Čučoriedkové víno – recept na domácu výrobu

Máte bohatú úrodu čočoriedok? Potom si môžeme urobiť lahodné domáce čučoriedkové víno. Je to zaujímavé, ale hlavne chutné pitie, ktoré vám prinesie nielen lahodnú chuť v ústach, ale aj málinko veselšiu náladu. Vyskúšajte recept na prípravu čučoriedkového vína.

Poznáte blahodarné účinky čočoriedok na ľudský organizmus? Sú bohaté na vitamín C, ktorý zohráva významnú rolu pri posilňovaní našej imunity a obsahujú tiež množstvo antioxidantov. Viac o prínose čučoriedok pre zdravie, ale aj to, ako ich správne pestovať, sa dočítate TU.

Recept na čučoriedkové víno

Čučoriedkové víno sa hodí k rôznym jedlám, dezertom a syrom. Môže sa piť chladené alebo izbovej teploty. Počas zimných mesiacov si pokojne môžete dať aj čučoriedkové varené víno, prípadne ním obohatiť vianočný punč.

Suroviny

  • 3 kg čerstvých čučoriedok,
  • 10 dkg cukru,
  • 10g kyseliny citrónovej,
  • 2 balíčky živnej soli,
  • 1 l vody,
  • cukrový roztok (1 l vody + 1 kg cukru),
  • zákvas (100 ml muštu + 100 ml vody + 1/2 ČL cukru).

Postup prípravy

  1. Čučoriedky umyjeme, rozmačkáme a zasypeme cukrom, kyselinou citrónovou a živnou soľou.
  2. Prilejeme liter vriacej vody, krátko všetko povaríme.
  3. Po vychladnutí pridáme zákvas, ktorý pripravíme zo 100 ml čučoriedkovej alebo jablčnej šťavy, 100 ml vody a pol lyžičky cukru (trochu zahrejeme, nech sa cukor rozpustí), potom pridáme kocku kvasiniek.
  4. Premiešame, zakryjeme vreckovkou s gumičkou hore a necháme zhruba 2 hodín odležať.
  5. Následne vylisujeme a pridáme vychladnutý roztok kila cukru v litri vody.
  6. Nakoniec pridáme ešte jeden balíček živnej soli a necháme kvasiť pod zátkou aspoň 2 mesiace.

Tip: Vyskúšajte aj recept na domáce ríbezľové víno.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.