Zdravé palacinky – recept na varianty bez vajec či zo špaldovej múky

Pokiaľ hľadáte zdravšiu alternatívu palaciniek, vyskúšajte palacinky bez vajec alebo zo špaldovej múky. Sú veľmi chutné, netrhajú sa a pripravíte ich behom pár minút. 

Recept na palacinky bez vajec

Recept na palacinky bez vajíčka používa ražnú, špaldovú a pohánkovú múku, ktoré sú veľmi zdravé pre naše zažívanie a dodávajú telu veľké množstvo vitamínov rady B, vlákninu a minerály.

Suroviny

  • 200 g pohánkovej múky,
  • 100 g ražnej múky,
  • 100 g špaldovej múky,
  • 1 liter ovseného mlieka (môžete nahradiť sójovým),
  • štipka soli,
  • 1 polievková lyžica olivového oleja (bez výraznej arómy),
  • kokosový olej,
  • zdravá náplň  (napríklad džem bez cukru, ovocie skaramelizované na kúsku masla alebo v troche vody rozvarené sušené ovocie).

Postup prípravy

  1. V miske zmiešame všetku múky a soľ. Pomaličky do sypkej zmesi pridávame mlieko a olej. Intenzívne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky, ale môžeme si pomôcť aj mixérom.
  2. Cesto necháme štvrť hodiny odstáť, potom znova zľahka premiešame
  3. Na kokosovom oleji vyprážame tenké palacinky.
zdravé špaldové palacinky
Zdroj foto: Mycleverway / Shutterstock.com

Recept na špaldové palacinky

Pripravte si zdravé palacinky zo špaldovej múky, ktoré si zamilujete. Recept je pre 4-6 kusov, záleží na tom, akú hrúbku palaciniek máte radi.

Suroviny

  • 0,5 litra mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 170 g špaldovej múky,
  • vanilkový cukor,
  • štipka soli.

Postup prípravy

  1. Vyššie uvedené suroviny mlieko, vajcia, špaldovú múku a vanilkový cukor vyšľaháme na úplne hladké cesto, ktoré potom necháme pol hodiny odpočinúť. POZOR! Tento krok nevynechávajte, pokiaľ ich nenecháte 30 minút odpočinúť, tak sa vám budú palacinky trhať.
  2. Na troške oleja vyprážame rovnako ako klasickú palacinku (namiesto oleja môžete používať rozpustené maslo na panvici).
  3. Doprostred panvice nalejeme trošku cesta a krúžením tvarujeme guľatú, tenkú palacinku.
  4. Špaldové palacinky plníme podľa vlastného výberu. Ľahko pocukrujeme.

Pri servírovaní palaciniek môžete byť kreatívni. Marmeláda, prípadne džem sú klasickou voľbou na plnenie palacinky. Skvelou voľbou sú však aj zdravé palacinky s tvarohom, osladené medom. Navrch sa hodí kvalitná domáca šľahačka, prípadne rozpustená horká alebo biela čokoláda s kúskami farebného ovocia, napríklad maliny, čučoriedky alebo mandarínky.


Ďalšie recepty na palacinky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.