Zapekané cestoviny – recept na rýchly obed 2x inak

Pokiaľ neviete, čo práve pripraviť na obed alebo večeru, nechce sa vám do obchodu a chcete využiť len suroviny, ktoré máte doma po ruke, sú zapekané cestoviny tou správnou voľbou.

Dajú sa totiž pripraviť na stovky rôznych spôsobov – môžete si pripraviť zapekané cestoviny s kuracím mäsom, tuniakom, zeleninou, šampiňónmi, syrovou omáčkou, cuketou a podobne. Je len na vás, čo použijete. Ide o lacné, a hlavne rýchle jedlo. Na ktorý spôsob ich pripravíte vy?

V tomto článku vám prinášame recept na zapekané cestoviny s brokolicou a tiež alternatívu pre mäsožrútou, teda zapekané cestoviny so syrom a údeninou.

Recept na zapekané cestoviny s brokolicou

Ak máte chuť na bezmäsitý chod, pripravte si zapekané cestoviny so smotanou a brokolicou. Prípadne môžete brokolicu nahradiť karfiolom.

Suroviny

  • 1 balenie cestovín,
  • 2 vajcia,
  • 1 čerstvá brokolica,
  • 200 g strúhaného syra podľa chuti,
  • 1 téglik smotany na šľahanie,
  • kúsok masla,
  • soľ a korenie.

Postup

  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu, prepláchneme ich a odložíme.
  2. Brokolicu si umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky a dáme ju uvariť do vody asi na päť až desať minút.
  3. Uvarené cestoviny a brokolicu potom zmiešame dohromady, pridáme k tomu polovicu nastrúhaného syra.
  4. Osolíme a okoreníme podľa chuti, pripravíme si pekáčik, ktorý vymažeme kúskom masla a cestoviny so syrom a brokolicou do neho rozprestrieme.
  5. V mise si potom rozšľaháme vajcia, pridáme zvyšok strúhaného syra a smotanu. Rozmiešame a nalejeme do pekáča.
  6. Pečieme v rúre na 180 stupňov, kým povrch nebude mať zlatistú farbu.
Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na rýchlu večeru z cestovín. 
recept na zapekané cestoviny so syrom a šunkou
Zdroj foto: Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Recept na zapekané cestoviny so syrom a údeninou

Pre milovníkov mäsa je tu recept na zapekané cestoviny so syrom a údeninou. Môže ísť napríklad o údenú šunku, slaninu, hrubý párok, klobásku a iné mäsové výrobky.

Suroviny

  • 1 balenie cestovín,
  • 1 téglik smotany na šľahanie,
  • 200 g syra podľa chuti,
  • 100 g šunky, anglickej slaniny alebo inej údeniny,
  • 1 cibuľa, môže byť aj jarná cibuľka,
  • 25 g parmezánu,
  • strúhanka,
  • soľ a korenie.

Postup

  1. Dáme si variť cestoviny a medzitým si začneme pripravovať omáčku.
  2. V malom hrnci necháme prísť do varu smotanu, pridáme nastrúhaný syr a chvíľu povaríme, aby nám vznikla omáčka.
  3. Údeninu s cibuľou si pokrájame nadrobno, potom primiešame do omáčky.
  4. Omáčku nalejeme na uvarené cestoviny, premiešame a dochutíme soľou a korením.
  5. Všetko dáme do pekáča, premiešame, a nakoniec posypeme strúhankou a strúhaným parmezánom.
  6. Dáme piecť do rúry na 200 stupňov dozlatista, asi na 20 minút.

Podobne si môžeme zapiecť cestoviny s čímkoľvek, čo doma práve nájdeme!

Zdroj: foodandwine.com

Ďalšie recepty na cestoviny


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.