Krémová cesnaková polievka – rýchly recept na pravú cesnačku

Krémová cesnaková polievka je životabudič pri prechladnutí aj po prehýrenej noci. Je obľúbená nielen pre svoju chuť a rýchlosť prípravy, ale aj preto, že ju zvládnete uvariť s minimom surovín a bez dlhoročnej kuchárskej praxe. Poďte sa inšpirovať a uvarte si tú najlepšiu krémovú cesnakovú polievku zo všetkých.

Pôvod cesnakovej polievky

Tradičná cesnaková polievka, je pôvodne „lacná“ polievka z horúcej vody a cesnaku. Spôsobov prípravy je neúrekom. Niekde sa pripravuje s osmaženou cibuľkou, inde so zemiakmi. U našich českých susedov na Valašsku sa napríklad povarí chlieb s cesnakom a rascou, pričom tejto cesnačke hovoria varmužka.

Cesnaková polievka je však nielen chutná, ale aj zdravá. V cesnaku obsiahnutý selén znižuje krvný tlak, detoxikuje organizmus a pomáha hojiť rany. Alicín najlepšie pôsobí, keď strúčiky cesnaku nasekáte alebo jemne rozdrvíte. Pomôže vám na poruchy trávenia, choroby žlčníka, pečene, astmu, parazitické ochorenia, horúčku, nádchu a mnoho ďalších vecí.

Obľúbené druhy cesnačky

Pri príprave cesnakovej polievky sa medze nekladú a môžete si ju zostaviť podľa seba a pridať do nej to, čo máte radi. Receptov na cesnačku existuje skutočne veľa a aj každý kraj má ten svoj.

Najjednoduchšiu cesnakovú polievku pripravíte tak, že do misky dáte uvarený, na drobno nakrájaný chlieb alebo zemiaky, pridáte prelisovaný cesnak a zalejete horúcou vodou. Tento základný recept môžete ďalej meniť, vylepšovať a uvariť si tak cesnakovú polievku na viacero spôsobov.

Sýta cesnaková polievka

Aby vás cesnaková polievka poriadne zasýtila, môžete kocky pečiva pred vložením do misky opražiť na masti dozlatista. Polievku tiež môžete zahustiť zápražkou.

Mastná cesnaková polievka

Ak sa neuspokojíte s ľahkou diétnejšou cesnačkou, ale máte chuť na polievku výraznejšej chuti a o trošku mastnejšiu, môžete krutóny, cesnak aj cibuľku opražiť na bravčovej alebo ak chcete, na husacej či kačacej masti, poprípade sadlo pridať do misky, než suroviny zalejete.

Ak do polievky nechcete použiť masť, vhodné sú za studena lisované oleje. Tieto oleje majú výraznejšiu chuť i vôňu, než oleje rafinované.

tradičná cesnačka s krutónmi
Zdroj foto: from my point of view / Shutterstock.com

Silná cesnaková polievka

Pokiaľ nemáte problém s cesnakovým pachom, môžete do misky prelisovať niekoľko surových strúčikov cesnaku a pre docielenie zaujímavejšej chuti pridať ešte kúsky cesnaku, ktoré ste zľahka opiekli alebo v polievke povarili. Cesnak môžete tiež upiecť v rúre a do hotovej polievky prelisovať.

Aký základ do cesnakovej polievky použiť?

Výber tekutín, z ktorých cesnakovú polievku môžete uvariť, je široký. Použiť môžete horúcu vodu, vodu, v ktorej povaríte rascu, zemiaky alebo strukoviny, vodu, v ktorej ste rozvarili kúsky chleba, ľubovoľný vývar (zeleninový, hydinový či hovädzí vývar) alebo odvar zo zelených byliniek (petržlenová vňať, ligurček, žihľava).

Recept na krémovú cesnakovú polievku

Vyskúšajte recept na krémovú cesnakovú polievku výbornej chuti, ktorá zahreje a posilní vaše telo.

Suroviny

  • 500 ml vývaru,
  • 2 stredne veľké zemiaky,
  • 6 strúčikov cesnaku (podľa svojej chuti a veľkosti strúčikov),
  • 2 krajce chleba,
  • 1 polievková lyžica sadla,
  • zelená petržlenová vňať,
  • rasca,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Očistite zemiaky a nakrájajte ich asi na centimetrové kocky.
  2. Zemiaky vložte do hrnca, prilejte asi 700 ml vody, osoľte, pridajte rascu a varte do zmäknutia asi 8 až 10 minút.
  3. Než sa zemiaky uvaria, nakrájajte na centimetrové kocky chleba. Na panvici na horúcom tuku chleba zo všetkých strán osmažte do zlatista. Ku koncu opekania stlmte platničku na minimum, aby ste chlieb na poslednú chvíľu nespálili.
  4. Cesnak olúpte. 4 strúčiky prelisujte a zvyšné 2 nakrájajte na tenké plátky.
  5. Akonáhle sa zemiaky uvaria, vodu nezlievajte, ale pridajte do nej prelisovaný cesnak s vývarom, chvíľku povarte (maximálne minútu) a dosoľte.
  6. Polievku servírujte do misiek alebo tanierov, prisypte krutóny, na plátky nakrájaný cesnak a dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tipy s čím podávať krémovú cesnačku

  • Do cesnakovej polievky môžete pridať napríklad rozmiešané vajíčko, mlieko, smotanu, osmaženú cibuľku, rascu, majoránku, tymian, muškátový oriešok, mletú papriku, petržlenovú vňať, pažítku alebo varené krúpy….
  • Obľúbená je výborná cesnaková so syrom. Tvrdý syr (Eidam, Gouda, Cheddar, Parmezán) stačí do hotovej horúcej cesnakovej polievky nastrúhať.

Ako vylepšiť cesnakovú polievku

  • Pokiaľ budete piecť v rúre napríklad mäso, využite to a rovno upečte aj hlavičku cesnaku (aby ste rúru zbytočne nerozpaľovali iba kvôli niekoľkým strúčikom cesnaku). Po jeho pridaní do polievky tak získate výbornú krémovú cesnakovú polievku z pečeného cesnaku.
  • Recept na cesnakovú polievku môžete vylepšiť aj tak, že na panvici rozpustíte trochu masla, na ktorom ľahko osmažíte niekoľko strúčikov cesnaku a pred podávaním polievky ich do nej pridáte.
  • Namiesto klasického chleba do cesnakovej polievky môžete nakrájať chlieb toastový alebo žemľu.
  • Pri vyprážaní cesnaku si dajte pozor, aby vám nezhnedol – polievka by bola horká.
  • Osmažený cesnak môžete zaprášiť hladkou múkou a vytvoriť tak zápražku pre hustejšiu a sýtejšiu polievku.
  • Cesnakovú polievku v rustikálnom štýle pripravíte, keď ju budete servírovať v bochníku chleba.
  • Hotovú cesnakovú polievku na tanieri môžete pokvapkať cesnakovým olejom.

Dobrú chuť!

Zdroj: cooklikeczechs.com

Ďalšie recepty na krémové polievky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.