Medvedí cesnak: Zber, pestovanie a účinky

Medvedí cesnak patrí medzi významné liečivé byliny a ako skorá jarná rastlina ponúka potravu pre usilovné včielky. Uplatnenie nájde aj v kuchyni pri príprave rôznych jedál. Pokiaľ neviete ako medvedí cesnak vyzerá, riadte sa čuchom. Má totiž veľmi výraznú cesnakovú arómu. 

Legenda hovorí, že ide o prvú rastlinu, ktorú žerú medvede, keď sa prebudia zo zimného spánku. Pravdou je, že sa jedná o veľmi ranú jarnú bylinu a je preto stredobodom záujmu nielen medveďov, ale aj iných zvierat, ktoré v nej majú skorú potravu po dlhotrvajúcom zimnom období.

Medvedí cesnak (po latinsky Allium ursinum) je tiež dôležitou rastlinou pre včely. Aj pre nich je prvou jarnou potravou, na ktorej zbierajú peľ. Med spracovaný z medvedieho cesnaku má typickú vôňu po cesnaku. Tá ale dlhším skladovaním mizne.

Kde a kedy rastie medvedí cesnak

Výskyt medvedieho cesnaku nie je rovnomerný. V niektorých častiach Slovenskej republiky sa jedná o pomerne bežný druh, zvlášť v nížinných oblastiach alebo v lesoch, v ktorých rastú hlavne duby a hraby. Má rád vlhko a živinami dobre zásobenú pôdu. Medvedí cesnak rastie po celom území Európy, od Pyrenejí po Škandináviu, cez Balkán až po európsku časť Ruska. Ak ho chcete zbierať, tak jedine mimo národnej prírodnej rezervácie, kde je medvedí cesnak chráneným druhom.

Zdroj foto: jessicahyde / Shutterstock.com

Na zber listov medvedieho cesnaku sa dá vyraziť kedykoľvek v období od apríla do mája, teda predtým, než vykvitne. Potom totiž listy a stonku rastliny zhnednú a zhnijú. Zbierať sa dajú aj cibuľky, ale na tie si treba počkať až do konca leta a na jeseň.

Zber medvedieho cesnaku

Pozor si treba dávať aj na zámenu s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Problém robí predovšetkým rozpoznanie oboch rastlín v čase, keď ešte len pučia ich lístky. Vodítkom pre nerozhodných môže byť aj to, že pri medvediom cesnaku vyrážajú jednotlivé lístky priamo z pôdy. Pri konvalinke sú to vždy dva listy proti sebe, ktoré rastú zo stonky.

Charakteristické rysy

  • prízemná zelená rastlina, vyskytujúca sa v húfe na veľkých plochách v lese,
  • výšku má od 10 do 45 cm,
  • listy sú dlhé 10 až 12 cm a široké od 2 do 5 cm,
  • pre medvedí cesnak je typickým znakom jeho vôňa a chuť po cesnaku, ktorá je miernejšia ako u klasického cesnaku. 
Zdroj foto: Andrei Dubadzel / Shutterstock.com

Ako pestovať medvedí cesnak

Okrem toho, že sa bežne vyskytuje divoko v prírode, je možné medvedí cesnak úspešne pestovať v záhrade, a to aj ako okrasnú bylinu. Viete, kam ho vysadiť? Najlepším stanovišťom bude miesto niekde v polotieni. Pokojne ho môžete zasadiť aj pod ovocné stromy, kríky či pod okraj živého plotu, kde sa mu bude dariť. Nemusíte sa báť ho nasadiť aj v severnej časti záhrady, kam slnko tak často nesvieti. Presne také miesta má rád.

  1. Semená je možné sadiť od októbra do marca priamo do pôdy na záhrade.
  2. Cibuľky sa sadia naopak koncom leta v auguste alebo septembri.

Prvý rok po výsadbe ešte nie je možné očakávať, že zožnete hromadu medvedieho cesnaku. Úroda bude až nasledujúci rok, pretože chvíľu trvá, kým sa byliny pekne na záhone rozrastú. Ale pozor – pomerne dobre sa množia, je nenáročný na pestovanie, tak nech sa vám na záhrade nepremnoží. Potom je totiž problémom sa ho zbaviť.

