Šampiňónová omáčka – recept na cestoviny aj k mäsu

Šampiňónová omáčka by nemala chýbať na stole žiadneho milovníka húb. Vďaka smotane si tak vychutnáte delikatesnú krémovú šampiňónovú omáčku, ktorá prevonia váš dom.

Smotanovo šampiňónová omáčka patrí bezpochyby medzi tie najobľúbenejšie. Šampiňóny nie sú totiž tak výrazné svojou chuťou a vôňou, ako ostatné druhy húb, takže aj tí, čo hubám veľmi neholdujú, si na nej dokážu pochutnať.

Šampiňóny sú plné vitamínov

Málokto vie, že šampiňóny sú vlastne plné vitamínov a minerálov. Predovšetkým sa jedná o vitamín A, vitamíny B, ďalej minerály ako je draslík, sodík, železo, jód, chróm alebo horčík, železo či zinok. Antioxidanty obsiahnuté v šampiňónoch odbúravajú z tela škodlivé látky. Šampiňóny sú tiež skvelou potravinou, ktorá by nemala chýbať v jedálničku niekoho, kto sa snaží schudnúť. Paradoxom je, že obsahujú tak málo kalórií, a pritom sú také sýte.

Recept na šampiňónovú omáčku

Šampiňónová omačká so smotanou je obľúbená takmer v každej domácnosti. Pripravte si tento lahodný recept, ktorý zvládnu aj začiatočníci. 

Suroviny

  • 500 g šampiňónov,
  • 1 téglik smotany na šľahanie,
  • 2 dcl mlieka,
  • 50 g masla,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,
  • jarná cibuľka,
  • soľ, biele korenie,
  • citrón.

Postup prípravy

  1. Šampiňóny zľahka očistite od nečistôt, v žiadnom prípade ich ale nelúpte, ochudili by ste sa tak o ich výraznú chuť.
  2. Nakrájajte na plátky, očistenú jarnú cibuľku aj s vňaťou nakrájajte na kolieska.
  3. Maslo vložte do hrnca, rozohrejte a speňte na ňom jarnú cibuľku.
  4. K cibuľke po chvíli pridajte šampiňóny a restujte ich do zhnednutia. Počas restovania sa z nich začne uvoľňovať voda, ktorú nechajte úplne odpariť.
  5. Neskôr šampiňóny okoreňte a osoľte.
  6. Pridajte hladkú múku, ktorú ešte chvíľku so šampiňónmi opražte.
  7. Zmes zalejte mliekom a poriadne rozmiešajte. Vznikne vám hustá omáčka, ku ktorej prilejete smotanu.
  8. Omáčku priveďte do varu, asi 2 minúty povarte a potom ju odstavte. Dochuťte ju podľa svojich chutí, nezabudnite na citrón.
recept na smotanovo šampiňónovú omáčku na cestoviny
Zdroj foto: Anton Chernov / Shutterstock.com

S čím podávať šampiňónovú omáčku

  • Na šampiňónovej omáčke je vítaná aj jej univerzálnosť. Môžete ju podávať buď s kysnutou knedľou, žemľovou alebo zemiakovou knedľou, tradičná je aj šampiňónová omáčka s ryžou alebo šampiňónová omáčka na cestoviny. Nájdu sa aj labužníci, ktorí ju zbožňujú v kombinácii so zemiakmi. 
  • Šampiňónová omáčka k mäsu je obľúbeným receptom najmä pre mužské pohlavie. Panenka so šampiňónovou omáčkou alebo šampiňónová omáčka k steaku či šampiňónová omáčka s kuracím mäsom poteší nejedného stravníka. 
Vyskúšajte tiež recept na hubovú omáčku z čerstvých húb. 

Ako vylepšiť šampiňónovú omáčku

Ak ste sa rozhodli pre zdravú šampiňónovú omáčku s vareným mäsom, odporúčame na jej prípravu využiť vývar z mäsa. Ten dodá omáčke novú chuť. Dochutiť ju tiež môžete mletou rascou, pár kvapkami šťavy z citrónov alebo octom. Pre silnejšiu chuť tiež odporúčame hubové korenie, ideálne to domáce (zo sušených bediel).

Zdroj: recipetineats.com, spendwithpennies.com

Ďalšie recepty na omáčky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.