Tzatziki – recept na obľúbený grécky dresing

Tzatziki sú spájané s gréckou kuchyňou, avšak rozšírili sa do mnohých ďalších krajín. Aj u nás sa z nich stal obľúbený pokrm, či už k pečivu alebo mäsu. Aby ste pripravili tú najlepšiu tzatziki omáčku, resp. dresing, hodí sa poznať pár tipov.

Recept na tzatziki 

Suroviny

  • šalátová uhorka,
  • téglik gréckeho jogurtu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • lyžička čerstvého či sušeného kôpru,
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • pol lyžičky soli,
  • korenie.

Postup prípravy

  1. Uhorku ošúpte a na jemnom strúhadle ju nastrúhajte.
  2. Je dôležité nastrúhanú uhorku starostlivo vytlačiť, aby ste sa zbavili prebytočnej vody.
  3. Pripravte si misku a zmiešajte v nej uhorku s jogurtom.
  4. Očistite strúčiky cesnaku, prelisujte či nakrájajte najemno a pridajte do zmesi.
  5. Ďalej vmiešajte lyžičku kôpru, citrónovú šťavu a olivový olej.
  6. Okoreňte ešte soľou a drveným korením. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
  7. Najlepšie je podávať vychladené tzatziky z chladničky, na ozdobu môžete pridať olivy či vetvičku kôpru.
Zdroj foto: Jacek Cabraszewski / Shutterstock.com

Tipy na prípravu

Aby ste získali chutné tzatziki, je potrebné dosiahnuť hutnú konzistenciu.

  • Z toho dôvodu je veľmi dôležité čo najlepšie vytlačiť uhorku, najlepšie vám to pôjde po ľahkom nasolení uhorky.
  • Vďaka tomu zachováte výrazné chute ostatných surovín bez toho, aby ste ich zbytočne zriedili.
  • Jogurt môžete použiť v podstate akýkoľvek, vždy však dbajte na to, aby mal aspoň 10% tuku a prípadne ho nechajte odkvapkať.
  • Okrem jogurtu navyše môžete pridať aj trochu tvarohu či fety.
  • Ak chcete o niečo zaujímavejšiu kombináciu, môžete do receptu pridať ešte lístkov mäty, nasekaných najemno.

Tzatziki omáčka bude razom sviežejšia a skvele doplní v podstate akékoľvek pečené mäso.

Tzatziki sú nielen v Grécku veľmi obľúbené a mnoho pokrmov si bez nich nemožno predstaviť. Vyskúšajte si ich preto pripraviť aj vy. Hlavne v lete sa vychladený tzatziki dresing z chladničky na obed či večeru skvele hodí. 

Zdroj: www.cuketka.cz

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.