Domáci vaječný likér – recept na sladké vianočné potešenie

Sladký vaječný likér je pre mnohých symbolom Vianoc. Recepty sa rôzne líšia, niekto pripravuje likér z mlieka, iný z kondenzovaného mlieka, s vajcami, brandy, vodkou alebo rumom.

Existuje aj mnoho príchutí vaječného likéru – kokosová, čokoládová, kávová, karamelová a ďalšie. Podľa dostupných zdrojov bol vaječný likér pripravovaný v západnej Európe už od čias stredoveku. Postupne získal na sile v Severnej Amerike a ďalších krajinách. Naše domácnosti si bez neho nevedia predstaviť vianočné sviatky.

Recept na klasický vaječný likér

Pripravte si aj vy chutný recept na domáci vaječný likér bez vajec z konzenzovaného mlieka (salko).

Suroviny

  • 2 sladené kondenzované mlieka,
  • 500 ml mlieka,
  • 500 ml rumu bez príchute,
  • 1 téglik smotany na šľahanie,
  • 1 karamelový puding v prášku,
  • 1 balíček vanilkového cukru.
recept na domáci vaječný likér bez vajec
Zdroj foto: Anna Hapova / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Do hrnca nalejte vodu, vložte obe plechovky kondenzovaného mlieka (Salka) a prikryte pokrievkou. Varte na miernom ohni 2 – 2,5 hodiny. Vďaka tomu bude kondenzované mlieko skaramelizované.
  2. Plechovky v hrnci nechajte úplne vychladnúť, ideálne cez noc. Nevyťahujte plechovky, sú horúce a môžete sa spáliť.
  3. Druhý deň dajte do hrnca mlieko, pridajte vanilkový cukor a ohrievajte.
  4. Dajte bokom asi ½ dcl mlieka. Do neho pridajte karamelový pudingový prášok a premiešajte.
  5. Dajte späť do zmesi mlieka a vanilkového cukru a miešajte, kým všetko nezhustne.
  6. Hotový puding dajte bokom vychladnúť. Často miešajte, aby sa nevytvorila suchá vrstva, tú vo vaječnom likéry nechcete.
  7. Dajte do misy skaramelizované kondenzované mlieko, pridajte smotanu, ktorá má izbovú teplotu (aby sa všetko dobre spojilo). Pridajte vychladnutý puding a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte rum.
  8. Ideálne je zmiešať všetko mixérom, aby bola konzistencia jemná a hladká. Prelejte do fľaše a dajte ešte na pár hodín vychladiť.

Recept na čokoládový likér

Ak vás už klasický domáci vaječný likér omrzel a chcete svojim vianočným návštevníkom ponúknuť niečo nové, vyskúšajte čokoládový vaječný likér bez vajec, pripravený z ľadových kaštanov. Z tohto receptu na drink vyrobíte cca liter likéru.

Suroviny

  • 1 kondenzované mlieko,
  • 250 ml smotany na šľahanie,
  • 4 kocky horkej čokolády,
  • 3 tyčinky Ľadové kaštany,
  • ½ litra rumu.

Postup prípravy

  1. Smotanu na šľahanie dajte do hrnca, pridajte nalámanú čokoládu a tyčinky ľadových kaštanov. Tie je dobré predtým nakrájať na menšie kúsky, rýchlejšie sa rozpustia.
  2. Za stáleho miešania prevarte.
  3. Stiahnite zo sporáka a nechajte vychladnúť. Občas premiešajte.
  4. Do vychladnutej zmesi pridajte kondenzované mlieko, rum a ručným mixérom všetko vyšľahajte do hustejšieho a jemného likéru. Dajte do chladničky, ideálne cez noc.
  5. Pred podávaním vždy fľašu pretrepte, aby sa všetko pekne spojilo.

Dúfame, že si pochutíte!

Ďalšie recepty na domáce drinky a nápoje


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.