Vanilkové rožky – recept na babičkine krehké pečivo

Vyskúšajte overený recept na vanilkové rožky z obdobia prvej republiky, kedy sa piekli nielen klasické – krehké vanilkové rožky s mandľami, ale aj ich kakaová verzia.

Chuť vanilkových rožkov je pre väčšinu z nás návratom do detských rokov. Ich vôňa, linúca sa z mamičkinej kuchyne, bola predzvesťou blížiacich sa Vianoc. Pôvodne však toto pečivo nemalo s Vianocami vôbec nič spoločné a ani dnes nie je žiadny dôvod na to, aby sme si ich nemohli dopriať aj v priebehu roka. Poďme sa pozrieť ako sa pečú vanilkové rožteky.

História vanilkových rožkov

Vanilkové rožky majú svoju domovinu vo Viedni, rovnako ako mnoho ďalších dodnes obľúbených delikates. U našich susedov nájdeme viedenské vanilkové rožky pod názvom „Vanillekipferl“ a sú celoročne bežne dostupné napríklad vo vyhlásených viedenských kaviarňach ako ideálna maškrta ku káve či čaju. Tieto maslové, vanilkou voňajúce sušienky v tvare polmesiaca sa začali piecť už v 17. storočí na znamenie víťazstva vojsk Svätej ríše rímskej a Habsburského Uhorska nad Turkami. Veľmi rýchlo sa však rozšírili nielen po celej Rakúsko-uhorskej monarchii, ale aj do Nemecka. Bavorské mesto Nördlingen sa dokonca pýši vanilkovými rožkami ako svojou špecialitou. U nás a v susedných krajinách – ako je Maďarsko, Poľsko, Česko či vzdialenejšie Rumunsko, sú vanilkové rožky neodmysliteľnou súčasťou vianočných cukroviniek.

V zásade možno povedať, že čo rodina, to vlastný recept na babičkine vanilkové rožteky. Aj napriek tomu, že od jeho pôvodného vzniku uplynul pekný počet rokov, suroviny v nich použité, sa veľmi nezmenili, rovnako ako túžba vložiť si do úst ten najjemnejší a na jazyku sa rozpadajúci rožtek s delikátnou chuťou orieškov a sladkej vône vanilky. Presne také sú totiž starodávne vanilkové rožky, ktoré si podľa receptu z roku 1926 môžete upiecť.

recept na krehké vanilkové rožky
Zdroj foto: grafvision / Shutterstock.com

Recept na klasické vanilkové rožky

Pripravte si jednoduché vanilkové rožky s orechmi, ktoré budú chutiť celej vašej rodine aj návšteve.

Suroviny

  • 24 dkg preosiatej hladkej múky,
  • 20 dkg masla,
  • 12 dkg práškového cukru,
  • 11 dkg mandlí,
  • vanilkový cukor.

Postup prípravy

  1. Na dosku dáme múku a do nej rozdrobíme maslo. Pridáme 7 dkg cukru a nastrúhané nelúpané mandle.
  2. Hmotu spojíme v cesto, z ktorého ručne tvarujeme na doske malé rožky.
  3. Kladieme ich na suchý plech a vanilkové rožky pečieme pri teplote 175 ° C do ružova (cca 10-15 min.) v rúre.
  4. Upečené, teplé rožteky obaľujeme vo vanilkovom cukre zmiešanom s 5 dkg práškového. Čím sú staršie, tým sú lepšie.
Tip: Ak si chcete prácu uľahčiť, môžete využiť oceľovú alebo silikónovú formu na vanilkové rožky. 

Mandle môžete nahradiť aj iným druhom orechov, napr. vlašskými. Ak však orechy nemáte príliš v láske alebo ste na ne dokonca alergickí, môžete ich v recepte úplne vynechať a pripraviť si vanilkové rožky bez orechov.

Recept na kakaovo vanilkové rožky

Pokiaľ nechcete robiť klasické vanilkové rožky, vyskúšajte tie s kakaom.

Suroviny

  • 24 dkg preosiatej hladkej múky,
  • 20 dkg masla,
  • 14 dkg práškového cukru,
  • 12 dkg nastrúhaných nelúpaných mandlí,
  • 2 dkg kakaového prášku,
  • 2 vanilkové cukry

Postup prípravy

  1. V cesto spracujeme uvedené množstvo múky, masla, mandlí, kakaa, 1 vanilkový cukor a 9 dkg cukru práškového.
  2. Na suchý plech poukladáme vytvarované rožky a necháme ich pol hodiny stuhnúť.
  3. Potom ich v dobre vyhriatej rúre pečieme cca 10-15 minút.
  4. Ešte horúce ich obaľujeme vo vanilkovom cukre zmiešanom s 5 dkg práškového.

Tipy pre tie najlepšie vanilkové rožky

  1. Kvalitné maslo je základ – ak chcete luxusné vanilkové rožteky, tak nepoužívajte lacné maslá ani žiadne náhrady, s ktorými sú rožteky veľmi „gumové“. Rovnako vždy voľte osvedčenú múku a hodnotné orechy či mandle.
  2. Veľkosť rožkov – ideálna veľkosť pred pečením je 4 cm dlhé a 1,5 cm široké.
  3. Piecť po jednom plechu – inak vychladnú príliš a cukor na ne už nepriľne.
  4. Kedy obaľovať – príliš horúce rožteky sa ľahko lámu, príliš studené nejdú v cukre obaliť. Časom vychytáte správnu teplotu na obaľovanie. Odporúča sa nechať rožky po upečení 2,5 minúty stáť a potom obaľovať.
  5. Čím sú vanilkové rožteky také výnimočné – za svoju rozpustnosť v ústach vďačia vysokému obsahu masla a absencii vajec.
babičkine vanilkové rožky
Zdroj foto: LarsZ / Shutterstockc.com

Ako dlho piecť vanilkové rožky?
Doba pečenia je 10-15 minút v horkovzduchu na 175 °C. Akonáhle zospodu zozlatnú, sú hotové.

Ako dlho vanilkové rožky vydržia?
Bez problémov vydržia 6-8 týždňov uložené v plechovej krabici. Väčšinou sa ale veľmi skoro zjedia.

Aké orechy do vanilkových rožkov?
Pôvodne sa piekli s mandľami, až neskôr sa mandle nahradili lacnejším a dostupnejším variantom – vlašskými orechmi, pretože orech nechýbal takmer v žiadnej záhrade.

Vyskúšajte jeden z našich receptov a vychutnajte si kúzlo Vianoc.

Zdroj: curiouscuisiniere.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.