Tzatziki – recept na obľúbený grécky dip

Tzatziki sú spájané s gréckou kuchyňou, avšak rozšírili sa do mnohých ďalších krajín. Aj u nás sa z nich stal obľúbený dressing, či už k pečivu alebo mäsu.

Čo je „tzatziki”

Tzatziki je tradičný grécky dip (omáčka), ktorá sa využíva ako príloha k mnohým jedlám. Často sa podáva s grilovaným mäsom, rybami alebo ako predjedlo spolu s pita chlebom. Správna výslovnosť je “caciky”. Základom je grécky jogurt a nastrúhaná uhorka. Ďalšími obľúbenými ingiedienciami sú citrónová šťava a rôzne bylinky, najčastejšie kôpor alebo mäta.

Tipy na prípravu tzatziki

  • Aby ste získali chutné tzatziki, je potrebné dosiahnuť hutnú konzistenciu. Z toho dôvodu je veľmi dôležité čo najlepšie vytlačiť uhorku. Najlepšie vám to pôjde, keď ju jemne nasolíte. Vďaka tomu zachováte výrazné chute ostatných surovín bez toho, aby ste ich zbytočne zriedili.
  • Jogurt môžete použiť v podstate akýkoľvek, vždy však dbajte na to, aby mal aspoň 10% tuku a prípadne ho nechajte odkvapkať. Okrem jogurtu navyše môžete pridať aj trochu tvarohu či feta syru.
  • Ak chcete o niečo zaujímavejšiu kombináciu, môžete do receptu pridať ešte pár najemno nasekaných lístkov mäty. Tzatziki omáčka bude sviežejšia a doplní v podstate akékoľvek pečené mäso.

Recept na tzatziki 

Najlepší tzatziki recept pripravíte behom pár minut.

Suroviny

  • šalátová uhorka,
  • téglik gréckeho jogurtu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • lyžička čerstvého či sušeného kôpru,
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • pol lyžičky soli,
  • korenie.

Postup prípravy

  1. Uhorku ošúpte a na jemnom strúhadle ju nastrúhajte.
  2. Je dôležité nastrúhanú uhorku starostlivo vytlačiť, aby ste sa zbavili prebytočnej vody.
  3. Pripravte si misku a zmiešajte v nej uhorku s jogurtom.
  4. Očistite strúčiky cesnaku, prelisujte či nakrájajte najemno a pridajte do zmesi.
  5. Ďalej vmiešajte lyžičku kôpru, citrónovú šťavu a olivový olej.
  6. Okoreňte ešte soľou a drveným korením. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili.

Najlepšie je podávať vychladené tzatziki z chladničky, na ozdobu môžete pridať olivy či vetvičku kôpru.

tzatziki omáčka
Zdroj foto: Jacek Cabraszewski / Shutterstock.com

Tipy na prípravu tzatziki

Aby ste získali chutné tzatziki, je potrebné dosiahnuť hutnú konzistenciu.

  • Z toho dôvodu je veľmi dôležité čo najlepšie vytlačiť uhorku, najlepšie vám to pôjde po jemnom nasolení uhorky. Vďaka tomu zachováte výrazné chute ostatných surovín bez toho, aby ste ich zbytočne zriedili.
  • Jogurt môžete použiť v podstate akýkoľvek, vždy však dbajte na to, aby mal aspoň 10% tuku a prípadne ho nechajte odkvapkať. Okrem jogurtu navyše môžete pridať aj trochu tvarohu či feta syru.
  • Ak chcete o niečo zaujímavejšiu kombináciu, môžete do receptu pridať ešte pár lístkov mäty, nasekaných najemno. Tzatziki omáčka bude razom sviežejšia a doplní v podstate akékoľvek pečené mäso.

Tzatziki sú nielen v Grécku veľmi obľúbené a mnoho pokrmov si bez nich nemožno predstaviť. Hlavne v lete sa vychladený tzatziki dip z chladničky na obed či večeru skvele hodí. 

Zdroj: www.cuketka.cz


Tipy na ďalšie omáčky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.