
Balkánsky tarator – recept na studenú uhorkovú polievku
Studená uhorková polievka tarator je ideálna pre letné dni – schladí aj dobre zasýti. Hlavnými surovinami sú uhorky a jogurt. Ideálny recept na leto, čo poviete?
Tohtoročné leto si skutočne užívame so všetkým, čo k tomu patrí a tropické teploty nám dávajú pekne zabrať. Ak sa chcete schladiť a zároveň sa dobre najesť, vyskúšajte si doma urobiť skvelú a osviežujúcu studenú polievku z Bulharska. Bulharský tarator zvládnete urobiť za chvíľočku.
Balkánska tarator polievka
Polievka tarator (niekedy nazývaná aj taratur) sa pripravuje zo šalátových uhoriek a jogurtu. Polievka sa podáva studená – najlepšie vychladená z chladničky a pridávajú sa do nej aj kocky ľadu, aby bola skutočne osviežujúca. Tarator, ako sa polievke hovorí, je tradičným jedlom v Balkánskych krajinách a pre miestnych je to lahôdka.
Odporúčame: Recept na uhorkovú polievku
Bulharský tarator sa pripravuje výhradne z uhoriek, jogurtu, olivového oleja a kôpru – niekedy sa pridávajú aj vlašské orechy. Či už ste tarator polievku na dovolenke ochutnali, alebo nie, iste si polievku zamilujete tiež, pokiaľ si ju pripravíte. Navyše je veľmi jednoduchá na prípravu a hotovo budete mať za chvíľku – ďalšie plus, že nemusíte v tejto vyhni tráviť veľa času pri platni.
Recept na studenú uhorkovú polievku – tarator
Počet porcií: 4 porcie
Doba prípravy: 30 minút
Obtiažnosť: jednoduchá
Recept na tarator nie je zložitý a dokonca ani náročný na ingrediencie. Prípravu zvládne aj začiatočník v kuchyni. Napriek tomu, že studené polievky nie sú pre našu kuchyňu úplne typické, tarator má veľmi zaujímavú chuť, ktorú neváhajte vyskúšať.
Suroviny
- 1 väčšia šalátová uhorka,
- 600 g bieleho jogurtu,
- 3 strúčiky cesnaku,
- čerstvý kôpor,
- olivový olej,
- soľ,
- voda.
Postup prípravy
- Uhorku si umyjeme, ošúpeme a nakrájame na veľmi drobné kúsky alebo ju nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Ľahko osolíme podľa chuti a pridáme jogurt.
- Asi hrsť kôpru si umyjeme a nasekáme nadrobno, pridáme k uhorke s jogurtom a premiešame.
- Cesnak si ošúpeme a prelisujeme, pridáme ho do polievky a podľa potreby ešte zriedime trochou vody, aby sme získali redšiu konzistenciu.
- Polievka sa podáva vychladená, poprípade s ľadom a kvapkou olivového oleja.

Tip na servírovanie taratoru
Pre oživenie chuti pridáme pri servírovaní do polievky trošku nadrobno nasekaných alebo pomletých vlašských orieškov. Ozdobiť polievku môžeme aj semienkami.
Ak sa vám tento rok na záhrade podarí vypestovať veľkú úrodu uhoriek, určite studenú uhorkovú polievku vyskúšajte. Kto vie, možno vám bulharská kuchyňa veľmi zachutí a tarator polievka sa stane súčasťou vášho jedálnička.
Zdroj: food.com, deliciousmeetshealthy.com
Ďalšie recepty na polievky
Komentáre sú vypnuté.