
Tzatziki: Recept na grécku prílohu k mäsu
Tzatziki sú spájané s gréckou kuchyňou, avšak rozšírili sa do mnohých ďalších krajín. Aj u nás sa z nich stal obľúbený pokrm, či už k pečivu alebo mäsu. Aby ste pripravili tú najlepšiu tzatziki omáčku, resp. dresing, hodí sa poznať pár tipov.
Čo je tzatziki?
Tzatziki je obľúbený grécky dresing (omáčka), ktorá sa využíva ako príloha k mnohým jedlám. Správna výslovnosť je “caciky”. Základom tzatziki omáčky je grécky jogurt.
Originál tzatziki recept je obľúbený nielen v Grécku, veľa pokrov si bez nich nemôžu predstaviť ani v iných krajiných.
Recept na tzatziki
Najlepší tzatziki recept pripravíte behom pár minut. Pripravte si obľúbenú omáčku vášmu jedlu.
Suroviny
- šalátová uhorka,
- téglik gréckeho jogurtu,
- 2 strúčiky cesnaku,
- lyžička čerstvého či sušeného kôpru,
- 2 lyžičky citrónovej šťavy,
- 2 lyžice olivového oleja,
- pol lyžičky soli,
- korenie.
Postup prípravy
- Uhorku ošúpte a na jemnom strúhadle ju nastrúhajte.
- Je dôležité nastrúhanú uhorku starostlivo vytlačiť, aby ste sa zbavili prebytočnej vody.
- Pripravte si misku a zmiešajte v nej uhorku s jogurtom.
- Očistite strúčiky cesnaku, prelisujte či nakrájajte najemno a pridajte do zmesi.
- Ďalej vmiešajte lyžičku kôpru, citrónovú šťavu a olivový olej.
- Okoreňte ešte soľou a drveným korením. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Najlepšie je podávať vychladené tzatziki z chladničky, na ozdobu môžete pridať olivy či vetvičku kôpru.
Tipy na prípravu tzatziki
Aby ste získali chutné tzatziki, je potrebné dosiahnuť hutnú konzistenciu.
- Z toho dôvodu je veľmi dôležité čo najlepšie vytlačiť uhorku, najlepšie vám to pôjde po ľahkom nasolení uhorky. Vďaka tomu zachováte výrazné chute ostatných surovín bez toho, aby ste ich zbytočne zriedili.
- Jogurt môžete použiť v podstate akýkoľvek, vždy však dbajte na to, aby mal aspoň 10% tuku a prípadne ho nechajte odkvapkať.
- Okrem jogurtu navyše môžete pridať aj trochu tvarohu či fety.
- Ak chcete o niečo zaujímavejšiu kombináciu, môžete do receptu pridať ešte lístkov mäty, nasekaných najemno.
Tzatziki omáčka bude razom sviežejšia a skvele doplní v podstate akékoľvek pečené mäso.
Tzatziki sú nielen v Grécku veľmi obľúbené a mnoho pokrmov si bez nich nemožno predstaviť. Vyskúšajte si ich preto pripraviť aj vy. Hlavne v lete sa vychladený tzatziki dresing z chladničky na obed či večeru skvele hodí.
Zdroj: www.cuketka.cz
Tipy na ďalšie omáčky
Komentáre sú vypnuté.