Zemiakový guláš – jednoduchý recept s párkom alebo fazuľou

Ak neviete, čo na obed, nemusíte vymýšľať zložité jedlá. Vyskúšajte recept na zemiakový guláš, resp. zemiakovú gulášovú polievku s párkom, prípadne alternatívu s fazuľami.

Odkiaľ zemiakový guláš pochádza?

Je všeobecne známe, že guláš patrí do maďarskej kuchyne, a inak tomu nie je ani pri zemiakovom guláši, tzv. buřtguláši, ktorý je obľúbený v mnohých krajinách. Možno vás to prekvapí, ale zemiakový guláš si ľudia pripravovali už v 9. storočí, aj keď vtedy to bola skôr gulášová polievka z hovädzieho mäsa, zemiakov a papriky. U nás tento pokrm udomácnil až v 19. storočí, kedy za Rakúsko-Uhorska bol hovädzí guláš veľmi obľúbeným jedlom predovšetkým vo Viedni. Lenže tunajšie obyvateľstvo na tom nebolo tak dobre ako rakúske, preto začali hovädzie mäso nahrádzať klobásami.

Recept na zemiakový guláš s párkom

Vyskúšajte recept na tradičný rakúsky zemiakový guláš s párkom či špekáčikom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani skutočný šéfkuchár.

Suroviny

  • 0,5 kg špekáčikov alebo kabanos párkov,
  • 0,5 kg zemiakov,
  • 1 – 2 cibule,
  • 1 PL hladkej múky,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ, korenie, mletá paprika sladká,
  • majoránka,
  • olej.

Postup prípravy

  1. Cibuľu nakrájame najemno a na oleji speníme.
  2. Pridáme na kocky nakrájanú údeninu a opečieme – týmto krokom sa vyhneme tomu, aby sa kabanos či špekáčik rozvaril.
  3. Akonáhle je údenina opečená, zaprášime múkou a mletou paprikou, pridáme cesnak a po pár sekundách zalejeme horúcou vodou.
  4. Varíme do doby, kým zemiaky nezmäknú.
  5. Akonáhle sú zemiaky hotové, pomaly prilievame múku rozšľahanú v hrnčeku vody (zátrepka), aby sme guláš zahustili.
  6. Dochutíme ho a necháme ešte 5-8 minút povariť.
  7. Hotový podávame s čerstvým chlebom.
Tip:  Pamätajte, že do zemiakového guláša je vhodná mäkká údenina, tzv. kvalitné špekáčiky, klobásy, gothajská saláma, točený kabanos a pod.

Recept na gulášovú polievku s fazuľami

Vyskúšajte tiež falošnú gulášovú polievku s fazuľou. Klobásku či špekáčiky môžete pokojne vynechať a vychutnať si tak bezmäsitú verziu gulášu.

Suroviny

  • 0,5 kg červených fazuliek – veľké,
  • 2 špekáčiky alebo klobásky,
  • 115 g paradajkového pretlaku,
  • 1 – 2 polievková lyžica hladkej múky,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku,
  • mletá paprika, soľ, korenie, majorán, mletá rasca,
  • olej.

Postup prípravy

  1. Na oleji speníme cibuľku spoločne s nakrájanou údeninou.
  2. Následne pridáme pretlak, lyžicu múky, mletú papriku a roztlačený cesnak.
  3. Premiešame a počas chvíľky zalejeme horúcou vodou.
  4. Pridáme fazuľu, ktorú sme si buď dopredu uvarili do zmäknutia alebo môžeme použiť už hotovú fazuľu v konzerve.
  5. Všetko premiešame a varíme asi 15 minút.
  6. Podľa potreby zahustíme múkou rozmiešanou v hrnčeku vody.
  7. Podávame s čerstvým pečivom.
Tip: Zistite aj ďalšie spôsoby, ako zahustiť polievku - 7 tipov na jej zahustenie. 
recept na falošnú gulášovú polievku s fazuľou
Zdroj foto: Richard Semik / Shutterstock.com

Odporúčame: Segedínsky guláš

Tipy, ako vylepšiť zemiakový guláš

  • Aby ste si guláš vychutnali, vyskúšajte ho pripraviť v kotlíku. Vďaka dymovej aróme bude ešte chutnejší ako ten, ktorý pripravujete doma v hrnci. V tomto prípade však namiesto oleja použite poctivú masť a môžete pridať aj pálivú chilli papriku.
  • Viete, že existuje aj ďalšia verzia pre vegetariánov? Mäso len nahradíte hubami, ideálne hlivou ustricovou.
  • Ak máte radi jemnejšie jedlá, stačí guláš zjemniť smotanou. Prípadne ho môžete iba pri servírovaní dozdobiť lyžičkou kyslej smotany.

Zdroj: cooklikeczechs.com


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.