Venčeky z odpaľovaného cesta – recept, ktorý sa vždy podarí

Venčeky s krémom a polevou zbožňujeme snáď všetci. Viete, že si ich môžete pripraviť aj doma? Pomocou odpaľovaného cesta si pripravíte tie najlepšie venčeky.

Venčeky z odpaľovaného cesta patria medzi zákusky, ktoré bežne nájdete v každej cukrárni rovnako ako veterníky, profiterolky alebo éclairs. Vyskúšajte recept na venčeky, ktoré chutia ako od babičky.

Tieto venčeky sa podaria takmer vždy. Je dôležité sa držať predpísaných ingrediencií uvedených v recepte na venčeky a tiež dodržiavať postup pri odpaľovaní cesta.

Recept na venčeky

Suroviny

Na cesto

  • 100 g hladkej múky,
  • 3 vajcia,
  • 120 ml vody,
  • 60 g masla,
  • štipka soli.

Na žĺtkový krém

  • 1 vrecko vanilkového pudingu,
  • 250 ml mlieka,
  • 50 g masla,
  • 2 žĺtky,
  • 60 g krupicového cukru.

Na polevu

  • 400 g fondánového prášku,
  • 56 ml vody.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravte krém. Do hrnca nalejte mlieko, v ktorom dôkladne rozmiešajte žĺtky spoločne s pudingom. Puding pomaly priveďte do varu a varte cca 1-2 minúty. Následne puding odstavte.
  2. Do ešte horúceho pudingu vmiešajte cukor a maslo. Takto hotový krém zakryte potravinárskou fóliou – nemusíte čakať na vychladnutie, prikryte ho ešte horúci. Po vychladnutí krém vložte do chladničky a nechajte ho tam odpočívať cez noc.
  3. Na druhý deň nalejte vodu do stredne veľkého hrnca a priveďte do varu. Vodu osoľte a pridajte maslo. Zmes by mala začať variť.
  4. Akonáhle je maslo rozpustené, pridajte múku. Všetko poriadne zamiešajte (miešajte cca 2 minúty), cesto sa začne lepiť na hrniec. Hrniec odstavte a miešajte do doby, kým cesto aspoň z časti nevychladne. Následne primiešajte vajcia.
  5. Plech si vyložte papierom na pečenie. Pripravené cesto vložte do zdobiaceho vrecka a tvorte kolieska na plech. Kolieska počas pečenia ešte vyskočia, myslite teda na dostatočné rozostupy.
  6. Pečte 20 minút, potom znížte teplotu na 150 stupňov a pečte ďalších 10 minút. Hotové venčeky nechajte úplne vychladnúť a rozkrojte pozdĺžne.
  7. Krém z chladničky vyšľahajte do hladka. Zdobiace vrecko naplňte krémom a naplňte ním rozkrojené venčeky – vždy spodnú časť.
  8. Zmiešajte fondánový prášok spoločne s vodou a dôkladne premiešajte. Polevu zohrejte na 45 stupňov – použite teplomer.
  9. Vrchnú časť venčeka namočte do vzniknutej polevy a nechajte zaschnúť. Venčeky k sebe zlepte a vložte do chladničky.
  10. Pokiaľ máte radi venčeky skôr menej sladšie, môžete vynechať fondánovú polevu a nahradiť ju jednoduchým zasypaním práškovým cukrom.
  11. Alternatívou je aj cukrová poleva na venčeky, ktorá sa pripravuje z bielkov, cukru a citrónovej šťavy. Domáce venčeky sú najlepšie, keď ich necháte deň odležať.
venčeky z odpaľovaného cesta
Zdroj foto: Katty S / Shutterstock.com

Tipy, ako upiecť tie najlepšie venčeky

Aj keď je receptov na venčeky, ktoré sa vždy podaria veľa, môže sa stať, že sa niečo pokazí. Odpaľované cesto vyžaduje kvalitnú múku s vysokým obsahom lepku. Práve ten zariadi, aby sa venčeky pekne nafúkli.

Okrem toho je tiež dôležité používať kvalitné maslo, v žiadnom prípade nie margarín, z ktorého by sa uvoľnila prebytočná voda. Cesto je hotové, akonáhle sa na dne kastrólika prilepí (napáli) tenká vrstva cesta.

Čo robiť, keď je cesto príliš riedke?

Môže sa tiež stať, že cesto na mini venčeky bude veľmi riedke, na plechu nedržia tvar a roztekajú sa do strán. V žiadnom prípade do cesta nepridávajte iba múku, týmto krokom by ste celé cesto zničili. Namiesto toho si buď vytvorte cesto úplne nové, alebo si pripravte rovnaký pomer masla a vody, ktoré nechajte rozpustiť a do tejto zmesi zavarte múku. Vychladnutú hmotu zašľahajte do pôvodného cesta. Konzistenciu cesta regulujete pridávaním vajec. Preto ich do cesta nedávajte naraz, ale postupne.

Žĺtkové venčeky môžete naplniť pudingovým krémom alebo ideálne pravým žĺtkovým krémom do venčekov.

Zdroj: budgetbytes.com, today.com


Ďalšie obľúbené recepty na dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.