Skladovanie medvedieho cesnaku

Častou otázkou tých, ktorí chcú využiť liečivé účinky a výbornú chuť medvedieho cesnaku je, ako ho uskladniť na horšie časy. Na krátku dobu je možné odtrhnúť listy aj so stonkou, dať do pohára s vodou a umiestniť do chladničky. Čerstvý má totiž najviac vitamínov. Takto vám vydrží pár dní.

Ako sušiť a mraziť medvedí cesnak

Môžete ho aj usušiť, majte však na pamäti, že sušený medvedí cesnak stráca niektoré hodnotné vitamíny, rovnako ako svoju výraznú arómu. Lepším variantom uchovania byliny je jej zmrazenie, ktoré je k vitamínom šetrnejšie ako sušenie. Čerstvé lístky poriadne umyte pod tečúcou vodou, vysušte a vložte do vhodnej uzatvárateľnej nádoby. Môžete ich pokojne aj posekať. Po vytiahnutí z mrazu aj tak cesnak stratí svoj tvar a je vhodný skôr do polievok alebo na výrobu pesta z medvedieho cesnaku. 

Medvedí cesnak v oleji

Alternatívou na dlhodobé uskladnenie (cca rok) je aj nakladaný medvedí cesnak v oleji. Listy aj so stonkami opláchnite a nechajte uschnúť. Jemne ich posolte, natlačte do zaváraninového alebo inak uzatvárateľného pohára a zalejte olejom, ideálne olivovým tak, aby boli lístky úplne ponorené. Pokojne ich môžete nakrájať na menšie kúsky. Pohár zatvorte a nechajte lúhovať v chladničke aspoň 2 – 3 týždňe.  Po tejto dobe môžete medvedí cesnak zcediť za pomoci gázy alebo sitka a olej naliať späť do nádoby. Starostlivo uzavretá fľaša vydrží na chladnom tmavom mieste do ďaľšej sezóny. 

Zdroj foto: DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Spracovanie medvedieho cesnaku

Spracovať medvedí cesnak ide na mnoho spôsobov, za studena alebo tepelnou úpravou (varenie, pečenie).

  • najlepšie je ho čerstvý nakrájať do šalátu alebo nátierky,
  • je možné z neho vyrobiť pesto,
  • môžete ho zmraziť alebo sušiť,
  • chutný je ako príloha k hlavnému jedlu s mäsom,
  • je z neho výborná polievka,
  • doplní aj cestoviny a používa sa aj pri výrobe domácich syrov.
Nechajte sa inšpirovať overenými receptami z medvedieho cesnaku

Liečivé účinky medvedieho cesnaku

Už naši predkovia vedeli, aký zdravý je medvedí cesnak. Na rozdiel od nás nemali prístup k rôznym farmaceutickým medikamentom a museli si nájsť vhodné alternatívy priamo v prírode. Aké sú jeho pozitívne účinky? 

  • Je bohatý na obsah vitamínu C, ktorý patrí k dôležitým antioxidantom a zároveň posilňuje imunitný systém. Zvlášť na jar je to veľmi podstatná vlastnosť, kedy je ľudský organizmus po dlhej zime oslabený
  • Funguje ako prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení a výrazne znižuje krvný tlak.
  • Pomáha pri bolestiach hlavy a migréne, proti trombóze a zlepšuje prietok krvi žilami a cievami (vhodný pre ľudí s kŕčovými žilami). 
  • kladné účinky na tráviacu sústavu a pomáha pri hnačke alebo naopak zápche. Niektorí liečitelia uvádzajú medvedí cesnak ako liečivú rastlinu v prevencii rakoviny hrubého čreva.

Medvedí cesnak by nemal zostať bokom vášho záujmu, ak sa zaujímate o zdravé stravovanie. Ponúka množstvo výhod, ktoré je škoda nevyužiť a je skvelým parťákom v kuchyni, ako súčasť rôznych pokrmov a šalátov.

Zdroj: rxlist.com, mygardenguide.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.