Tvarôžková nátierka – tradičný recept z olomouckých syrečkov

Tvarôžková nátierka je obľúbenou slanou pochúťkou, ktorá nesmie chýbať na oslavách, pri sledovaní televízie alebo ako studená večera, keď máte málo času, ale veľký hlad.

Milujete olomoucké syrečky? To potom budete milovať aj tvarôžkovú nátierku. Jej základ je samozrejme tvorený obľúbeným moravským syrom s typickou vôňou a nátierka sa skvele hodí k pivu aj vínu. Príprava nie je nijako zložitá, zaberie pár minút a pochutí si na nej celá rodina aj partia kamarátov, ktorí prídu na návštevu.

Čo sú olomoucké tvarôžky?

Olomoucké syrečky alebo tvarôžky, sú obľúbenou moravskou lahôdkou, ktorú možno konzumovať na tisíc rôznych spôsobov. Syrečky sú vlastne zrejúci syr z odtučneného syra. Tvarôžky majú mäkkú konzistenciu a veľmi typickú chuť i arómu.

Recept na tvarôžkovú nátierku

Nátierka z olomouckých tvarôžkov je sýta, zdravá a jednoduchá aj rýchla na prípravu. Z pár surovín počas pár minút vykúzlite lahodnú nátierku, ktorú dáte na chvíľku uležať do chladničky a výdatná desiata, večera aj občerstvenie k televízii alebo pre návštevu je na svete.

Suroviny

  • 1 balenie olomouckých tvarôžkov,
  • 1 stredná cibuľa,
  • žervé alebo lučina,
  • soľ,
  • rasca,
  • sladká paprika.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že si cibuľu nakrájate najemno, olomoucké syrečky postrúhate nahrubo a spoločne zmiešate v mise.
  2. Do zmesi následne pridajte žervé alebo lučinu a opäť dôkladne premiešajte.
  3. Na záver dochuťte soľou, pridajte rascu a štipku sladkej papriky.
  4. Misku prikryte potravinovou fóliou a nátierku nechajte odležať v chladničke aspoň po dobu 30 minút.
  5. Nátierka z tvarôžkov chutí najlepšie na čerstvom pečive.

Ako vylepšiť nátierku z tvarôžkov?

Najlepšie chutí pokiaľ ju necháte riadne odležať, teda cez noc. Pokiaľ je na vás chuť nátierky príliš ostrá, môžete ju zjemniť pridaním jogurtu. Nátierku z olomouckých tvarôžkov je možné pripraviť rôznymi spôsobmi. Najmä milovníci piva určite ocenia nasledujúci tip. Tvarôžková nátierka s pivom sa pripravuje podľa základného receptu, ale do nátierky sa navyše pridajú 3 lyžice piva, ktoré sa postarajú o príjemne horkastú a výraznú chuť.

Keď do receptu pridáte štipľavú papriku a chilli, vznikne pikantná nátierka ružovej farby. Vedeli ste, že je aj fitness? Olomoucké syrečky majú veľmi nízky obsah tuku a hodia sa aj pre aktívnych športovcov, ktorí si strážia svoju stravu. Syrečková nátierka chutí skvele aj na celozrnnom chlebe a krekroch. Nátierka z tvarôžkov chutí skvele aj s jarnou cibuľkou, nadrobno nakrájanou paprikou a pažítkou.
Tvarôžková nátierka so smotanou aj s tvarohom chutia rovnako lahodne ako verzia so žervé či lučinou, ale majú krémovejšiu konzistenciu.

S čím podávať tvarôžkovú nátierku?

Tradičná tvarôžková nátierka chutí najlepšie na čerstvom pečive – chlebe, rožku i žemli. Za vyskúšanie ale rozhodne stojí aj nátierka podávaná na hrianke.

Na čo sa hodí tvarôžková nátierka

Tvarôžková nátierka na jednohubky, hrianky aj čerstvé pečivo je skvelou desiatou, ale aj vhodnou studenou večerou. Pokiaľ si k nej pripravíte aj zeleninový šalát, môžete si dopriať plnohodnotný a lahodný pokrm.

Zdroj: simplyrecipes.com, bbcgoodfood.com


Ďalšie recepty na chutné nátierky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.