ale aj k ďalším jedlám. Ako si typickú syrovú omáčku pripraviť doma? Riaďte sa nasledujúcimi pokynmi. Jej príprava nie je vôbec zložitá, zvládne ju aj kuchár začiatočník.

Rovnako, ako sú pre slovenskú kuchyňu typické bryndzové halušky, anglická kuchyňa by nebola kompletná bez tradičnej syrovej (čedarovej) omáčky. Vo Veľkej Británii sa syrová omáčka používa takmer ku všetkému – k cestovinám, k rybám, ku karfiolu aj k mäsu.

Aký syr v recepte použiť?

Aký druh syra zvolíte je čisto na vás. Vybrať si môžete napríklad čedar, staviť na eidam alebo zvoliť nivu či podobný plesňový syr. Pokiaľ ste nerozhodní, môžete všetky syry zmiešať dohromady. Syrová omáčka z taveného syra je tiež chutnou alternatívou. 

Recept na syrovú omáčku

Pripravte si jednoduchú syrovú omáčku na cestoviny či k mäsu, ktorú si zamilujú aj deti. Tu je recept krok za krokom.

Suroviny

  • 4 PL hladkej múky,
  • 500 ml mlieka,
  • 100 g strúhaného syra (podľa preferencií),
  • 50 g masla.

Tip: Obohatiť ju môžete aj o ďalšie ingediencie, napr. smotanu a čerstvé huby alebo šampiňóny. Taká jemná syrovo smotanová omáčka s hubami ku kuraciemu mäsu bude zaručeným úspechom.

Postup prípravy

  1. Najskôr do hrnca nalejte 500 ml mlieka, doň pridajte 4 lyžice hladkej múky a 50 g masla.
  2. Dôsledne miešajte, kým sa maslo úplne nerozpustí a omáčka nezhustne.
  3. Priveďte omáčku do varu a pokračujte v miešaní po dobu približne dvoch minút.
  4. Potom pridajte 100 g strúhaného syra a miešajte, kým sa syr nerozpustí.
  5. Ochutnajte, poprípade osoľte.

Tip: Pokiaľ chcete túto rýchlu syrovú omáčku trochu ozvláštniť, pridajte ešte štipku mletého muškátového orieška.

syrová omáčka
Zdroj foto: gowithstock / Shutterstock.com

K čomu podávať syrovú omáčku?

Teraz už viete, ako na prípravu syrovej omáčky, takže nastal čas na to, odporučiť vám niekoľko pokrmov, ku ktorým sa perfektne hodí.

  • Klasikou je syrová omáčka na cestoviny, najčastejšie špagety. Uvaríte cestoviny (špagety, gnocchi, penne a iné), scedíte a vrátite späť do hrnca, v ktorom ste ich uvarili. Pridáte k nim uvarenú syrovú omáčku, poriadne premiešate a podávate.
  • Pokiaľ máte radi mexické jedlá, môžete vyskúšať dať syrovú omáčku na nachos.
  • Ďalšie využitie nájde v zdravej strave. Môžete vyskúšať syrovú omáčku so špenátom alebo s brokolicou.
  • Lahôdkou, ktorú oceníte, ak milujete karfiol, je tzv. cauliflower cheese alebo karfiol zapečený so syrovou omáčkou. Chutí skvele ako príloha k steakom alebo s kuracím mäsom a je veľmi jednoduchý na prípravu. Karfiol uvaríte, necháte osušiť, vyskladáte do zapekacej misky, zalejete syrovou omáčkou a dáte zapiecť do rúry.

Tip: Načerpajte aj ďalšie nápady na chutnú a rýchlu večeru z cestovín. 

Zdroj: bbcgoodfood.com, therecipecritic.com


Tipy na ďalšie omáčky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.