Kôpor vonný – ako ho pestovať a aké sú jeho účinky?

Kôpor vonný by mal byť súčasťou každej záhrady. Vonia krásne a má v kuchyni široké využitie. Ako pestovať kôpor a aké sú jeho účinky na zdravie?

Snáď na každej slovenskej záhrade našich mamičiek i babičiek nájdeme jeden kút, kde rastie kôpor. Ten je potom hojne využívaný v kuchyni pre jeho sviežu chuť a vôňu. Využite tento zdravý druh korenia a vypestujte si aj vy základ pre kôprovú omáčku alebo staročeskú polievku kulajdu.

Kôpor vonný

Bylina s názvom kôpor vonný (Anethum graveolens) pochádza z Orientu a Stredozemia. Je to jedna z najstarších liečiviek, ktorej originálny názov je „Dilla“, čo znamená „upokojenie“. V súčasnej dobe je kôpor rozšírený po celej Európe, s výnimkou Britských ostrovov a Škandinávie. Veľmi aromatická bylina má široké spektrum využitia. Ak nemáte na pestovanie kôpru priestor a zaoberáte sa otázkou, kde kúpiť čerstvý kôpor, zoženiete ho aj v bežných supermarketoch.

Liečivé učinky kôpru

Okrem vitamínu C má táto príjemne aromatická rastlina skvelú podpornú vlastnosť pre chuť do jedla a vďaka močopudným účinkom je vhodná aj ako preventívna liečba proti zápalom vo vylučovacej sústave.

Pre predstavu 100 g čerstvej kôprovej vňate obsahuje 130 mg vitamínu C a ďalej vápnik, vlákninu, provitamín A a tiež triesloviny.

Medzi jej pozitívne účinky patrí výrazne kladný vplyv na trávenie, ďalej zmierňuje kŕče v črevách a žalúdku a zvyšuje chuť do jedla. Rovnako tíši kašeľ a u dojčiacich matiek podporuje tvorbu mlieka.

Už aj v Novom zákone sa kôpor odporúčal na bolenie hlavy a rozširovanie ciev. Podľa povier táto bylina vraj dokonca zaháňala zlých démonov. 

Pestovanie kôpru

Pomocou semienok môžete sadiť kôpor postupne tak, aby ste ho mali stále dostatok po celú sezónu. S výsadbou môžete začať hneď z jari, najvhodnejší je začať v apríli. Nepotrebuje zvláštnu a špeciálnu pôdu, len by nemala byť príliš mokrá a ťažká, bez známky živín.

Pred výsadbou pôdu prekyprite – pre istotu pridajte aj trochu hnojiva na podporu živín. Pokiaľ ho vsádzate do riadkov, potom by medzi nimi mala byť vzdialenosť aspoň 20 centimetrov.

pestovanie kôpru a jeho liečivé účinky
Zdroj foto: Igor Pushkarev / Shutterstock.com

Pri ďalšej sezóne možno semienka ani kupovať nemusíte. Táto zelenina funguje podobne ako burina. Na rovnakom mieste totiž s najväčšou pravdepodobnosťou vyrastie znova vďaka vysemeneniu kvetov.

Vedeli ste, že kôpor pôsobí ako prirodzený odpudzovač škodcov, preto je vhodné zasiať ho priamo medzi zeleninu? Najviac pomáha a ochraňuje mrkvu, uhorky, zemiaky, jahody a šaláty.

Zber kôpru

Suchá alebo hnedastá vňať už nie je vhodná na zber. Preto dbajte na to, aby pri zbere bola vňať kôpru ešte plná života a krásne zelená. Do zväzkov zväzujte odstrihnutú vňať asi v dvadsať centimetrovej dĺžke. Taký kôpor môžete využiť na konzerváciu alebo na nakladanie kyslých uhoriek. Vhodný je ale aj sušený kôpor, ktorý je dobré sušiť hore nohami. Zberať kôpor môžete až do doby, kým vykvitne.

Využitie kôpru v kuchyni

Od pradávna bol kôpor tiež používaný na varenie. V kuchyni je ale potrebné ho používať „s citom“, pretože väčšie množstvo môže dodávať jedlu horkastú chuť. Okrem omáčok sa hojne používa do polievok, zemiakových šalátov, nátierok a tradičné je aj jeho použitie pri nakladaní uhoriek, kapusty, čalamád a pod. Využívajú sa kvety, listy a skvelé sú aj kôprové semienka. Olej z týchto semienok má antibakteriálne účinky podobné cesnaku.

Ďalším, veľmi obľúbeným použitím kôpru je spolu s kyslou smotanou či jogurtom na prípravu rôznych dipov alebo šalátov. Sekaná vňať dodá príjemnú arómu údeným rybám, vareným vajíčkam, strúhanej uhorke či varenej zelenine, ako sú zelené fazuľky alebo karfiol.

Vďaka nízkej náročnosti na pestovanie bude táto zelenina jednou z prvých úrod vašej záhrady.

Zdroj: gardenershq.com


Tipy na ďalšie bylinky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.