Tarhoňa – recept na chutnú prílohu

Tarhoňa je druh vaječnej cestoviny, ktorá je veľmi obľúbená na Slovensku a v Maďarsku. Sú recepty s tarhoňou, ktorým práve táto príloha v podobe malých guličiek, dodá tú správnu chuť. Ako sa teda robí tarhoňa?

Čo je tarhoňa

Pôvod slova tarhoňa je ľahko dohľadateľný, vzniklo odvodením od staroperského slova tarhana, ktoré označovalo zmes mletého obilia a jogurtu, ktorá sa používala na výrobu kašíA práve tarhoňová kaša je jeden z možných spôsobov jej prípravy. Zdravú tarhoňu jednoducho podusíte na oleji, a následne zalejete mliekom alebo smotanou.

Recept na tarhoňu

Tarhoňa sa tiež dá použiť ako zavárka do polievok a príloha k omáčkam a mäsám.

Ako uvariť tarhoňu?

  1. Tarhoňu opražíte na suchej panvici, kým nezíska ružový nádych.
  2. Následne pridáte olej.
  3. Akonáhle začne hnednúť, zalejete ju vodou. Ideálny je pomer vody a tarhone 1,5 ku 1.
  4. Výslednú zmes poduste po dobu 15 až 20 minút, osoľte a podávajte.

Ako spoznáte, že je tarhoňa hotová? Všetka voda sa vyvarí. Pokiaľ máte radi chuť červenej papriky, poprášte ju pri vyprážaní na panvici. Získate tým trochu výraznejšiu chuť, ktorá sa bude skvele dopĺňať napríklad s hovädzím gulášom.

Recept na tarhoňu s kuracím mäsom

Skvele chutí aj tarhoňa s kuracím mäsom. Stačí, keď si pripravíte tarhoňu podľa receptu vyššie, kuracie mäso si nakrájate na kúsky, dochutíte soľou a korením a opečiete na panvici. Mäso s tarhoňou potom spolu premiešame a môžeme servírovať. Skvele sa k tomu hodí aj nakrájaná zelenina, napríklad paradajky alebo uhorky.

shutterstock 1897186117
Zdroj foto: Lika Mostova / Shutterstock.com

Vedeli ste, že v supermarketoch zoženiete aj bezlepkovú tarhoňu?

Tarhoňa so zeleninou

Skvele chutí aj pripravená so zeleninou, ktorá pripomína klasické rizoto.

Ako si teda pripraviť tarhoňové rizoto? Klasicky tarhoňu opražte na suchej panvici a následne uvarte s vodou alebo zeleninovým vývarom. Počas doby, kedy sa bude tarhoňa variť, si v druhom hrnci nachystajte zeleninu. Na oleji osmažte cibuľku, mrkvu, petržlen a tekvicu dozlatista. Všetko potom zmiešajte dohromady, osoľte, pridajte štipku korenia a zeleninovú tarhoňu podávajte s nasekanými čerstvými bylinkami samotnú, alebo k mäsu.

Tarhoňa dodá vašim tradičným receptom nové kúzlo.

Recepty na ďalšie prílohy


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.