Grécky šalát – pripomeňte si chuť a vôňu letnej dovolenky

Recept na grécky šalát je obľúbeným pokrmom v gréckej kuchyni. Stále viac sa dostáva aj do našej slovenskej kuchyne. Grécky šalát sa skladá zo zmesi zeleniny, olív a syra.

Grécka kuchyňa

Ku gréckej kuchyni neodmysliteľne patrí vôňa olív, byliniek a zeleniny. Pre túto kuchyňu je typická ľahkosť a jednoduchosť spojená s čerstvosťou ingrediencií. Z mäsa sa najviac využíva baranie. Jedlá bývajú aromatické, vďaka bylinkám, ktoré sa pri príprave používajú. Sú to napríklad kôpor, tymián, oregano a bazalka. Ďalším znakom gréckej kuchyne je pridávanie sladkých ingrediencií k mäsu (napríklad škorica a hrozienka).

Vďaka veľkému využitiu zeleniny v gréckej kuchyni, môžete na každom prestretom stole nájsť mnoho druhov šalátov. Najznámejšími sú tzatziki – šalát z uhoriek, jogurtu, kôpru a olivového oleja. Ďalším obľúbeným šalátom je chorta – šalát zo sparených vňatí, dochutený olivovým olejom a citrónovou šťavou. Najobľúbenejší šalát, ktorý sa rozšíril po celom svete je typický grécky šalát zo zmesi zeleniny, olív a syra.

Chutným gréckym jedlom je tiež musaka s mletým mäsom. Vyskúšajte si urobiť tento tradičný recept doma.

Recept na grécky šalát

Vyskúšajte chutný recept na grécky šalát s olivami. Čo budete potrebovať na štyri porcie gréckeho šalátu?

Suroviny

Na grécky šalát:

  • 1 šalátová uhorka,
  • 3 paradajky,
  • 2 papriky,
  • 1 veľká červená cibuľa,
  • hrsť čiernych olív bez kôstok,
  • 150 g feta syra.
Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Na dresing: 

  • 4 polievkové lyžice olivového oleja (za studena lisovaného, ​​najlepšie gréckeho),
  • šťava z celého citróna,
  • cukor,
  • soľ,
  • korenie,
  • hrsť nasekaného čerstvého koriandra,

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme dresing na šalát. V miske zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, pridáme podľa chuti cukor, soľ a korenie. Poriadne premiešame a nakoniec pridáme čerstvý nasekaný koriander – snažíme sa, aby bol nasekaný naozaj najemno.
  2. Pripravíme si veľkú misu, kde budeme šalát miešať.
  3. Očistíme a umyjeme šalátovú uhorku, papriku a paradajky. Kto chce, uhorku si ošúpe.
  4. Uhorku, papriky aj paradajky nakrájame na kocky. Vložíme do pripravenej veľkej misy.
  5. Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno. Olivy rozkrojíme na štvrtiny. Fetu nakrájame na kocky.
  6. Všetko zmiešame a pridáme dresing. Podľa chuti si šalát prisolíme a dochutíme štipkou korenia.

Vychutnať si ho môžete samostatne ako ľahkú večeru alebo ako prílohu k mäsu. Obľúbený je napríklad grécky šalát s grilovaným kuracím mäsom. 

Zdroj: varenie.sk


Ďalšie recepty na šaláty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.