Tvarohová bábovka – šťavnatý a vláčny recept

Tvarohová bábovka je vhodná pre sviatočné chvíle aj chvíle pohody. Vyskúšajte osvedčený recept na šťavnatú tvarohovú bábovku s polevou z bielej čokolády.

Recept na tvarohovú bábovku

Vyskúšajte recept na jednoduchú tvarohovú bábovku s olejom, ktorú zvládne aj začiatočník.

Suroviny

Na cesto

  • 300 g polohrubej múky,
  • 150 ml oleja,
  • 4 vajcia,
  • 250 g jemného tvarohu,
  • 250 g práškového cukru,
  • 1 ks prášku do pečiva,
  • 6 lyžíc vlažného mlieka,
  • kôra a šťava z jedného citróna,
  • 100 g bielej čokolády,
  • hrsť nasekaných mandlí,
  • štipka soli.

Na polevu

  • 100 g bielej čokolády,
  • 50 ml smotany na varenie.

Postup prípravy

  1. Ako prvé si vo vodnom kúpeli necháme roztopiť bielu čokoládu. Pokiaľ si budeme pripravovať cesto, čokoláda nám pekne vychladne a budeme ju môcť primiešať k zmesi.
  2. Oddelíme si žĺtky od bielkov, z ktorých si následne vymiešame sneh.
  3. Žĺtky si vymiešame s cukrom a miešame, kým nám nevznikne pena. Postupne pridáme tekuté suroviny – teda mlieko, olej a na záver tvaroh.
  4. Do zmesi pridávame postupne aj všetky zmiešané sypké suroviny, ktorými sú múka, kypriaci prášok a štipka soli.
  5. Do cesta primiešame tie najdôležitejšie suroviny, a to citrónovú kôru a šťavu, vychladnutú bielu čokoládu a mandle, ktoré si nadrobno nasekáme.
  6. Na záver už len ručne primiešame hotový sneh a môžeme dať piecť.
  7. Svoju bábovku som piekla v silikónovej forme, preto nebolo nutné formu vymazať a vysypať múkou. Pečieme pri teplote približne 175 °C asi 50 minút.
  8. Keď máme bábovku upečenú, pripravíme si ešte polevu. Do malého hrnca si dáme na chvíľku zahriať smotanu. Nesmie sa variť.
  9. Do takto pripravenej smotany si nalámeme bielu čokoládu a miešame, kým sa nám celá nerozpustí.
  10. Vychladnutú bábovku si polejeme hotovou polevou, posypeme nasekanými mandľami a ozdobíme plátkami citróna. Hotovo – a môžeme podávať.
šťavnatá tvarohová bábovka s bielou čokoládou
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Tá najlepšia tvarohová bábovka bude tá, ktorá bude v kombinácii s vašim obľúbeným ovocím. Pripravte si napríklad tvarohovú bábovku s jablkami, ktoré si vopred nastrúhate a zamiešate do cesta. Pokiaľ však radšej máte radi banány, môžete vyskúšať recept na banánovo tvarohovú babovku, ktorú vám odporúčame doplniť menšími kúskami orechov.

Zdroj autorský text / Veronika Kaháková


Tipy na ďalšie bábovky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.