Uhorková polievka – Recept na ľahké a zdravé jedlo 4x inak

Uhorková polievka je veľmi zdravá, ale aj jednoduchá a rýchla na prípravu. Môžete si pripraviť rôzne druhy. Vyskúšať môžete studenú uhorkovú polievku, poľskú či napríklad kórejskú verziu.

Hoci uhorky nie sú také výživné, ako ostatná zelenina a ovocie, stále sú plné vitamínov, ktoré podporujú naše zdravie. Nájdete v nich vitamín K, vitamín C, B1, draslík, horčík a vlákninu. Sú tiež bohaté na antioxidanty a vzhľadom na to, že obsahujú prevažne vodu a majú veľmi nízky obsah kalórií, sú výbornou voľbou pri chudnutí.

Recept na uhorkovú polievku s cuketou

Túto teplú cuketovo uhorkovú polievku si zamiluje každý, kto má rád jednoduché a rýchle jedlá.

Suroviny

  • 1 lyžica masla,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 2 veľké šalátové uhorky,
  • 2 malé cukety,
  • 3 šálky zeleninového vývaru,
  • bazalka,
  • soľ,
  • korenie,
  • kôpor.

Postup prípravy

  1. Maslo spoločne s olivovým olejom vložte do hrnca, pridajte nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, a nechajte opiecť.
  2. Potom pridajte na plátky nakrájané uhorky s cuketou a varte 2 až 3 minúty – do zmäknutia.
  3. Zmes zalejte zeleninovým vývarom, dochuťte podľa chuti korením a priveďte do varu.
  4. Po chvíľke znížte teplotu a nechajte variť – 20 až 25 minút.
  5. Polievku nechajte vychladnúť a potom ju do hladka rozmixujte. Podávať môžete s krutónmi a kyslou smotanou.

Určite stojí za to vyskúšať aj studenú uhorkovú polievku tarator, ktorá je typická pre bulharskú kuchyňu a mnohí z vás ju určite vyskúšali na dovolenke na Balkáne.

Recept na studenú uhorkovú polievku

V letných dňoch určite osvieži studená uhorková polievka. Nemusíte sa obávať prípravy, recept na studenú uhorkovú polievku je jednoduchý.

Suroviny

  • 2 šalátové uhorky,
  • 1 šálka nesladeného mandľového mlieka,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 cibule,
  • 1 jablko,
  • šťava z polovice limetky,
  • ½ lyžičky himalájskej soli,
  • voda,
  • červená paprika,
  • kúsky mandlí na ozdobu.

Postup prípravy

  1. Všetky prísady vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
  2. Pokiaľ je polievka veľmi hustá, zriediť ju môžete vodou alebo mandľovým mliekom.
  3. Potom ju vložte do chladničky na dve hodiny.
  4. Vychladenú podávajte s nakrájanou uhorkou, červenou paprikou a plátkami mandlí.

Ak chcete vylepšiť vašu zeleninovú polievku vyskúšajte studenú uhorkovú polievku s jogurtom alebo s kôprom. Zaujímavá a veľmi chutná je aj studená uhorkovo avokádová alternatíva.

Recept na poľskú uhorkovú polievku

Vyskúšajte si poľskú uhorkovú polievku s kôprom, ktorú mnohí ocenia v chladných dňoch. Táto kyslá uhorková polievka je tradičným pokrmom našich susedov, ktorá nesmie chýbať v žiadnej rodine.

Suroviny

  • 2 menšie cibule,
  • 450 g zemiakov,
  • 250 g kyslých uhoriek,
  • 1 mrkva,
  • 1 petržlen,
  • kúsok zeleru,
  • 3 lyžice pohánky
  • 200 ml smotany,
  • bobkový list,
  • nové korenie,
  • korenie,
  • soľ,
  • kôpor.

Postup prípravy

  1. Na rozohriatom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nahrubo nastrúhanú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler) a chvíľu restujte.
  2. Potom zalejte vodou, pridajte korenie a varte 15 minút.
  3. Medzitým si uvarte zemiaky, ktoré nakrájajte na silnejšie kolieska.
  4. Po uplynutí 15 minút do polievky pridajte nahrubo nastrúhané kyslé uhorky a pohánku a povarte ďalších 10 minút.
  5. Zemiaky do polievky pridajte úplne naposledy.
  6. Na záver vmiešajte smotanu a posypte nasekaným kôprom.
poľská uhorková polievka z kyslých uhoriek
Zdroj foto: Shaiith / Shutterstock.com

Odporúčame: Pokiaľ pestujete uhorky na záhrade, určite sa vám zíde aj postup na zaváranie uhoriek

Recept na kórejskú uhorkovú polievku

Studená uhorková polievka Oi Naengguk je veľmi populárna kórejská letná polievka. Jej chuť je mixom slanej, sladkej a pikantnej chuti podčiarknutej jablčným octom. Kórejci ju majú v obľube najmä pre opätovné načerpanie energie a návrat stratenej chuti do jedla.

Suroviny

Na polievku

  • 180 g šalátovej uhorky,
  • 5 g sušených morských rias,
  • 3 šálky vody,
  • 1 lyžička pražených sezamových semienok,
  • morská soľ,
  • chilli.

Na zálievku

  • 1 polievková lyžica jablčného octu (alebo bieleho octu),
  • 1 polievková lyžica cukru,
  • 1/2 polievkové lyžice sójovej omáčky,
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli,
  • 1/4 lyžičky mletého cesnaku.

Postup prípravy

  1. Najskôr si namočte sušené morské riasy do trochu studenej vody – asi na 10 minút.
  2. Potom z nich vyžmýkajte vodu a riasy pokrájajte na menšie kúsky.
  3. Potom ich vložte do misy, pridajte korenenú zálievku a premiešajte.
  4. K zmesi vlejte vodu, pridajte uhorky a znova premiešajte. Nakoniec polievku ozdobte sezamovými semienkami a chilli.

Veríme, že sme vám dodali chuť a jednu z polievok si určite radi pripravíte. Dobrú chuť.


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.