Tzatziki – recept na obľúbený grécky dresing
Tzatziki sú spájané s gréckou kuchyňou, avšak rozšírili sa do mnohých ďalších krajín. Aj u nás sa z nich stal obľúbený pokrm, či už k pečivu alebo mäsu. Aby ste pripravili tú najlepšiu tzatziki omáčku, resp. dresing, hodí sa poznať pár tipov.
Recept na tzatziki
Suroviny
- šalátová uhorka,
- téglik gréckeho jogurtu,
- 2 strúčiky cesnaku,
- lyžička čerstvého či sušeného kôpru,
- 2 lyžičky citrónovej šťavy,
- 2 lyžice olivového oleja,
- pol lyžičky soli,
- korenie.
Postup prípravy
- Uhorku ošúpte a na jemnom strúhadle ju nastrúhajte.
- Je dôležité nastrúhanú uhorku starostlivo vytlačiť, aby ste sa zbavili prebytočnej vody.
- Pripravte si misku a zmiešajte v nej uhorku s jogurtom.
- Očistite strúčiky cesnaku, prelisujte či nakrájajte najemno a pridajte do zmesi.
- Ďalej vmiešajte lyžičku kôpru, citrónovú šťavu a olivový olej.
- Okoreňte ešte soľou a drveným korením. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Najlepšie je podávať vychladené tzatziky z chladničky, na ozdobu môžete pridať olivy či vetvičku kôpru.
Tipy na prípravu
Aby ste získali chutné tzatziki, je potrebné dosiahnuť hutnú konzistenciu.
- Z toho dôvodu je veľmi dôležité čo najlepšie vytlačiť uhorku, najlepšie vám to pôjde po ľahkom nasolení uhorky.
- Vďaka tomu zachováte výrazné chute ostatných surovín bez toho, aby ste ich zbytočne zriedili.
- Jogurt môžete použiť v podstate akýkoľvek, vždy však dbajte na to, aby mal aspoň 10% tuku a prípadne ho nechajte odkvapkať.
- Okrem jogurtu navyše môžete pridať aj trochu tvarohu či fety.
- Ak chcete o niečo zaujímavejšiu kombináciu, môžete do receptu pridať ešte lístkov mäty, nasekaných najemno.
Tzatziki omáčka bude razom sviežejšia a skvele doplní v podstate akékoľvek pečené mäso.
Tzatziki sú nielen v Grécku veľmi obľúbené a mnoho pokrmov si bez nich nemožno predstaviť. Vyskúšajte si ich preto pripraviť aj vy. Hlavne v lete sa vychladený tzatziki dresing z chladničky na obed či večeru skvele hodí.
Zdroj: www.cuketka.cz
Komentáre sú vypnuté.