
Zemiakový guláš – jednoduchý recept s párkom alebo fazuľou
Ak neviete, čo na obed, nemusíte vymýšľať zložité jedlá. Vyskúšajte recept na zemiakový guláš, resp. zemiakovú gulášovú polievku s párkom, prípadne alternatívu s fazuľami.
Odkiaľ zemiakový guláš pochádza?
Je všeobecne známe, že guláš patrí do maďarskej kuchyne, a inak tomu nie je ani pri zemiakovom guláši, tzv. buřtguláši, ktorý je obľúbený v mnohých krajinách. Možno vás to prekvapí, ale zemiakový guláš si ľudia pripravovali už v 9. storočí, aj keď vtedy to bola skôr gulášová polievka z hovädzieho mäsa, zemiakov a papriky. U nás tento pokrm udomácnil až v 19. storočí, kedy za Rakúsko-Uhorska bol hovädzí guláš veľmi obľúbeným jedlom predovšetkým vo Viedni. Lenže tunajšie obyvateľstvo na tom nebolo tak dobre ako rakúske, preto začali hovädzie mäso nahrádzať klobásami.
Recept na zemiakový guláš s párkom
Vyskúšajte recept na tradičný rakúsky zemiakový guláš s párkom či špekáčikom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani skutočný šéfkuchár.
Suroviny
- 0,5 kg špekáčikov alebo kabanos párkov,
- 0,5 kg zemiakov,
- 1 – 2 cibule,
- 1 PL hladkej múky,
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie, mletá paprika sladká,
- majoránka,
- olej.
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájame najemno a na oleji speníme.
- Pridáme na kocky nakrájanú údeninu a opečieme – týmto krokom sa vyhneme tomu, aby sa kabanos či špekáčik rozvaril.
- Akonáhle je údenina opečená, zaprášime múkou a mletou paprikou, pridáme cesnak a po pár sekundách zalejeme horúcou vodou.
- Varíme do doby, kým zemiaky nezmäknú.
- Akonáhle sú zemiaky hotové, pomaly prilievame múku rozšľahanú v hrnčeku vody (zátrepka), aby sme guláš zahustili.
- Dochutíme ho a necháme ešte 5-8 minút povariť.
- Hotový podávame s čerstvým chlebom.
Tip: Pamätajte, že do zemiakového guláša je vhodná mäkká údenina, tzv. kvalitné špekáčiky, klobásy, gothajská saláma, točený kabanos a pod.
Recept na gulášovú polievku s fazuľami
Vyskúšajte tiež falošnú gulášovú polievku s fazuľou. Klobásku či špekáčiky môžete pokojne vynechať a vychutnať si tak bezmäsitú verziu gulášu.
Suroviny
- 0,5 kg červených fazuliek – veľké,
- 2 špekáčiky alebo klobásky,
- 115 g paradajkového pretlaku,
- 1 – 2 polievková lyžica hladkej múky,
- 1 veľká cibuľa,
- 3 – 4 strúčiky cesnaku,
- mletá paprika, soľ, korenie, majorán, mletá rasca,
- olej.
Postup prípravy
- Na oleji speníme cibuľku spoločne s nakrájanou údeninou.
- Následne pridáme pretlak, lyžicu múky, mletú papriku a roztlačený cesnak.
- Premiešame a počas chvíľky zalejeme horúcou vodou.
- Pridáme fazuľu, ktorú sme si buď dopredu uvarili do zmäknutia alebo môžeme použiť už hotovú fazuľu v konzerve.
- Všetko premiešame a varíme asi 15 minút.
- Podľa potreby zahustíme múkou rozmiešanou v hrnčeku vody.
- Podávame s čerstvým pečivom.
Tip: Zistite aj ďalšie spôsoby, ako zahustiť polievku - 7 tipov na jej zahustenie.
Odporúčame: Segedínsky guláš
Tipy, ako vylepšiť zemiakový guláš
- Aby ste si guláš vychutnali, vyskúšajte ho pripraviť v kotlíku. Vďaka dymovej aróme bude ešte chutnejší ako ten, ktorý pripravujete doma v hrnci. V tomto prípade však namiesto oleja použite poctivú masť a môžete pridať aj pálivú chilli papriku.
- Viete, že existuje aj ďalšia verzia pre vegetariánov? Mäso len nahradíte hubami, ideálne hlivou ustricovou.
- Ak máte radi jemnejšie jedlá, stačí guláš zjemniť smotanou. Prípadne ho môžete iba pri servírovaní dozdobiť lyžičkou kyslej smotany.
Zdroj: cooklikeczechs.com
Ďalšie recepty na polievky
Komentáre sú vypnuté.