Krúpová polievka s údeným mäsom – tradičný recept

Krúpová polievka so zeleninou a údeným mäsom patrí ku klasike, ktorá nesmie chýbať na tradičnom slovenskom stole. Je výdatná, zasýti a kvalitné údené mäso alebo rebrá jej dodajú tú pravú chuť.

Základom pre prípravu tejto polievky je vývar z údeného mäsa. Najčastejšie sa využívajú údené kosti, ale je možné ju uvariť aj z údenej krkovice.

TIP: Ako variť krúpy? Prečo sú zdravé a do čoho sa používajú?

Recept na krúpovú polievku s údeným mäsom

Suroviny

  • koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler a cibuľa,
  • vývar z údeného mäsa alebo kostí,
  • soľ, celé korenie, nové korenie, bobkový list,
  • cesnak,
  • zemiaky,
  • jačmenné krúpy.

Postup prípravy

  1. Údené rebrá alebo údenú krkovicu prekrájate na menšie kúsky a dáte do hrnca. Zalejte vodou a uveďte do varu. Solit zatiaľ nie je potreba. Údené mäso totiž nejakú soľ obvykle do vývaru pustí.
  2. Pridajte guličky nového korenia, celého korenia a bobkový list.
  3. Mäso alebo kosti sa tiahnu miernym varom asi 2 hodiny. 
  4. Počas tejto doby si pripravte koreňovú zeleninu. Nakrájajte ju na malé kúsky alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle. Orestujte cibuľu do sklovita a pridajte k nej nastrúhanú mrkvu, petržlen a zeler. Restujte cca 5 min.
  5. Jačmenné krúpy uvaríte zvlášť (pred varením ich nechajte pár hodín namočené vo vode, aby ste skrátili dobu prípravy).
  6. Keď je mäso mäkké, vývar scedíte a dáte do neho variť očistené a nakrájané zemiaky.
  7. Akonáhle sú zemiaky takmer mäkké, doplníte vývar zeleninou a jačmennými krúpami. Spolu varte ešte cca 10 min. Podľa potreby osolíte, pridáte pretlačený cesnak a môžete začať podávať.

Odporúčame: Krúpová polievka s hubami a koreňovou zeleninou

Poleivku môžete dozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a podávať s čerstvým pečivom alebo hriankami. Ak máte radi klasické strukovinové polievky, pripraviť si ich raz za čas môžete s údeným mäsom. Polievka tak dostane úplne inú chuť. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na polievky, ktoré sa výborne hodia na jesenné dni. 

Údené mäso do polievky

Údené mäso či údené kosti dodajú každej polievke tú správnu chuť aj vôňu. Vývar z údených kostí je obľúbenou polievkou na nedeľu. Okrem vyššie uvedeného receptu na polievku s krúpami, si môžete z údeného mäsa pripraviť:

Zdroj: seriouseats.com


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.