Zaváranie ovocia a zeleniny – postup a zásady

Zaváranie je hlavnou témou počas letných mesiacov, kedy dozrieva všetko ovocie a zelenina v záhradách. Poradíme vám, ako správne zavárať a aké možnosti sterilizácie ovocia spoznáme.

Hovorí sa, že zaváracia sezóna začína s prvým nazberaným košíkom jahôd. Pokiaľ ste začiatočník, otázok ako sa zavára môžete mať na začiatok veľa, preto je dobré sa so samotným zaváraním zoznámiť a prečítať si zásady, ktoré treba dodržať.

Čo je to zaváranie

Zaváranie alebo sterilizácia je spôsob uchovania potravín či surovín bez nechcených baktérií a bez prítomnosti vzduchu v pohári, ktorý rast baktérií podporuje. Zaistíme tak ich dlhšiu čerstvosť. Kombinovať rôzne druhy ovocia či zeleniny s korením a skúšať nájsť svoj jedinečný recept je zábavou. Všetky zaváraniny nám okrem toho poslúžia na neskoršie obdobie ako chutná spomienka na leto.

A nemusíte zostávať len pri tradičnom ovocí a zelenine, ale zavariť možno aj huby, bylinky, hotové jedlá, marmelády a lekvár. V našich končinách je populárne aj zaváranie mäsa, či už údeného alebo neúdeného, ​​klobás či paštét. A výsledok vždy prekoná očakávania.

Spôsoby zavárania

Spôsobov zavárania zeleniny a ovocia existuje hneď niekoľko, my vám predstavíme tie najpoužívanejšie.

Zaváranie v zaváracom hrnci

Dnešné zaváracie hrnce sú elektrické a automatické. Práca s nimi je hračkou. Poháre na zaváranie sa do nich naskladajú, zalejú vodou a všetko ostatné už len sledujeme na displeji. Výsledkom je spoľahlivé a bezpečné zavarenie potravín. Hrnce pojmú až 14 veľkých pohárov, poprípade až 30 malých. Zabudovaný termostat zavára presne na takú teplotu, ktorú nastavíte a tak dlho, ako budete chcieť. Okrem toho môžete tieto hrnce využiť aj na prípravu čaju, polievky, zemiakov či guláša.

Zaváranie v rúre

Rúra zavárací hrniec do istej miery môže nahradiť, a je úplne jedno, či to bude rúra plynová, elektrická alebo teplovzdušná. Pri zaváraní v rúre je podmienkou jej predhriatia na 220 stupňov. Na plech na pečenie vyskladáme uzavreté poháre tak, aby sa vzájomne nedotýkali a plech s nimi postavíme na dno rúry. Nalejeme 1,5 cm vody. Väčšie poháre na zaváranie sterilizujeme na 10-13 minút a menšie potom na 5-8 minút.

Pri zaváraní v rúre sa riadime pravidlom, že čím tvrdšia surovina je v pohári, tým je potrebné voliť dlhší čas konzervácie. Prečítajte si celý postup a rady pri zaváraní v rúre v našom článku.

zaváranie v rúre
Zdroj foto: casanisa / Shutterstock.com

Zaváranie v hrnci na sporáku

Pokiaľ nemáte zavárací elektrický hrniec, potom použite klasický. Do hrnca postavte zaviečkované plné poháre, zalejte ich teplou vodou a priveďte do varu. Aj tu platí, že zaváraninové poháre by sa nemali dotýkať, aby nepraskli. Je jedno, aký typ sporáka máte, zavarenie môže prebehnúť ako na sporáku plynovom, elektrickom alebo aj na indukcii. Dĺžka varu sa riadi obsahom pohárov a trvá od 15 do 120 minút.

Toto sú tie najbežnejšie a zrejme aj najviac overené spôsoby zavárania ovocia v našich domácnostiach. Okrem týchto klasických spôsobov však poznáme aj zaváranie v umývačke alebo zaváranie v mikrovlnke.

