Tinktúra z medvedieho cesnaku – ako ju pripraviť a užívať?

Tinktúra z medvedieho cesnaku je skvelý spôsob ako využiť zelené listy. Vyskúšajte domácu tinktúru, ktorá má jemnú chuť a množstvo liečivých účinkov.

Medvedí cesnak je vytrvalá liečivka, ktorá svojím vzhľadom pripomína jedovatú konvalinku vonnú, preto je potrebné byť pri zbere medvedieho cesnaku opatrní a radšej sa poriadne uistiť, že naozaj nezbierate jedovatú rastlinu, ale liečivku, ktorá má cesnakovú arómu. Tinktúra z medvedieho cesnaku je skvelý spôsob, ako ju využiť.

Zber medvedieho cesnaku

Zber medvedieho cesnaku je povolený iba mimo chránených krajinných území. Aj napriek tomu, že nie je na zozname ohrozených rastlín, buďte pri jeho zbere ohľaduplní a šetrní k prírode – a nazbierajte si iba toľko, koľko skutočne potrebujete. Zbierajú sa listy, ktoré sa následne dajú upraviť a využiť mnohými spôsobmi.

Výroba tinktúry z medvedieho cesnaku

Sezóna medvedieho cesnaku je počas jarných dní v plnom prúde a pokiaľ premýšľate, čo urobiť z medvedieho cesnaku, tinktúra je dobrou voľbou, najmä pre jej dobrú a dlhú skladovateľnosť a využiteľnosť. Navyše nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Ako vyrobiť tinktúru z medvedieho cesnaku?

Suroviny

  • sklenená nádoba alebo fľaša,
  • listy medvedieho cesnaku (množstvo závisí od veľkosti nádoby, potrebujete toľko listov, aby bola nádoba primerane plná),
  • alkohol (vodka, domáca pálenka…),

Postup prípravy

  1. Pri výrobe tinktúry z medvedieho cesnaku budete potrebovať fľašu, ktorú až po okraj naplňte pokrájanými cesnakovými listami a následne zalejte aspoň 40% alkoholom (napríklad vodkou či inou pálenkou, ktorú máte po ruke).
  2. Nechajte na slnečnom a teplom mieste po dobu 14 dní.
  3. Potom prelejte cez handru do menších nádob a skladujte v chlade.
tinktúra z medvedieho cesnaku
Zdroj foto: Ferumov / Shutterstock.com

Použitie tinktúry a jej účinky

A kedy po tinktúre z medvedieho cesnaku siahnuť? Môžete si ju ordinovať každý deň, 10 až 15 kvapiek do pohára s vodou a následne vypiť. Niekedy sa pre väčšiu účinnosť odporúča piť ju v teplom mlieku.

Tinktúra má pozitívne účinky na:

  • pamäť,
  • napomáha pri tráviacich ťažkostiach,
  • znižuje krvný tlak.

Medvedí cesnak je oproti kuchynskému cesnaku jemnejší. Tiež má oveľa väčšie liečivé účinky. Avšak pozor, u niektorých jedincov môže jeho požitie vyvolať alergické reakcie. Na vine sú cesnakové silice, ktoré môžu u alergikov spôsobiť po požití opuchy hrdla – a pri kontakte s pokožkou môžu spôsobiť jej podráždenie až začervenanie.

Pokiaľ každoročne vyrážate na zber cesnaku, ale ešte ste neskúšali recept na domácu tinktúru, môžete to urobiť tento rok. Dá sa síce kúpiť v lekárni, ale jej domáca príprava nie je nijako zložitá.

Zdroj: bonapeti.com, wildgarlicseason.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.