Včelie úliky – recept na tradičné vianočné koláčiky 3x inak

Domáce včelie úliky, označované aj ako osie hniezda, sú tradičný recept, ktorý nesmie chýbať na vianočnom stole. Okrem toho vám prinášame recept na najlepšie orechové úliky, úliky z vaječného likéru aj z margot tyčinky.

Pre niekoho večná dilema – včelie úliky alebo osie hniezda? Nech už si ich pomenujete akokoľvek, ide o druh nepečených cukroviniek, ktoré sa tvoria najčastejšie na Vianoce. Podstatou receptu je kakaové cesto, piškóta a náplň. 

Kedy robiť včelie úliky?

Ak sa pýtate, kedy plniť osie hniezda, najlepšie je pripravovať ich 1 až 2 týždne pred Vianocami, aby ešte stihli odležať a skrehnúť. Predtým sa neodporúča ich pripravovať, pretože môže výrazne stvrdnúť.

Ako plniť včelie úliky?

Ako náplň môžete použiť vanilkový krém, klasický maslovo-žĺtkový krém, džem alebo marmeládu, vaječný koňak, ovocné likéry.

Ako vyklápať úliky, aby si zachovali tvar?

Pokiaľ bude mať cesto správnu konzistenciu, pôjde vám vyklopiť ľahko a pekne.
1. Ak je cesto príliš riedke, potrebujete ho trochu zahustiť. Pridajte pár piškótov navyše.
2. Naopak, ak je cesto príliš husté, suché a príliš sa drobí, musíte ho jemne zriediť. Použite tekuté suroviny ako mlieko, smotana, rozpustené maslo alebo rum. Pridávajte postupne a cesto dobre rozmiešajte.

Čo so zvyšným krémom?

Nevyužitý krém rozhodne nevyhadzujte. Použiť ho môžete do akéhokoľvek nepečeného pečiva. Použiť ho môžete do guličiek (medovníkových, rumových, marlenka guličiek a iných). Využiť ho môžete tiež na zlepenie cukroviniek.

Recept na orechové úliky

Vyskúšajte tento recept na najlepšie domáce orechové úliky – cca 25 kusov.

Suroviny

Na cesto

  • 150 g piškót,
  • 1 bielok,
  • 60 g masla,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 50 g lieskových alebo vlašských orechov,
  • 1 polievková lyžica mlieka,
  • 100 g práškového cukru,
  • 25 kusov piškót ako podstavec.

Na krém

  • 1 žĺtok,
  • 60 g masla,
  • 1 polievková lyžica rumu,
  • 50 g práškového cukru.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr rozdrvte 150 g piškót a orechov. Ideálny je robot, ktorý všetko naseká na prášok.
  2. K zmesi pridajte cukor, ktorý preosejte, kakao, zmäknuté maslo, jeden bielok a mlieko. Vytvoríte ručne cesto, ktoré bude mäkké a príjemne hladké.
  3. Pokiaľ bude cesto sypké, pridajte trochu rozdrvených piškót, ak bude cesto tuhé, pridajte trochu mlieka.
  4. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
  5. Medzitým si pripravte krém. Zmäknuté maslo na krém vyšľahajte so žĺtkom, pridajte preosiaty práškový cukor a pridajte rum. Všetko premiešajte, kým sa nevytvorí krém.
  6. Z cesta urobte guličky, ktoré postupne vtláčate do formičky na včelie úliky.
  7. V strede je potrebné nechať priestor na krém. Pomôžte si koncom varešky.
  8. Cesto vo formičke naplňte krémom, pridajte piškótu a všetko spojte. Skladujte v chladničke, aby všetko dobre držalo.
  9. Na konzumáciu sa odporúča nechať chvíľu v izbovej teplote, ale samozrejme môžete konzumovať ihneď po vytiahnutí z chladničky.
recept na včelie úliky
Zdroj foto: matunka / Shutterstock.com

Recept na úliky s vaječným likérom

Tradičné orechové včelie úliky môžete ozvláštniť vďaka vaječnému likéru. Túto verziu si vaše návštevy rozhodne zamilujú.

Suroviny

  • 160 g detských piškót,
  • 100 g práškového cukru,
  • 70 g mletých orieškov (lieskové alebo vlašské),
  • 60 g masla,
  • 2 polievkové lyžice mlieka,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • podľa chuti a potreby rum,
  • cukor na obalenie,
  • vaječný koňak (kupovaný alebo domáci, ktorý pripravujete),
  • piškóty na spodnú časť.

Postup prípravy

  1. Piškóty a orechy rozdrvte najemno, ideálne za pomoci robota.
  2. Zmiešajte s cukrom a kakaom.
  3. Potom pridávajte zmäknuté maslo a mlieko.
  4. Prepracujte cesto, ideálne rukami a podľa potreby pridávajte rum. Cesto by malo byť pevné tak akurát.
  5. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte do chladničky na hodinku odpočinúť.
  6. V medzičase si pripravte obľúbený likér, prípadne použite kupovaný vaječný likér. Cesto dávajte do formičiek, urobte jamku a nalejte vaječný koňak. Prilepte piškótu na spodnú časť a hotové včelie úle dajte do chladničky vychladiť.

Recept na včelie úliky z Margot tyčinky

A čo tak vianočný Margot zákusok? Pripravte si úliky z týchto sladkých čokoládových tyčiniek.

Suroviny

Na cesto

  • 4 veľké Margot tyčinky,
  • 100 g masla,
  • 100 g práškového cukru,
  • 80 g piškótov,
  • 4 polievkové lyžice kakaa,
  • 2 – 3 polievkové lyžice rumu,
  • piškóty ako podstavec,
  • múčkový cukor na obalenie.

Na náplň

  • 100 g masla,
  • 50 g cukru,
  • 2 poliekové lyžice rumu.

Postup prípravy

  1. Margot tyčinky dajte do mrazničky zhruba na hodinu až dve. Vďaka tomu budú ľahko zmrznuté a bude sa lepšie strúhať.
  2. Do nastrúhanej zmesi pridajte piškóty, maslo, cukor, kakao aj rum. Všetko premiešajte, ideálne rukami, aby vzniklo cesto.
  3. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky.
  4. Pripravte si formičky na včelie úliky. Postupne tvorte guličky, ktoré dávajte do formičky.
  5. Do vytvoreného jamku dajte krém, pridajte piškótu ako podstavec a v chladničke nechajte chvíľu stuhnúť.

Ako dlho vydržia včelie úliky?

Všetko záleží na tom, aký krém do úlikov použijete. Najdlhšie vydržia, pokiaľ sú plnené džemom. Náchylnejší je maslový krém, avšak ak budete pečivo skladovať v chlade a v uzavretej nádobe, vydrží vám dlho. Samozrejme, ak ho nezjete.

Kedy začať robiť nepečené pečivo?

Nepečené vianočné pečivo sa odporúča vo vianočnom období piecť ako posledné, najlepšie v posledný týždeň pred Vianocami, aby stihlo skrehnúť a prepojili sa chute.

Žiadnou výnimkou nie sú ani biele osie hniezda, ktoré sú však menej tradičné, než tie klasické hnedé orechové včelie úliky. Pripravovať sa môžu z kokosu a kondenzovaného mlieka alebo marcipánu.


Ďalšie recepty na vianočné cukrovinky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.