Vianočný zemiakový šalát – recept na štedrovečernú klasiku

Zemiakový šalát a vyprážaný kapor je štedrovečerným hlavným jedlom, bez ktorého si Vianoce mnohí z nás nevedia predstaviť. Ako si pripraviť ten najlepší zemiakový šalát?

Zemiakový šalát nemusíte pripravovať iba cez vianočné sviatky, môžete si ho pripraviť aj v lete, avšak v letných mesiacoch je vhodnejší variant letného šalátu, a to predovšetkým kvôli vysokým teplotám, ktoré celkovo jedlu, nieto ešte majonéze, nesvedčia.

Pôvod zemiakového šalátu

Aj takýto tradičný zemiakový šalát prešiel za tie roky množstvom zmien. Avšak málokto vie, že zaň môžeme vďačiť belgickému kuchárovi Lucienovi Olivierovi, ktorý svoj zemiakový šalát varil pre bohatú klientelu v Rusku.

Letný vs. vianočný zemiakový šalát

Ľahký zemiakový šalát nie je vôbec zložitý na prípravu, stačí vynechať majonézu a nahradiť ju inou alternatívou – napríklad zemiakový šalát s jogurtom alebo zemiakový šalát s kyslou smotanou. Ak vyhľadávate skôr diétny zemiakový šalát alebo odľahčený zemiakový šalát, dajte prednosť jeho odľahčenej forme – taký šalát sa väčšinou skladá zo zemiakov, cibule, byliniek, jablčného octu, dijonskej horčice a dochucovadiel ako je soľ a korenie.

Oproti letnému zemiakovému šalátu je vianočný zemiakový šalát o niečo viac tučnejší a nášmu žlčníku dá v kombinácii s vyprážaným celkom zabrať. Ale ruku na srdce, viete si štedrovečernú večeru predstaviť bez toho, aby pred vami nestál klasický zemiakový šalát s majonézou?

Aké zemiaky použiť na šalát?

Aby ste zo šalátu nemali kašu, rozhodne zvoľte zemiaky varný typ A, teda šalátové zemiaky, ktoré sa len tak nerozvaria.

Ako variť zemiaky na šalát?

Zemiaky na šalát varte vždy v šupke. Umyte ich, vložte do hrnca, pridajte čajovú lyžičku soli, zalejte vodou a postavte na sporák.

Ako dlho variť zemiaky na šalát?

Doba varenia zemiakov sa vždy odvíja od typu zemiakov, počítajte však zhruba s 25 minútami. Zemiaky tiež počas varenia kontrolujte, napichnite na vidličku a posúďte sami.

klasický slovenský zemiakový šalát s majonézou
Zdroj foto: Richard Semik / Shutterstock.com

Akú cibuľu do zemiakového šalátu použiť?

Výber cibule je samozrejme na vás, niekto má rád jej štipľavosť, preto do zemiakového šalátu volí surovú cibuľu. Ak štipľavosti veľmi neholdujete, cibuľu krátko povarte v octovej vode.

Ako dlho vydrží zemiakový šalát?

Nemusíte sa strachovať, že na druhý deň budete šalát musieť vyhodiť, bez problémov pri správnom skladovaní vydrží štyri, maximálne päť dní.

Ako uchovať zemiakový šalát?

Aby vám váš zemiakový šalát vydržal čo najdlhšie, dajte si pozor na lyžicu, ktorou šalát naberáte. Nikdy ju neolizujte ani nevracajte späť do šalátu. Lyžica by mala byť čistá. Samozrejmosťou je ho uchovávať v chlade.

Kedy urobiť zemiakový šalát?

Najlepší zemiakový šalát je pripravovaný deň pred konzumáciou, suroviny sa tak stihnúť rozležať.

Recept na zemiakový šalát s majonézou

Najlepší zemiakový šalát pripravujú naše babičky a mamičky, ktoré už za tie roky majú pomer zemiakov, zeleniny a majonézy úplne vychytaný. Vyskúšajte nasledujúci recept na šťavnatý zemiakový šalát s cibuľou a majonézou, ktorého chuťou budete milo prekvapení.

Suroviny

  • 100 g zemiakov,
  • 250 g mrkvy,
  • 100 g zeleru,
  • 50 g petržlenu,
  • 2 veľké cibule,
  • 100 g hrášku v konzerve,
  • 300 g kyslých uhoriek,
  • 450 g majonézy,
  • 1–2 polievkové lyžice plnotučnej horčice,
  • 1 polievková lyžica oleja,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy

  1. Zemiaky uvarte do mäkka – pozor, aby ste ich neprevarili, boli by natoľko mäkké, že namiesto kúskov by ste z nich mali kašu. Odporúčame ich variť deň vopred, aby stihli krásne vychladnúť.
  2. Mrkva, petržlen, zeler a cibuľu očistite a všetko nakrájajte na drobné kocky – cibuľu krájajte na veľmi jemné kúsky. Ak nechcete mať šalát príliš štipľavý, cibuľu orestujte s koreňovou zeleninou.
  3. Na oleji všetku zeleninu (okrem cibule) opražte a poduste domäkka. Následne nechajte úplne vychladnúť.
  4. Medzitým si na drobné kocky nakrájajte aj uhorky.
  5. Olúpané zemiaky pretlačte cez dierovacie sitko – ak nemáte, nakrájajte ich na kocky.
  6. K zemiakom pridajte aj restovanú zeleninu, nakrájanú cibuľu, uhorky a scedený hrášok a poriadne premiešajte.
  7. Nakoniec pridajte majonézu a horčicu a dôkladne premiešajte – miešajte od spodu, pozor, nech sa zo zemiakov nestane kaša.
  8. Takto pripravený obyčajný zemiakový šalát dochuťte podľa vašej chuti soľou a korením. Šalát uložte do chladničky.

Čo podávať k zemiakovému šalátu

Klasikou je kombinácia slovenského zemiakového šalátu s vyprážaným kaprom alebo rezňom. Nie je ale nutnosťou sa tejto kombinácie držať. Samozrejme, vyprážané k zemiakovému šalátu chutí najlepšie, ale sú aj iné možnosti, napríklad pečené mäso, vyprážané šampiňóny, údenina, vyprážané sójové plátky alebo aj pečený losos či iná ryba. Záleží na chuti každého z vás.

Ako vylepšiť zemiakový šalát

Recept na zemiakový šalát má každý svoj, nie každému chutí napríklad hrášok alebo cibuľka v šaláte. Ak chcete svoj šalát vylepšiť, zamerajte sa na suroviny ako také.

Ako sme už spomínali, svoj vianočný zemiakový šalát si môžete pripraviť podľa svojho. Ak si strážite váhu, nie je problém pripraviť zdravý fitness zemiakový šalát bez majonézy. Netradičný nie je ani zemiakový šalát s vajcami, ktorý ho zjemní a dodá mu zase o chuť viac. A ak dáte prednosť receptu na zemiakový šalát so zeleninovou zmesou alebo bez nej, je už na vašich preferenciách.

Zdroj: aspicyperspective.com, inspiredtaste.net

Ďalšie vianočné recepty


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.