Chrumkavé zemiakové placky – tradičný recept

Či už milujete tradičné placky iba zo zemiakov, alebo ste naklonení aj experimentom, vyskúšajte tento recept na tradičné chrumkavé zemiakové placky.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že nejde o pochúťku typickú iba pre slovanskú kuchyňu, ale že sú zemiakové placky tradičným pokrmom v čase Chanuky? Židia im hovoria latke alebo latkas.

Recept na zemiakové placky

Pripravte si tie najlepšie zemiakové placky. Recept, ktorý si zamilujete.

Suroviny

  • 1 kg zemiakov, 7-10 ks podľa veľkosti,
  • vajcia (2 ks),
  • hladkú múku (podľa potreby),
  • cesnak (aspoň 4 strúčiky),
  • sušenú majoránku,
  • soľ a korenie,
  • olej či tuk na vyprážanie.

Ako nastrúhať zemiaky na zemiakové placky?

Záleží iba na vás. Ideálne je nastrúhať na jemno polovicu a druhú polovicu na hrubšej strane strúhadla.

Akú múku použiť do zemiakových placiek?

V našom recepte používame hladkú múku, môžete ju však nahradiť aj špaldovou múkou a urobiť tak zdravšiu alternatícu zemiakových placiek.

Postup prípravy

  1. Ak si chcete usmažiť klasické zemiakové placky, stačí nastrúhať zemiaky na strúhadle, osušiť ich papierovou utierkou, pridať vajcia, roztlačené strúčiky cesnaku a pomocou múky vytvoriť cesto na zemiakové placky.
  2. Nakoniec nezabudnite pridať soľ a korenie. Túto zmes na zemiakové placky smažte na vrstve oleja či tuku dozlatista z oboch strán.
  3. Druhou alternatívou je priprava zemiakových placiek v rúre. Zmes vytvarovanú do tvaru placiek dajte na papierom vystlaný plech potretý olejom. Pečieme pri teplote 190 stupňov Celzia cca 35 – 40 min.

Tip: Zemiakové placky môžete podávať napríklad so syrom alebo kyslou kapustou. Výborne chutia tiež zemiakové placky plnené mäsovou zmesou.

cuketovo zemiakové placky
Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Tip: Klasický recept môžete doplniť ešte o cuketu – na 1kg zemiakov pridajte cca 2 stredne veľké cukety. Cuketovo zemiakové placky si zamilujete!

Zemiakové placky na sladko

Vedeli ste, že v susednom Nemecku jedia zemiakové placky nasladko? Jednoducho pri príprave cesta vynechajú soľ, korenie, majorán a cesnak – a hotové placky potierajú jablčným pretlakom. Možno vám to znie zvláštne, ale rozhodne to stojí za vyskúšanie! Aj v Poľsku ich pripravujú na sladko, ale pre zmenu so smotanou a posypané cukrom.

Nezáleží na tom, ktorý recept zvolíte a ako si túto dobrotu nachystáte, hlavné je, aby ste si pochutnali.

Ďalšie recepty na bezmäsité jedlá


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.