Uhorková polievka – Recept na ľahké a zdravé jedlo 4x inak
Uhorková polievka je veľmi zdravá, ale aj jednoduchá a rýchla na prípravu. Môžete si pripraviť rôzne druhy. Vyskúšať môžete studenú uhorkovú polievku, poľskú či napríklad kórejskú verziu.
Hoci uhorky nie sú také výživné, ako ostatná zelenina a ovocie, stále sú plné vitamínov, ktoré podporujú naše zdravie. Nájdete v nich vitamín K, vitamín C, B1, draslík, horčík a vlákninu. Sú tiež bohaté na antioxidanty a vzhľadom na to, že obsahujú prevažne vodu a majú veľmi nízky obsah kalórií, sú výbornou voľbou pri chudnutí.
Recept na uhorkovú polievku s cuketou
Túto teplú cuketovo uhorkovú polievku si zamiluje každý, kto má rád jednoduché a rýchle jedlá.
Suroviny
- 1 lyžica masla,
- 1 lyžica olivového oleja,
- 1 menšia cibuľa,
- 1 strúčik cesnaku,
- 2 veľké šalátové uhorky,
- 2 malé cukety,
- 3 šálky zeleninového vývaru,
- bazalka,
- soľ,
- korenie,
- kôpor.
Postup prípravy
- Maslo spoločne s olivovým olejom vložte do hrnca, pridajte nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, a nechajte opiecť.
- Potom pridajte na plátky nakrájané uhorky s cuketou a varte 2 až 3 minúty – do zmäknutia.
- Zmes zalejte zeleninovým vývarom, dochuťte podľa chuti korením a priveďte do varu.
- Po chvíľke znížte teplotu a nechajte variť – 20 až 25 minút.
- Polievku nechajte vychladnúť a potom ju do hladka rozmixujte. Podávať môžete s krutónmi a kyslou smotanou.
Určite stojí za to vyskúšať aj studenú uhorkovú polievku tarator, ktorá je typická pre bulharskú kuchyňu a mnohí z vás ju určite vyskúšali na dovolenke na Balkáne.
Recept na studenú uhorkovú polievku
V letných dňoch určite osvieži studená uhorková polievka. Nemusíte sa obávať prípravy, recept na studenú uhorkovú polievku je jednoduchý.
Suroviny
- 2 šalátové uhorky,
- 1 šálka nesladeného mandľového mlieka,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 cibule,
- 1 jablko,
- šťava z polovice limetky,
- ½ lyžičky himalájskej soli,
- voda,
- červená paprika,
- kúsky mandlí na ozdobu.
Postup prípravy
- Všetky prísady vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
- Pokiaľ je polievka veľmi hustá, zriediť ju môžete vodou alebo mandľovým mliekom.
- Potom ju vložte do chladničky na dve hodiny.
- Vychladenú podávajte s nakrájanou uhorkou, červenou paprikou a plátkami mandlí.
Ak chcete vylepšiť vašu zeleninovú polievku vyskúšajte studenú uhorkovú polievku s jogurtom alebo s kôprom. Zaujímavá a veľmi chutná je aj studená uhorkovo avokádová alternatíva.
Recept na poľskú uhorkovú polievku
Vyskúšajte si poľskú uhorkovú polievku s kôprom, ktorú mnohí ocenia v chladných dňoch. Táto kyslá uhorková polievka je tradičným pokrmom našich susedov, ktorá nesmie chýbať v žiadnej rodine.
Suroviny
- 2 menšie cibule,
- 450 g zemiakov,
- 250 g kyslých uhoriek,
- 1 mrkva,
- 1 petržlen,
- kúsok zeleru,
- 3 lyžice pohánky
- 200 ml smotany,
- bobkový list,
- nové korenie,
- korenie,
- soľ,
- kôpor.
Postup prípravy
- Na rozohriatom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nahrubo nastrúhanú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler) a chvíľu restujte.
- Potom zalejte vodou, pridajte korenie a varte 15 minút.
- Medzitým si uvarte zemiaky, ktoré nakrájajte na silnejšie kolieska.
- Po uplynutí 15 minút do polievky pridajte nahrubo nastrúhané kyslé uhorky a pohánku a povarte ďalších 10 minút.
- Zemiaky do polievky pridajte úplne naposledy.
- Na záver vmiešajte smotanu a posypte nasekaným kôprom.
Recept na kórejskú uhorkovú polievku
Studená uhorková polievka Oi Naengguk je veľmi populárna kórejská letná polievka. Jej chuť je mixom slanej, sladkej a pikantnej chuti podčiarknutej jablčným octom. Kórejci ju majú v obľube najmä pre opätovné načerpanie energie a návrat stratenej chuti do jedla.
Suroviny
Na polievku
- 180 g šalátovej uhorky,
- 5 g sušených morských rias,
- 3 šálky vody,
- 1 lyžička pražených sezamových semienok,
- morská soľ,
- chilli.
Na zálievku
- 1 polievková lyžica jablčného octu (alebo bieleho octu),
- 1 polievková lyžica cukru,
- 1/2 polievkové lyžice sójovej omáčky,
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli,
- 1/4 lyžičky mletého cesnaku.
Postup prípravy
- Najskôr si namočte sušené morské riasy do trochu studenej vody – asi na 10 minút.
- Potom z nich vyžmýkajte vodu a riasy pokrájajte na menšie kúsky.
- Potom ich vložte do misy, pridajte korenenú zálievku a premiešajte.
- K zmesi vlejte vodu, pridajte uhorky a znova premiešajte. Nakoniec polievku ozdobte sezamovými semienkami a chilli.
Veríme, že sme vám dodali chuť a jednu z polievok si určite radi pripravíte. Dobrú chuť.
Ďalšie obľúbené recepty
Komentáre sú vypnuté.