Šťavnaté fašírky – Recept na klasické karbonátky

Fašírky, ozn. aj karbonátky, sú obľúbeným pokrmom v mnohých domácnostiach. A nie je sa čomu diviť, sú totiž nie len chutné, ale aj veľmi jednoduché. Poďme sa pozrieť ako sa robia fašírky.

Avšak aj pri takom jednoduchom jedle sa toho dá dosť pokaziť. Ako teda docieliť to, aby boli fašírky krásne šťavnaté a správne dochutené?

Aké mäso použiť na fašírky?

Najčastejšou chybou, ktorú môžete pri príprave fašírok urobiť, je výber mäsa. Aby boli fašírky šťavnaté, je dôležitý mix mäsa bravčového a hovädzieho, ideálne bravčová pliecko a hovädzí krk či roštenka. Mäso vyberajte tučnejšie, práve tuk robí najlepšie fašírky.

Ako pripraviť šťavnaté fašírky?

Šťavnaté fašírky docielite aj pomocou staršieho pečiva namočeného do smotany. Poistiť sa môžete aj pridaním slaniny či trochou vývaru alebo rozdrvením cibule. Môžete ich tiež „vytuniť“ pomocou mrkvy, prášku do pečiva alebo vyšľahaných bielkov, ktoré pokrmu dodajú jemnosť a nadýchanosť.

Odporúčame: Vyskúšajte recept aj na chutné hubové fašírky

šťavnaté fašírky
Zdroj foto: Vitpho / Shutterstock.com

Recept na fašírky 

Vyskúšajte chutný recept na najlepšie fašírky s mletým mäsom ako od babičky.

Suroviny

  • 250 g mletého bravčového mäsa (pliecko),
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa (krk),
  • 1 starší rožok,
  • 75 ml mlieka,
  • vajce,
  • cibuľu,
  • strúčik cesnaku,
  • polievkovú lyžicu majoránky,
  • 2 hrsti strúhanky,
  • soľ a korenie,
  • olej.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr nakrájajte rožok na kocky a zalejte teplým mliekom. Medzitým si nakrájajte najemno cibuľu, ktorú dozlatista orestujte.
  2. Z rožku vytlačte prebytočné mlieko, pridajte soľ, korenie, vajce, cibuľu, prelisovaný cesnak a majorán. Nakoniec pridajte mäso a zmes poriadne premiešajte.
  3. Pokiaľ sa vám zmes zdá byť príliš mokrá, môžete ju zahustiť strúhankou a dajte bokom.
  4. Do panvice nalejte olej a nechajte ho rozohriať.
  5. Potom začnite z mäsovej zmesi tvoriť guličky – fašírky, ktoré opatrne položte na rozpálený olej.
  6. Smažte pozvoľna, aby sa prepiekli aj vo vnútri, avšak nezabudnite, že dlhé vyprážanie ich môže úplne vysušiť.

Tip: Pre zdravšiu variantu bez vyprážania môžete piecť fašírky aj v trúbe – plech alebo hlbší pekáč vyložte papierom na pečenie a pečte cca na 200°C do zlatista. 

Podávať ich môžete podľa vašej ľubovôle, niekto dáva prednosť čerstvému ​​chlebu, uhorke a horčici, iný si ich nemôže vynachváliť s jemnou zemiakovou kašou. Chutný a rýchly obed je na stole! 

Aký je váš obľúbený postup prípravy?


Tipy na ďalšie chutné recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.