Ako pestovať hrášok – postup krok za krokom

Sladký hrášok je pre jeho chuť obľúbený u detí i dospelých. Pri pestovaní dobre znáša chlad, môžete ho tak vysievať veľmi skoro. Navyše sa jedná o veľmi jednoduchý druh zeleniny. Poďme sa pozrieť ako pestovať hrach. Pri správnom postupe si navyše jeho úrodu môžete užívať počas celej sezóny.

Odrody hrachu

Hrach siaty (lat. Pisum sativum var. sativum) – ozn. aj ako záhradný hrach. Tento typ sa najčastejšie pestuje pre svoje sladké zelené semienka. Medzi obľúbené odrody patrí Alderman, Kelvedon Wonder a Little Marvel. Podľa použitia ho môžeme deliť ešte na hrach cukrový, stržňový a na vylúskavanie.

Hrach siaty roľný (lat. Pisum sativum subsp. elatius) – ozn. aj ako peluška. Pestuje sa predovšetkým pre krmné účelype hospodárske zvieratá a jeho semienka sú obvykle väčšie a menej sladké.

Pestovanie hrášku

Hrášok ako plodina nemá náročné požiadavky na pôdu. Zle však znáša studené a mokré pôdy.

Kedy sadiť hrach?

Vsádzať hrášok môžete odkedy rozmrzne zem a je možné s ňou manipulovať. Môžete ho vysádzať približne od polovice februára až do mája alebo júna. Ak chcete druhú dávku hrachu, môžete ju vysadiť neskôr v letných mesiacoch od júla do augusta.

Ako sadiť hrach?

Jednotlivé skupiny semienok by medzi sebou mali mať priestor 20–30 centimetrov. Akonáhle rastlinky vzídu, zvládnu aj nepriaznivé podmienky v podobe miernych mrazíkov.

Najlepšie sa tejto rastline potom darí v teplotách okolo 15 °C. Zálievka nemusí byť častá, aby však plody zostali šťavnaté, je potrebné nenechať pôdu úplne vyschnúť. Prihnojovanie nie je potrebné, avšak žiaduce je pravidelne plieť a okopávať, aby sa rastline darilo.

Dôležitá je tiež opora na hrach, aby neľahol. K tomu stačia latky, medzi ktorými je natiahnutých niekoľko radov povrázkov, či pletivo.

Kedy dozrieva hrášok?

Na prvé plody hrášku sa môžete tešiť už po 12 týždňoch od doby, čo ste hrach zasiali, avšak obdobie hlavnej úrody je na prelome júna a júla.  Postupom času sa cukor mení na škrob, čím hrášok stráca chuť a šťavnatosť. Ak teda túžite po sladkých strukoch, nie je dobré nechávať ich dlho zrieť. Akonáhle sú teda vo vnútri strukov viditeľné guličky hrášku, môžete žať.

Odporúčame recept na krémovú hráškovú polievku z čerstvého hrachu.

Predĺženie doby zberu

Pokiaľ chcete predĺžiť dobu zberu, ponúkajú sa dve možnosti. Tou prvou je vysievať jednu obľúbenú odrodu s odstupom zhruba dvoch týždňov. Vďaka tomu by hrachové struky mali dozrievať postupne. Avšak to nemusí platiť v suchom a teplom počasí, kedy môžu struky dozrievať súčasne. Iným variantom je preto vysadiť viac odrôd, pri ktorých sa líši vegetačná doba. Môžete tak kombinovať skoré odrody s neskorými, čím predĺžite zber zhruba o štyri týždne.

hrášok
Zdroj foto: MaKo-štúdio / Shutterstock.com

Zdravotné účinky hrášku

Hrášok je skvelý pre priamu konzumáciu , avšak využiť ho môžete aj v kuchyni. Či už ako skoré čerstvé struky, alebo hrach. Táto zelenina však poskytuje mnoho zdraviu prospešných živín. Medzi tie najdôležitejšie patrí napríklad vitamín C a vitamíny skupiny B. Ďalej aj vitamín E, provitamín A a kyselina listová.

Hrášok je však bohatý aj na minerálne látky:

Obľúbená je táto plodina aj u vegetariánov, pretože obsahuje veľké množstvo hodnotných bielkovín, vďaka ktorým je strava plnohodnotná aj bez živočíšneho proteínu. Okrem toho je vhodná aj pre diabetikov, pretože podporuje činnosť pankreasu, a pre ľudí so srdcovým ochorením. Vďaka svojmu zloženiu totiž posilňuje srdcový sval a harmonizuje jeho činnosť.

Pestovanie hrášku zvládne každý, na záhone sa mu totiž darí naozaj dobre. Odmenou vám potom budú sladké plody, ktoré sú navyše cenené aj pre svoju skladbu živín, hlavne vitamínov a minerálnych látok.

Zdroj: gardenersworld.com


Ďalšie tipy pre pestovateľov

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.