Vajíčková pomazánka: Recepty 4x inak. Rýchlo a chutne

Vajíčková pomazánka je chutná, lahodná, jednoduchá a rýchla na prípravu. Je vhodná ako súčasť pohostenia pre návštevy a rodinu. Vyskúšajte recept na vajíčkovú pomazánku na 4 spôsoby. 

Vajíčková pomazánka je tradičným domácim výrobkom a kráľovnou všetkých pomazánok, resp. nátierok. Hodí sa na raňajky, desiatu aj ako pohostenie pri návšteve. Servírovať ju môžete ako podklad na chlebíčky alebo ako chutné vajíčkové jednoubky na bagetke či inom druhu pečiva. Vajíčková pomazánka je zdravá a všetci ju milujú, preto nikdy neurobíte krok vedľa. Pokojne môžete experimentovať a obohatiť ju o pár zaujímavých ingrediencií naviac. 

Vajíčková pomazánka s majonézou

Tú najlepšiu vajíčkovú pomazánkú poznali už naše babičky a vy by ste ju určite radi pripravovali doma tiež. Pravý recept na klasickú vajíčkovú nátierku je s majonézou.

Suroviny

  • 4 vajcia,
  • lyžička horčice,
  • 4 lyžice kvalitnej majonézy,
  • 1 cibuľa,
  • korenie a soľ.

Postup prípravy

Príprava je veľmi jednoduchá, a tak ju zvládnete ľahko a behom pár minút.

  1. Zo všetkého najskôr uvarte vajcia a potom olúpte škrupinu. Vychladnuté vajcia nastrúhajte nahrubo na strúhadle a vložte ich do misy.
  2. Očistite cibuľu a nakrájajte ju najemno. Pridajte ju do misy s vajcami.
  3. Nakoniec pridajte štyri lyžice majonézy, pri tej pri nákupe nešetrite na kvalite.
  4. Nezabudnite na lyžičku horčice a dochutenie čiernym korením a soľou.
  5. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte.

Vajíčkovú pomazánku s majonézou máte behom chvíle hotovú a môžete ju podávať ako základ pre chlebíčky alebo na inom obľúbenom pečive.

Vajíčková pomazánka
Zdroj foto: Tiramisu Studio / Shutterstock.com

​​Vajíčková pomazánka s maslom

Pokiaľ máte radšej jemnejší štýl pomazánok, stavte na vôňu pažítky a štruktúru masla. Túto variantu si obľúbite nielen pre jej jednoduchosť, ale aj pre jemnú a sviežu chuť. Pre poriadne pohostenie zvoľte recept na úžasnú jemnú vajíčkovú pomazánku. 

Suroviny

  • 60 g masla,
  • 10 vajec,
  • 160 g majonézy,
  • 1 cibuľu,
  • lyžičku horčice,
  • soľ a korenie,
  • pažítka. 

Postup prípravy

  1. Po klasickom uvarení vajec olúpte škrupinu a oddeľte bielky od žĺtkov.
  2. Mäkké maslo pridajte do misy spolu so žĺtkami a dôkladne rozotrite na jemnú zmes.
  3. Do misy s vajcom a maslom pridajte aj korenie podľa chuti, najemno nakrájanú cibuľu, horčicu a majonézu.
  4. Na strúhadle nastrúhajte bielky nahrubo a pridajte ako poslednú ingredienciu do misy.
  5. Čerstvú pažítku pridajte do hotovej nátierky, dodáte tým celej vajíčkovej nátierke na sviežosti. Pokojne môžete pažítku nahradiť napríklad medvedím cesnakom

Vajíčková pomazánka s tvarohom

Pokiaľ milujete tvarohové pomazánky, iste vás už napadlo pridať tvaroh do základu. Vyskúšajte chutný recept na tvarohovo vajíčkovú pomazánku, na ktorej si pochutnajú aj deti. 

Suroviny

  • 4 vajcia,
  • 200 g tučného tvarohu,
  • lyžička horčice,
  • soľ a korenie,
  • 1 cibuľa,
  • 4 reďkovky.

Postup prípravy

  1. Uvarené vajíčka nahrubo nastrúhajte, vložte ich do misy a pridajte tvaroh, najemno nasekanú cibuľu, horčicu a najemno nakrájané reďkovky, ktoré dodajú nátierke správny šmrnc.
  2. Na ochutenie pridajte soľ, korenie a obľúbené bylinky podľa vašej chuti.
TIP: Vyskúšajte aj exotickú guacamole nátierku.
Vajíčková nátierka
Zdroj foto: Maslova Valentina / Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka s cottage syrom

Pre fitness milovníkov existuje recept na rýchlu vajíčkovú pomazánku v odľahčenej verzii. V tejto variante sa vyhnite majonéze a ďalším tučným ingredienciam, ktoré môžete ľahko nahradiť napríklad spomínaným cottage syrom. 

Suroviny

  • 4 vajcia,
  • 300 g cottage syra,
  • 50 g čerstvého syra,
  • lyžica horčice,
  • korenie a soľ.

Postup prípravy

  1. Po uvarení vajíčka nastrúhajte nahrubo a pridajte do misy spolu so syrom cottage bez nadbytočnej vody okolo syra (inak by bola nátierka príliš riedka).
  2. Pridajte aj čerstvý syr podľa chuti, záleží len na vás, aký druh patrí medzi vaše obľúbené.
  3. Nezabudnite ešte na horčicu a soľ s korením na dochutenie.
  4. Pokiaľ chcete vajíčkovej pomazánke pridať na sviežosti, môžete do nej nakrájať ešte cherry paradajky a pažítku. 
  5. Namiesto bieleho pečiva na servírovanie zvolte radšej celozrnnú variantu.

Aký druh vajíčkovej pomazánky máte najradšej vy?

Zdroj: allrecipes.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.