Uhorková polievka – Recept na ľahké a zdravé jedlo 4x inak

Uhorková polievka je veľmi zdravá, ale aj jednoduchá a rýchla na prípravu. Môžete si pripraviť rôzne druhy. Vyskúšať môžete studenú uhorkovú polievku, poľskú či napríklad kórejskú verziu.

Hoci uhorky nie sú také výživné, ako ostatná zelenina a ovocie, stále sú plné vitamínov, ktoré podporujú naše zdravie. Nájdete v nich vitamín K, vitamín C, B1, draslík, horčík a vlákninu. Sú tiež bohaté na antioxidanty a vzhľadom na to, že obsahujú prevažne vodu a majú veľmi nízky obsah kalórií, sú výbornou voľbou pri chudnutí.

Recept na uhorkovú polievku s cuketou

Túto teplú cuketovo uhorkovú polievku si zamiluje každý, kto má rád jednoduché a rýchle jedlá.

Suroviny

  • 1 lyžica masla,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 2 veľké šalátové uhorky,
  • 2 malé cukety,
  • 3 šálky zeleninového vývaru,
  • bazalka,
  • soľ,
  • korenie,
  • kôpor.

Postup prípravy

  1. Maslo spoločne s olivovým olejom vložte do hrnca, pridajte nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, a nechajte opiecť.
  2. Potom pridajte na plátky nakrájané uhorky s cuketou a varte 2 až 3 minúty – do zmäknutia.
  3. Zmes zalejte zeleninovým vývarom, dochuťte podľa chuti korením a priveďte do varu.
  4. Po chvíľke znížte teplotu a nechajte variť – 20 až 25 minút.
  5. Polievku nechajte vychladnúť a potom ju do hladka rozmixujte. Podávať môžete s krutónmi a kyslou smotanou.

Určite stojí za to vyskúšať aj studenú uhorkovú polievku tarator, ktorá je typická pre bulharskú kuchyňu a mnohí z vás ju určite vyskúšali na dovolenke na Balkáne.

Recept na studenú uhorkovú polievku

V letných dňoch určite osvieži studená uhorková polievka. Nemusíte sa obávať prípravy, recept na studenú uhorkovú polievku je jednoduchý.

Suroviny

  • 2 šalátové uhorky,
  • 1 šálka nesladeného mandľového mlieka,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 cibule,
  • 1 jablko,
  • šťava z polovice limetky,
  • ½ lyžičky himalájskej soli,
  • voda,
  • červená paprika,
  • kúsky mandlí na ozdobu.

Postup prípravy

  1. Všetky prísady vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
  2. Pokiaľ je polievka veľmi hustá, zriediť ju môžete vodou alebo mandľovým mliekom.
  3. Potom ju vložte do chladničky na dve hodiny.
  4. Vychladenú podávajte s nakrájanou uhorkou, červenou paprikou a plátkami mandlí.

Ak chcete vylepšiť vašu zeleninovú polievku vyskúšajte studenú uhorkovú polievku s jogurtom alebo s kôprom. Zaujímavá a veľmi chutná je aj studená uhorkovo avokádová alternatíva.

Recept na poľskú uhorkovú polievku

Vyskúšajte si poľskú uhorkovú polievku s kôprom, ktorú mnohí ocenia v chladných dňoch. Táto kyslá uhorková polievka je tradičným pokrmom našich susedov, ktorá nesmie chýbať v žiadnej rodine.

Suroviny

  • 2 menšie cibule,
  • 450 g zemiakov,
  • 250 g kyslých uhoriek,
  • 1 mrkva,
  • 1 petržlen,
  • kúsok zeleru,
  • 3 lyžice pohánky
  • 200 ml smotany,
  • bobkový list,
  • nové korenie,
  • korenie,
  • soľ,
  • kôpor.

Postup prípravy

  1. Na rozohriatom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nahrubo nastrúhanú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler) a chvíľu restujte.
  2. Potom zalejte vodou, pridajte korenie a varte 15 minút.
  3. Medzitým si uvarte zemiaky, ktoré nakrájajte na silnejšie kolieska.
  4. Po uplynutí 15 minút do polievky pridajte nahrubo nastrúhané kyslé uhorky a pohánku a povarte ďalších 10 minút.
  5. Zemiaky do polievky pridajte úplne naposledy.
  6. Na záver vmiešajte smotanu a posypte nasekaným kôprom.
poľská uhorková polievka z kyslých uhoriek
Zdroj foto: Shaiith / Shutterstock.com

Recept na kórejskú uhorkovú polievku

Studená uhorková polievka Oi Naengguk je veľmi populárna kórejská letná polievka. Jej chuť je mixom slanej, sladkej a pikantnej chuti podčiarknutej jablčným octom. Kórejci ju majú v obľube najmä pre opätovné načerpanie energie a návrat stratenej chuti do jedla.

Suroviny

Na polievku

  • 180 g šalátovej uhorky,
  • 5 g sušených morských rias,
  • 3 šálky vody,
  • 1 lyžička pražených sezamových semienok,
  • morská soľ,
  • chilli.

Na zálievku

  • 1 polievková lyžica jablčného octu (alebo bieleho octu),
  • 1 polievková lyžica cukru,
  • 1/2 polievkové lyžice sójovej omáčky,
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli,
  • 1/4 lyžičky mletého cesnaku.

Postup prípravy

  1. Najskôr si namočte sušené morské riasy do trochu studenej vody – asi na 10 minút.
  2. Potom z nich vyžmýkajte vodu a riasy pokrájajte na menšie kúsky.
  3. Potom ich vložte do misy, pridajte korenenú zálievku a premiešajte.
  4. K zmesi vlejte vodu, pridajte uhorky a znova premiešajte. Nakoniec polievku ozdobte sezamovými semienkami a chilli.

Veríme, že sme vám dodali chuť a jednu z polievok si určite radi pripravíte. Dobrú chuť.


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.