Fašírky – recept na šťavnaté karbonátky 3x inak

Fašírky, ozn. aj karbonátky, sú obľúbeným pokrmom v mnohých domácnostiach. A nie je sa čomu diviť, sú totiž nie len chutné, ale aj veľmi jednoduché. Ako si ich pripraviť?

Avšak aj pri takom jednoduchom jedle sa toho dá dosť pokaziť. Ako teda docieliť to, aby boli fašírky krásne šťavnaté a správne dochutené?

Aké mäso použiť na fašírky

Najčastejšou chybou, ktorú môžete pri príprave fašírok urobiť, je výber mäsa. Aby boli fašírky šťavnaté, je dôležitý mix mäsa bravčového a hovädzieho, ideálne bravčová pliecko a hovädzí krk či roštenka. Mäso vyberajte tučnejšie, práve tuk robí najlepšie fašírky.

Ako pripraviť šťavnaté fašírky

Šťavnaté fašírky docielite aj pomocou staršieho pečiva namočeného do smotany. Poistiť sa môžete aj pridaním slaniny či trochou vývaru alebo rozdrvením cibule. Môžete ich tiež „vytuniť“ pomocou mrkvy, prášku do pečiva alebo vyšľahaných bielkov, ktoré pokrmu dodajú jemnosť a nadýchanosť.

Zdroj foto: Vitpho / Shutterstock.com

Základný recept na fašírky 

Vyskúšajte chutný recept na fašírky s mletým mäsom ako od babičky.

Suroviny

  • 250 g mletého bravčového mäsa (pliecko),
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa (krk),
  • 1 starší rožok,
  • 75 ml mlieka,
  • vajce,
  • cibuľu,
  • strúčik cesnaku,
  • polievkovú lyžicu majoránky,
  • 2 hrsti strúhanky,
  • soľ a korenie,
  • olej.

Postup prípravy:

  1. Zo všetkého najskôr nakrájajte rožok na kocky a zalejte teplým mliekom. Medzitým si nakrájajte najemno cibuľu, ktorú dozlatista orestujte.
  2. Z rožku vytlačte prebytočné mlieko, pridajte soľ, korenie, vajce, cibuľu, prelisovaný cesnak a majorán. Nakoniec pridajte mäso a zmes poriadne premiešajte.
  3. Pokiaľ sa vám zmes zdá byť príliš mokrá, môžete ju zahustiť strúhankou a dajte bokom.
  4. Do panvice nalejte olej a nechajte ho rozohriať.
  5. Potom začnite z mäsovej zmesi tvoriť guličky – fašírky, ktoré opatrne položte na rozpálený olej.
  6. Smažte pozvoľna, aby sa prepiekli aj vo vnútri, avšak nezabudnite, že dlhé vyprážanie ich môže úplne vysušiť.
Tip: Pre zdravšiu variantu bez vyprážania môžete piecť fašírky aj v trúbe – plech alebo hlbší pekáč vyložte papierom na pečenie a pečte cca na 200°C do zlatista. 

Podávať ich môžete podľa vašej ľubovôle, niekto dáva prednosť čerstvému ​​chlebu, uhorke a horčici, iný si ich nemôže vynachváliť s jemnou zemiakovou kašou.

Zdroj foto: Lukas Hejtman / Shutterstock.com

Fašírky s hubami a slaninou

Tiež ste priaznivci jedál typu „od všetkého trošku“? Tento postup nie je založený na presnom množstve surovín, skôr sa odvíja od chuti každého individuálne.

Suroviny

  • 250 g mletého bravčového mäsa,
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa,
  • ½ – ¾ vaničky šampiňónov,
  • 30 g anglickej slaniny,
  • maslo,
  • soľ, korenie,
  • strúhanka,
  • 2 vajcia,
  • kečup a plnotučná horčica,
  • olej.

Postup prípravy:

  1. Šampiňóny očistite a spolu so slaninou nakrájajte na malé kúsky, orestujte na masle.
  2. Medzitým si do väčšej misky vložte mäso, pridajte vajcia a kečup, horčicu a strúhanku podľa potreby.
  3. Zmes osoľte, okoreňte, pridajte slaninu so šampiňónmi a vymiešajte.
  4. Ak je riedka, pridajte strúhanku.
  5. Než sa pustíte do vyprážania, uistite sa, že olej v panvici je dosť rozohriaty.
  6. Z masovej zmesi začnite tvoriť guličky, ktoré obaľte v strúhanke.
  7. Nakoniec fašírky pozvoľna vyprážame z oboch strán.
Zdroj foto: ltummy / Shutterstock.com
Chcete vyskúšať aj iné recepty z mletého mäsa? Čo tak čevapčiči alebo pravé talianske lasagne?

Zeleninové fašírky z červenej šošovice 

Recept na zeleninové fašírky potešia najmä vegetariánov a priaznivcov zdravého stravovania. Fašírky bez mäsa z červenej šošovky v poslednej dobe patria medzi veľmi obľúbené. Pripravte si tieto fašírky v rúre jednoducho a rýchlo. 

Suroviny

  • ¾ hrnčeka lúpanej červenej šošovice,
  • 1 mrkva,
  • ½ cibule,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1 vajce,
  • 2 polievkové lyžice špaldovej múky,
  • soľ, korenie, trochu kari,
  • olej.

Postup prípravy:

  1. Červenú šošovku najskôr prepláchnite, pridajte dvakrát viac vody ako šošovice, osoľte a varte do jej úplného rozvarenia.
  2. Medzitým si očistite cibuľu, nakrájajte najemno, mrkvu nastrúhajte.
  3. Cibuľu a mrkvu orestujte na lyžici oleja – akonáhle zelenina chytá karamelovú farbu, pridajte cesnak, párkrát premiešajte a odstavte z ohňa.
  4. Vychladnutú rozvarenú šošovku pridajte spolu s vajcom, korením a múkou k hotovej zelenine.
  5. Zmes dôkladne premiešajte a pomocou polievkovej lyžice tvorte guličky (placky), ktoré naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Karbonátky vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte asi pol hodiny na 200 °C.

Podávajte s klasickou zemiakovou kašou, štuchanými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom. Chutný a rýchly obed je na stole! 

Zdroj foto: nelea33 / Shutterstock.com

Existujú aj ďalšie spôsoby prípravy zeleninových fašírok, napríklad:

  • kelové fašírky,
  • cuketové fašírky,
  • karfiolové fašírky,
  • brokolicové fašírky,
  • cícerové fašírky a ďalšie.

Aký je váš obľúbený postup prípravy?

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.