Zemiakové lokše s makom – recept na tradičné slovenské jedlo

Lokše sú tradičné slovenské jedlo, ktorého hlavnými prísadami sú zemiaky a mak. Kto o nich ešte nepočul a jeho srdcovkou sú sladké jedlá, tak lokšom určite úplne podľahne.

Tento recept na domáce zemiakové lokše poznali v minulosti všetci obyčajný ťažko pracujúci ľudia. Síce to bolo jedlo sviatočné, ale napriek tomu cenovo dostupné. Väčšinu ingrediencií budete mať navyše pravdepodobne doma v špajzi alebo v chladničke.

Čím naplniť lokše?

Lokše môžete naplniť plnkou podľa vlastného výberu. Môže ísť napríklad o džem, slivkový lekvár, mak s cukrom alebo vyskúšajte slanú alternatívulokše s kyslou kapustou alebo mletým mäsom. Podávať ich môžete aj samostatne, ako prílohu k jedlu. Obľúbené sú napríklad zemiakové lokše ku kačke s kapustou.

Zdroj foto: MEDIANA / Shutterstock.com

Recept na zemiakové lokše s makom

Pripravili sme pre vás sladkú verziu, teda recept na domáce lokše plnené makom.

Suroviny

Suroviny na cesto:

  • múka – 300 g,
  • maslo – 100 g,
  • varené zemiaky – 600 g,
  • štipka soli.

Suroviny na náplň:

  • mak – 200 g,
  • cukor – 200 g,
  • mlieko – 200 ml.
Milujete tradičné recepty pripravené na sladko? Vyskúšajte pirohy s tvarohovou náplňou.

Postup prípravy

  1. Uvarte zemiaky aj so šupkou, v mierne osolenej vode. Až potom sa vrhnite na ich lúpanie, pôjde to ľahšie. Mali by ste dosiahnuť 600 gramov čistej hmotnosti varených zemiakov. 
  2. Už vychladnuté zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle. Výsledkom bude jemná kaša. Do vzniknutej kaše pridajte múku a soľ. Následne vypracujte cesto.
  3. Z cesta vyvaľkajte jeden dlhý valček, z ktorého budete odkrajovať menšie dieliky ako na koláčiky. Dielikov by malo byť zhruba 12–14. 
  4. Tie potom na pomúčenom pracovnom stole rozvaľkajte na placky. Veľkosť 1 placky bude v priemere zodpovedať veľkosti plechu na pečenie. 
  5. Vezmite liatinovú panvicu a rozpáľte ju nad ohňom. Ničím ju však nemažte! Placky smažte na strednom plameni pekne dozlatista z oboch strán. Hotové zemiakové lokše potrite veľkým množstvom masla a naskladajte na seba. Zatiaľ, čo budete pripravovať náplň, zakryte koláče čistou utierkou, aby zbytočne nestrácali teplo a neosychali.

Následne sa pustíme do prípravy makovej náplne do lokší na sladko.

  1. Mak sa musí pomlieť mlynčekom najemno (prípadne si kúpte už mak mletý).
  2. Mak zmiešajte s mliekom a vložte v kastróliku nad oheň. Varte zhruba 15 minút. Mlieko by sa malo odpariť a mak by sa mal drobiť. 
  3. Nechajte ho vychladnúť a zmiešajte ho s mletým cukrom. 
  4. Lokše, ktoré ste si nechali čerstvo usmažené na tanieri môžete konečne vytiahnuť a začať plniť. 
  5. Keď placku pekne husto naplníte, stočte ju. Vznikne tak plnená trubička, skvelé makové lokše.

Pokiaľ ste si už prípravu cesta odskúšali a zistili, že jeho príprava je nadmieru jednoduchá, určite túto skúsenosť budete chcieť preniesť aj na iné pochutiny. Toto zemiakové cesto môžete využiť na knedle, šišky a placky.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.