Celozrnné palacinky bez vajec – zdravý recept nielen pre vegánov

Pokiaľ hľadáte zdravšiu alternatívu palaciniek, vyskúšajte celozrnné palacinky bez vajec. Sú rovnako chutné, netrhajú sa a pripravíte ich behom pár minút. 

Táto verzia palaciniek je ideálna pre všetkých, ktorí si chcú dopriať sladkú lahôdku bez použitia živočíšnych produktov, teda pre vegánov. Vajcia v recepte nenájdete a kravské mlieko je v tomto prípade nahradené ovseným alebo sójovým.

Celozrnná vs tradičná múka

Celozrnná múka je alternatívou k tradičnej bielej (pšenovej) múke. Najväčší rozdiel tkvie v procese spracovania, pri ktorom obyčajná múka stráca svoje prirodzené žviny. Celozrnná múka je teda z pohľadu obsiahnutých živín, ako je vláknina, vitamíny, bielkoviny a podobne, bohatšia a zdravšia. Medzi najpoužívanejšie typy zdravej múky zaraďujeme aj špaldovú múku, ražnú, ovsenú, mandľovú či kokosovú múku.

Recept na palacinky bez vajec

Recept na vegánske celozrnné palacinky bez vajíčka používa ražnú, špaldovú a pohánkovú múku, ktoré sú veľmi zdravé pre naše zažívanie a dodávajú telu veľké množstvo vitamínov rady B, vlákninu a minerály.

Suroviny

  • 200 g pohánkovej múky,
  • 100 g ražnej múky,
  • 100 g špaldovej múky,
  • 1 liter ovseného mlieka (môžete nahradiť sójovým),
  • štipka soli,
  • 1 polievková lyžica olivového oleja (bez výraznej arómy),
  • kokosový olej,

Postup prípravy

  1. V miske zmiešame všetku múky a soľ. Pomaličky do sypkej zmesi pridávame mlieko a olej. Intenzívne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky, ale môžeme si pomôcť aj mixérom.
  2. Cesto necháme štvrť hodiny odstáť, potom znova zľahka premiešame
  3. Na kokosovom oleji vyprážame tenké palacinky.

TIP NA SERVÍROVANIE: Pri servírovaní môžete byť kreatívni. Marmeláda, prípadne džem sú klasickou voľbou na plnenie palaciniek. Ako náplň môžete použiť aj ovocie skaramelizované na kúsku masla alebo v troche vody rozvarené sušené ovocie.


Ďalšie recepty na palacinky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.