Rýchla hŕstková polievka so zeleninou – jednoduchý recept

Hrstková polievka patrí k obľúbeným polievkam, pretože je jednoduchá a rýchla na prípravu. Možno do nej nasypať všetko, čo máte práve po ruke, a stále bude chutiť skvele.

Najčastejšie sa s hŕstkovou polievkou stretávame v chladných mesiacoch, pretože si ju možno jednoducho pripraviť z ingrediencií, ktoré máte doma a výsledkom je farebná polievka, ktorá vás zahreje a v chladničke vydrží niekoľko dní. Nezľaknite sa však toho, že časom zhustne. To nijako nenaruší jej dokonalú chuť a polievka vás vďaka tomu ešte viac zasýti.

Čo obsahuje hŕstková zmes?

Hrstková strukovinová polievka sa tradične skladá z:

  • šošovice,
  • fazule,
  • krupov,
  • hrachu,
  • koreňovej zeleniny.

Tip: Máte radi strukoviny? Potom musíte vyskúšať aj túto hrachovú polievku na 3 spôsoby.

Jej obmenám sa ale medze nekladú. Názov hŕstkovej polievky bol odvodený od toho, že ingrediencie pridávate po hŕstkach. O tom, že je práve táto polievka veľmi obľúbená, svedčí aj to, že na pultoch v obchodoch narazíte na hŕstkové zmesi, ktoré stačí do polievky nasypať a ušetríte si tak prácu. Záleží teda na vás, či si chcete svoju hŕstkovú polievku pripraviť od základu alebo si nechať trochu pomôcť.

hŕstková polievka
Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Recept na hŕstkovú polievku so zeleninou

Recept na tradičnú hŕstkovú polievku obsahuje strukoviny a koreňovú zeleninu, ale môžete pridať aj zemiaky, batáty, tekvicu, karfiol a brokolicu. U “mäsožravcov” je obľúbená aj hŕstková polievka s údeným mäsom.

Suroviny

  • 2 hrsti hrachu,
  • 2 hrsti šošovice,
  • 2 hrsti fazule,
  • 3 hrsti krúpov,
  • 2 stredné mrkvy,
  • 1 cibuľa,
  • 2 petržleny,
  • 1 zeler,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1,5 l vývaru podľa vašich preferencií,
  • sušený majorán,
  • soľ, korenie,
  • rasca,
  • masť.

Postup prípravy

  1. Najskôr namočte všetky strukoviny a krúpy do vody, prepláchnite ich a následne ich v hrnci s vodou varte domäkka. Ak si chcete ušetriť čas, namočte strukoviny cez noc a druhý deň sa rovno vrhnite na varenie. Skrátite si tým totiž celkový čas varenia. Prípadne môžete pripraviť hŕstkovú polievku v tlakovom hrnci a celý prosces urýchliť.
  2. Zatiaľ, čo sa vám budú strukoviny variť na sporáku, olúpte si všetku zeleninu a nakrájajte ju na kocky. Cibuľu nasekajte najemno. Akonáhle budú strukoviny mäkké a pripravené, odložte ich nabok a na masti si opečte mrkvu, petržlen a zeler. Pečte približne päť minút a strážte, aby sa zelenina nespálila. Potom k nej pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a počkajte, kým nezosklovatie.
  3. Potom zmes zalejte vývarom, pridajte mäkké strukoviny a krúpy. Do polievky pridajte rascu, korenie a soľ. Varte 25 až 30 minút, kým všetky suroviny nezmäknú.
  4. Na záver pridajte prelisované strúčiky cesnaku, sušenú majoránku a poprípade polievku ešte dochuťte čiernym korením a soľou. Okamžite servírujte, najlepšie s chlebom alebo rožkom.

Tip: Do polievky môžete pridať za hrsť všetkého, čo máte radi. Hodí sa do nej aj cícer, quinoa či viac druhov a farieb fazule.

Prečo si uvariť hŕstkovú polievku?

Hŕstková polievka sa stále teší ohromnej popularite, pretože je rýchla, jednoduchá a chutná. S výslednou chuťou sa môžete pohrať a pridávať najrôznejšie druhy korenia, ale meniť aj samotné druhy strukovín, ktoré do polievky pridáte. Vyskúšajte vymeniť tradičnú zelenú šošovicu za červenú alebo čiernu. To isté platí aj o fazuliach.

Skúšajte rôzne druhy a nebojte sa experimentovať. Okrem toho, že vás strukovinová polievka príjemne zahreje, je tiež zdravá. Strukoviny sú totiž výborným zdrojom vlákniny a bielkovín, teda vás dokonale zasýtia. Okrem toho ale môžu pochváliť nízkym glykemickým indexom. Hŕstková polievka je vhodná aj pre deti.

Zdroje: tasteofhome.com, bunch.countdown.co.nz


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.