Tvarohové guľky s ovocím – recept, ktorý si zamiluje celá rodina 

Sladké jedlá sú stále veľmi obľúbené a občas nezaškodí zaradiť ich do jedálnička. Spravidla sa jedná o sezónne jedlo. Prečo? Tvarohové guľky plníte podľa ovocia, ktoré máte k dispozícii – jahody, slivky, čučoriedky, marhule, maliny a podobne. 

Recept na tvarohové guľky s ovocím 

Variácií na ovocné knedlíky je niekoľko – zemiakové cesto, kysnuté cesto alebo obľúbené tvarohové cesto. Ako si ich pripraviť rýchlo a jednoducho?  Prinášame vám recept na základné tvarohové cesto, náplň zvoľte podľa vlastných preferencií.

Suroviny 

  • 500 g tučného tvarohu (ideálne mäkkého),
  • 1 menšie vajcia,
  • 2 dcl detskej krupice,
  • štipka soli,
  • ovocie podľa chuti alebo sezóny,

TIP: Pri výbere tvarohu je najlepšie zaobstarať ten tuhý v kocke. Pokiaľ použijete tvaroh vo vaničke, môže byť pomer krupice väčší, pretože je tento tvaroh redší.

Tvarohové guľky s ovocím
Zdroj foto: Ahanov Michael / Shutterstock.com

Pracovný postup 

  1. V mise zmiešajte tvaroh, vajcia, krupicu (tú prisypávajte podľa potreby, aby cesto nebolo príliš riedke alebo naopak husté) a štipku soli. 
  2. Spracujte cesto, dajte na chvíľu oddýchnuť a medzitým môžete očistiť a pripraviť ovocie.
  3. Z cesta vyvaľkajte rovnomerný valec. Z neho krájajte menšie kúsky, z ktorých vypracujte menšiu placku, do ktorej zabalíte pripravené ovocie. Namiesto valca môžete z cesta odtrhávať rovnako veľké kúsky cesta, vytvoriť z nich guľôčku a potom rozplacnúť a zabaliť ovocie. Každý má svoj osvedčený trik.
  4. Hotové tvarohové guľky plnené ovocím dávajte do hrnca.
  5. Varte, pokým tvarohové guľky nevyplávajú hore, býva to obvykle do 5 minút, záleží na veľkosti. Guľky vytiahnite a môžete servírovať.

TIP: Uvarené a vychladnuté guľky môžete zamraziť a potom ich použiť ako rýchly obed alebo dezert.

S čím podávať tvarohové knedlíky?

  • Niekto dáva prednosť cukru a maslu na vrch tvarohových guliek s ovocím, iný ovocnému prelivu, ďalší si na sladkú pochúťku pridá cukor, kakao a maslo. Je to len na vás. 
  • Opražte orechy na panvici na sucho, nasekajte ich a posypte nimi hotové guľky. Použiť môžete vlašské orechy, mandle, lieskové orechy alebo pekanové orechy.
  • Servírovať ich môžete aj s čerstcým ovocím, zmrzlinou, šľahačkou a toppingom.

Ďalšie sladké recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.