Krúpová polievka s hubami a koreňovou zeleninou

Krúpová polievka s hubami a koreňovou zeleninou je ideálnym receptom pre chladné dni. Krúpy sú okrem toho považované za zdravú potravinu. Obsahujú rôzne minerály, ako napríklad horčík či železo, a sú bohaté na vlákninu, ktorá má pozitívny vplyv na zdravie nášho tráviaceho traktu.

Recept na krúpovú polievku s hubami

Krúpová polievka je vďačná na experimentovanie, preto môžete niektoré suroviny z receptu ubrať, pridať alebo nahradiť. Napríklad, ak chcete dosiahnuť intenzívnejšiu chuť, pridajte do polievky sušené paradajky. Milovníci mäsových výrobkov zasa ocenia, ak do nej pridáte trochu slaniny.

Suroviny

  • 2 kusy mrkvy,
  • cesnak podľa chuti,
  • kúsok petržlenu,
  • kúsok zeleru,
  • 2 kusy cibule,
  • 2 hrsti sušených húb,
  • 2 litre vody (môže byť tiež vývar),
  • soľ,
  • mleté ​​korenie,
  • 10 polievkových lyžíc krúp,
  • 50 g masla,
  • 50 g polohrubej múky.

Postup prípravy

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na rovnako veľké kúsky ako mrkvu, petržlen a zeler.
  2. Všetko dajte do hrnca, pridajte cibuľu, huby, korenie, rascu a zalejte vodou alebo domácim vývarom, či už hovädzím alebo kuracím (môžete kombinovať liter vody a liter vývaru).
  3. Celú zmes varte, kým nebude zelenina mäkká.
  4. V druhom hrnci uvarte krúpy domäkka, bude to trvať približne hodinu. Následne ich pridajte do polievky.
  5. Z masla a múky vytvorte zápražku a pridajte do vriacej polievky. Nechajte prejsť varom, občas premiešajte. Dochuťte podľa vlastnej potreby a podávajte.

Tip: Vyskúšajte tiež recept na krúpovú polievku s údeným mäsom.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.