Zásady pri zaváraní

  1. Nepodceňujte kvalitu ovocia a zeleniny
    Plody nesmú byť nahnité, plesnivé či inak poškodené. Natlčené miesta riadne vykrojíme. Pri ovocí je dôležité, aby bolo poriadne vyzreté, ideálne na slniečku.
  2. Hygiena je prvoradá
    Čisté ruky, čisté suroviny, čisté poháre, čisté viečka – to je úplný základ sterilizácie potravín. Poháre a viečka odporúčame vyvariť a nechať uschnúť.
  3. Miesto cukru soľ
    Veľa ľudí nemá rado presladené kompóty, preto vyskúšajte soľ namiesto cukru. Za skúšku nič nedáte. Podmienkou je dostatočne vyzreté ovocie. Soľ z neho vytiahne sladké zložky a vy už nemusíte pridávať žiadny cukor.
  4. S kôstkou aj bez
    Ak sme sa rozhodli pre zaváranie čerešní, čerešne zavárame celé aj s kôstkou, jahody, čučoriedky, egreše, ríbezle zbavíme stopiek, slivky alebo menšie marhule zavárame buď celé s kôstkou, alebo delené bez kôstky, broskyne môžeme olúpať a kôstky, jablká a hrušky zbavíme jadrovníka a krájame na štvrtky alebo osminky.
  5. Utesnite poriadne pohár
    Či ste pohár uzavreli dobre, poznáte podľa toho, že po pretočení hore nohami nepotečie ani sa v ňom nebudú tvoriť bublinky.
  6. Popis na každý pohár
    Posledná rada nie je podmienkou, ale odporúčaním, aby ste vždy mali prehľad, čo ste to vlastne zavarili a kedy. Trvanlivosť týchto vašich výrobkov je potom minimálne rok.

Tipy na zaváranie

Každá gazdinka má svojich osvedčených zaváracích rád plno, ale napriek tomu sa aj my o niektorých ešte zmienime.

Marmelády, lekvár a džemy

Zavareniny ako sú marmelády, džemy a lekvár varíme najskôr v hrnci a potom ich ešte horúce plníme rovno do pohárov, ktoré ihneď zaviečkujeme a otočíme hore dnom. Tomuto spôsobu hovoríme švajčiarsky a nahradí nám klasické zaváranie. Ak sa pýtate, prečo otáčať poháre pri zaváraní, odpoveď je jednoduchá. Po vychladnutí budeme mať viečko uchytené a guma v ňom tesne priľahne k okraju pohára.

Kompóty a zelenina

Tieto plody naukladáme do pohára v surovom stave. Poháre používame buď skrutkovacie alebo na klasické viečka. Oboje viečka je dobré nahriať v horúcej vode, položiť na hrdlo pohára, pritlačiť a zavrieť. V prípade, že zatvárate poháre zaváracou hlavou a tá vám nejde zložiť, vyskúšajte náš zlepšovák: na viečko položte igelitové vrecko a až potom nasaďte hlavu. Dole potom pôjde veľmi ľahko.

Univerzálny cukrový nálev na zaváranie

Jednoduchý recept na zaváranie

Zahrejeme primerané množstvo vody a pridáme cukor v pomere 1 liter vody a 500-600 g cukru. Zahrievame tak dlho, kým je potreba.

Pri príprave kompótov vkladáme ovocie do teplého (nie horúceho) nálevu. V horúcom náleve by ovocie popraskalo, čo nie je žiaduce. Povrch niečím zaťažíme, aby ovocie bolo ponorené a celé to zaklopíme pokrievkou. Týmto spôsobom nám ovocie nesčernie a bude mať stále svoju prirodzenú farbu.

Ovocie určené na výrobu marmelády vložíme do horúceho nálevu, aby popraskalo a čo najviac zmäklo. Zakryjeme pokrievkou.

Uskladnenie zaváranín

Uskladnenie zavarených pohárov je ideálne v chladných a čo najviac temných miestnostiach. Na tento účel sa najviac hodia pivnice, špajze alebo komory. Zavareniny ukladáme na policu, optimálne usporiadané podľa dátumy prípravy. Ani bezchybné zavarenie nezaručí neobmedzenú dobu záruky. Všetky zaváraniny by sa mali skonzumovať najneskôr do 1 – 2 rokov.

Zdroj: instructables.com, ballmasonjars.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.