Najznámejšie povery, ktorým ľudia veria. Veríte im aj vy?

Veda a pokrok priniesli vysvetlenie najrôznejších fyzikálnych javov, ktoré sa v prírode dejú. Moderní ľudia sú preto v mnohom poučenejší ako generácie pred nimi. Napriek tomu, aj v čase rozvoja internetu a letov do vesmíru, veľa ľudí verí na povery, ktoré vznikli v dávnej minulosti. Ktoré sú to?

Čierna mačka cez cestu

Idete si tak v pohode vo svojom automobile a zrazu vám cez cestu prebehne čierna mačka. Keď to v zdraví prežije, pretože ste stihli včas zareagovať a pribrzdiť, pravdepodobne si pomyslíte niečo o tom, že mačka takej farby, prebiehajúca cez cestu, vám prinesie smolu. Pokiaľ tejto povere veríte, budete mať zvyšok dňa pokazený a každú jeho chvíľu budete na čiernu mačku myslieť. Keď však pozriete vľavo a trikrát si odpľujete, kúzlo stratí svoju moc. Asi to chce vyskúšať v praxi.

Povera údajne vznikla podľa udalosti, ktorá má súvislosť s anglickým kráľom Karolom I. Stuartom, ktorému zomrela jeho milovaná mačka a následne začal tvrdiť, že tým odišlo všetko jeho šťastie. Pravdou je, že jeho koniec bol naozaj trochu neslávny – zomrel na popravisku.

Klopanie na drevo

Ak nechcete niečo zakríknuť, povera radí zaklopať na drevo. Ak nie je po ruke, stačí si trikrát ťuknúť napríklad na čelo a výsledok by mal byť rovnaký. Ide pravdepodobne o najrozšírenejšiu slovenkú poveru. Pôvod zrejme vychádza z toho, že pri modlení ruženca sa človek dotýka krížu, ktorý často býval práve z dreva a mal ľudí chrániť pred zlými duchmi. Starodávne pohanské kmene zasa verili, že v stromoch sídlia magické lesné bytosti, ktoré zaklopaním privolajú na svoju ochranu. 

Zajačie labky

Znie to trochu morbídne, ale ľudia v minulosti verili, že zajačia labka z mŕtveho zvieraťa by mala prinášať šťastie a chrániť pred zlými silami. Povera je to stará, snáď pochádza ešte zo staroveku, kedy králik patril medzi obľúbené talizmany. Mať niečo z neho pri sebe ľudí ubezpečovalo v tom, že kúsok ich ochrannej sily sa prenesie aj na nich.

Rozbité zrkadlo

Tiež s hrôzou stuhnete, keď rozbijete zrkadlo? Malo by vám podľa povery totiž priniesť sedem rokov nešťastia. Ak sa vám však podarí pozbierať všetky črepy a tie potom zakopať niekde vonku, najlepšie na svojej záhrade, šťastie by vám malo vydržať.

Nešťastný piatok trinásteho

Keď sa pozriete na kalendár a je na ňom dátum piatok 13., možno by ste radšej v ten deň ani nikam nechodili a prečkali ho v bezpečí svojho domova. Povera, že piatok trinásteho nosí smolu, má reálny základ – 13. októbra 1307 začal francúzsky kráľ Filip IV. Sličný s prenasledovaním rádu templárov, čo vyvrcholilo ich zatknutím a upálením.

Dáždnik roztvorený v miestnosti

O dáždniku roztvorenom v miestnosti sa hovorí, že nosí smolu. Povera pravdepodobne vznikla už v Starom Egypte, kedy sa dáždnik využíval hlavne ako slnečník, teda ako ochrana pred ostrými slnečnými lúčmi. Ak bol však roztvorený vo vnútri budovy, urazili tým poddaní egyptského faraóna, boha Slnka.

Zdroj foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Rozsypaná soľ

Prevrhnutie soľničky značilo odjakživa smolu. Aby ste ju však zažehnali, stačilo vziať z rozsypanej soli štipku a tú potom hodiť cez ľavé rameno. A bolo to – šťastie by sa vás malo držať aj naďalej. Ako je vidieť, naši predkovia si vedeli poradiť aj v takýchto situáciách.

Vypadnutá mihalnica

Zaujímavá slovenská povera je v súvislosti s vypadnutou mihalnicou. Pokiaľ sa tak stane, vy ju sfúknete a budete si zároveň niečo priať, splní sa vám to. Druhý variant hovorí, že je potrebné ju hodiť za seba, aby sa vám prianie splnilo. Zrejme treba vyskúšať obe možnosti, ktorá funguje lepšie. 

Kedy vtáky prinášajú šťastie

Šťastie prinášajú aj vtáky. Lenže to by vás museli v najskôr pošpiniť. Na prvý pohľad to síce vyzerá ako veľká smola, ale táto slovenská povera hovorí, že vtáčí trus vám prinesie šťastie, ktoré na vás už čaká za rohom. Inak povedané, je to “bohatstvo z neba”. 

Ktorým poverám veríte vy sami? Alebo ste racionálny človek, ktorý v nich vidí len zábavný pozostatok z minulosti?

 

 

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.