Krémová hrášková polievka – recept z čerstvého hrachu

Krémová hrášková polievka je vynikajúca pochúťka a najlepšie chutí z čerstvého hrášku. Prečo sú strukoviny také zdravé? Vyskúšajte vynikajúci a jednoduchý recept na hrachovú polievku.

Napriek tomu, že máme k dispozícii hrášok mrazený, nakladaný alebo sušený, tak ho možno používať na varenie aj v surovom strave. Stačí ho vylúpať zo strukov a pustiť sa do varenia chutnej krémovej hráškovej polievky. Určite príde na chuť v letnom čase, pretože osvieži a dodá potrebné vitamíny a minerály.

Ak na ňu však dostanete chuť aj v chladnejších mesiacoch, môžete čerstvý hrach nahradiť mrazeným.

TIP: Hrášková polievka z mrazeného hrášku

Prečo sú strukoviny zdravé

  • V strave človeka by mali byť zastúpené bielkoviny, sacharidy a tuky. Sú to základné živiny, bez ktorých sa telo nezaobíde. Okrem živočíšnych bielkovín, získavaných zo živočíšnych produktov, existujú bielkoviny aj rastlinné, ktoré ale môžu byť rovnako plnohodnotné. Platí to najmä pre strukoviny, teda aj hrach, ktorý má vysoký obsah bielkovín.
  • Okrem nich sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A a C, vápnik, fosfor a železo. Vyplatí sa preto hrach zaraďovať pravidelne do svojho jedálnička.
  • Tiamín, ktorý zelený hrach obsahuje, priaznivo pôsobí na pokožku. Napríklad masky zo zeleného hrachu sa využívajú pri liečbe zápalov a pri podráždení kože. Vhodná je najmä pri problémoch s akné. 
  • Hrach je užitočný aj pri liečbe aterosklerózy, pretože znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Recept na krémovú hráškovú polievku

Krémová polievka zo zeleného hrášku je obľúbeným pokrmom menších detí, pretože sa im dobre prehĺta. Má hladkú a jemnú konzistenciu. Doplnená osmaženou slaninou ponúka aj výbornú chuť.

Suroviny

  • 200 g čerstvého vylúpaného zeleného hrášku,
  • 1 lyžica masla,
  • 2 stredne veľké zemiaky,
  • kúsok slaniny,
  • soľ, korenie, drvená rasca,
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody.

Postup prípravy

  1. Zemiaky olúpeme, opláchneme a nakrájame na drobné kocky. Dáme do hrnca a zalejeme vodou alebo vývarom. Dáme variť.
  2. Akonáhle zemiaky mierne zmäknú, pridáme k nim do hrnca povariť aj zelený hrášok. Jemu stačí chvíľa varu, aby bol mäkký. Dochutíme soľou, korením a drvenou rascou.
  3. Po uvarení zeleniny ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
  4. Na zjemnenie polievky pridáme kúsok masla.
  5. Aby mala krémová hrášková polievka so zemiakmi ešte lepšiu chuť, je možné ju ochutiť vyškvarenou slaninou, nakrájanou na kocky.
polievka zo zeleného hrášku
Zdroj foto: nelea33 / Shutterstock.com

Krémovú hráškovú polievku podávame s krutónmi zo staršieho pečiva, ktoré opečieme na masle. Alternatívou sú zeleninové chipsy, ktoré si pripravíme vopred z plátkov mrkvy, červenej repy alebo zemiakov, pečených na rastlinnom oleji v rúre.

Ďalšie obľúbené jedlá z hrachu

Hrach má široké pole uplatnenia v kuchyni. Najlepšie chutí surový, keď si ho vylúpnete zo struku. Je sladučký a lahodný. Je však potrebné, aby bol mladý. Akonáhle hrach dozreje, potom sa suší. Z neho je potom možné pripraviť hrachovú kašu, placky aj sýtu hrachovú polievku.

V židovskej kuchyni sa pripravuje hrachový šoulet, kedy sa hrach pečie zároveň aj s krúpami. Pokrm sa ochucuje cesnakom a nakrájanou vyprážanou cibuľou. Ide v podstate o hrachový nákyp.

Niekto možno ešte pozná aj to, čo je to pučálka. Jedná sa o staročeský pokrm z naklíčeného hrachu, ktorý sa potom na sucho alebo na oleji opraží. Podáva sa na sladko aj na slano. Je to jedlo typické pre obdobie predveľkonočného pôstu.

Zdroje: myrecipes.com, almanac.com

Ďalšie recepty na krémové polievky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.