Vianočný perník – vláčny perník v tvare stromčekov

Vláčny perník v tvare vianočných stromčekov je hitom posledných rokov. Je to ľahký múčnik, ktorý stačí vianočne dozdobiť. Vyskúšajte vianočný recept na perník, ktorý nezaberie veľa času.

Vianočný perník a vôňa perníkového korenia neodmysliteľne patrí k Vianociam. Tento jednoduchý múčnik je veľmi obľúbený najmä v Anglicku a Amerike, kde si s vianočným pečením príliš nelámu hlavu, podmienkou je rýchly, nenáročný, ale za to chutný recept.

Vychutnajte si čakanie na Ježiška a vyskúšajte tie najlepšie vianočné tipy na prípravu nadýchaného perníka.

Vianočný perník

Správny perník musí mať vždy nadýchané cesto, celý múčnik je tak krásne vláčny a jemný. Ak chcete perník niečím ozvláštniť, môžete pridať netradičné ingrediencie, najčastejšie je to strúhaný kokos alebo kvalitná marmeláda. Skvelou voľbou je aj poleva na perníčky z mliečnej alebo bielej čokolády, tá dodá dezertu zaujímavý nádych. Skvelá je aj citrónová či bielková poleva.

Advent je vždy v znamení jemnej domácej vianočky alebo výbornej štóly s cukrovou krustou na povrchuPopri týchto múčnikoch ale môžete pripraviť aj originálny perník, stačí vybrať ten najlepší recept a vylepšiť ho o zdobenie vo vianočnom štýle. Povoľte uzdu fantázii alebo si poruke vezmite deti, ktoré sú plné originálnych nápadov.

Recept na vláčny perník – perníkové stromčeky

Najlepšou voľbou je, keď múčnik nielen skvele chutí, ale aj dobre vyzerá. Oba tieto body spĺňajú perníkové stromčeky. Tie vytvoríte jednoducho zdobením a špeciálnym nakrájaním.

Suroviny

  • 30 g masla,
  • 100 g mandľovej múky,
  • 20 g kvalitného 70% kakaa,
  • 3 vajcia,
  • 200 g uvarenej červenej repy,
  • ½ lyžičky strúhanej citrónovej kôry,
  • 50 g sladidla,
  • 2 lyžičky perníkového korenia,
  • 5 g prášku do pečiva.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr olúpte uvarenú červenú repu a rozmixujte ju tak, aby bola bez hrudiek.
  2. Pridajte maslo, vajcia, mandľovú múku, kakao a citrónovú kôru spolu s perníkovým korením.
  3. Všetky ingrediencie rozmixujte dohladka a potom pridajte aj prášok do pečiva.
  4. Cesto bude riedke a tak sa vám ľahko preleje do tortovej formy (priemer približne 20 cm) s papierom na pečenie.
  5. V rozohriatej rúre pečte asi pol hodiny na 180 °C.
  6. Po upečení formu vyberte z rúry a nechajte perník vychladnúť.
  7. Potom môžete perník nakrájať na dieliky – malé trojuholníky.
  8. Potom stačí do širšej časti zapichnúť paličku od nanuku, tá bude symbolizovať kmeň stromčeka.

Následne už stačí len použiť zelenú a červenú polevu na zdobenie, prípadne akúkoľvek inú polevu podľa vášho výberu.

recept na vláčny hrnčekový perník s polevou
Zdroj obrázku: Nina Firsova / Shutterstock.com

Recept na hrnčekový perník

Ak milujete jednoduché recepty a jednoduchý postup, potom si zamilujete aj tento hrnčekový recept na perník, ktorý rovnako môžete vykrojiť do tvaru vianočných stromčekov.

Suroviny

  • 1 hrnček polohrubej múky,
  • ¾ hrnčeka cukru krupice,
  • 2 hrnčeky hladkej múky,
  • 1 ks prášku do perníka,
  • 2 lyžice kvalitného kakaa,
  • 2 vajcia,
  • 1 hrnček oleja,
  • 2 hrnčeky mlieka.

Na polevu

  • marhuľovú alebo ríbezľovú marmeládu,
  • 1 lyžicu masla,
  • 1 lyžicu mlieka,
  • 100 g horkej čokolády.

Postup prípravy

  1. Všetky ingrediencie na cesto na perník zmiešajte v jednej miske, dôkladne rozmixujte do hladkého a riedkeho cesta.
  2. Obsah vylejte na papierom na pečenie vyložený plech a pečte pri 180 °C asi 20 – 30 minút.
  3. Po upečení vyberte plech z rúry a ešte za tepla potrite marmeládou.
  4. Čokoládu nalámte na menšie kúsky, pridajte maslo aj mlieko a za stáleho miešania roztopte na miernom ohni.
  5. Touto polevou potrite celý povrch perníka.
  6. Po vychladnutí nakrájajte vláčny perník na menšie trojuholníky, každý z nich môžete ozdobiť strúhaným kokosom (ten môže symbolizovať sneh), vlašskými orechmi alebo špeciálnymi cukrárskymi ozdobami.

Obľúbený hrnčekový recept môžete ozvláštniť ešte viac, bude sa tak skvele hodiť do vianočného času. Ktoré vône a chute neodmysliteľne patria k adventu? Nesmie chýbať chuť sekaných orechov a vôňa škorice. Na ozdobenie vyskúšajte kokos alebo javorový či perníkový sirup. Ten vláčnemu perníku dodá ešte viac sladkosti. Vianočný perník na vašom sviatočnom stole jednoducho nesmie chýbať.

Rovnaká obdoba tohto receptu na vianočné stromčeky sa pripravuje aj z vianočného browniesRecept na brownies pripravíte ako obvykle a taktiež nakrájate na trojuholníčky a ozdobíte, aby sa múčnik podobal vianočným stromčekom.

Zdroj: sallysbakingaddiction.com, foodnetwork.co.uk


Tipy na ďalšie recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.