Krémová šampiňónová polievka – recept, na ktorom si pochutnáte

Krémová šampiňónová polievka má veľmi jemnú hubovú chuť a milujú ju aj ľudia, ktorí si na konzumáciu húb nepotrpia. Pripravte si túto lahôdku doma vďaka nášmu ľahkému receptu.

Aké šampiňóny sú vhodné na polievku?

Chystáte sa uvariť domácu šampiňónovú polievku a váhate nad tým, aké šampiňóny sú na jej prípravu najvhodnejšie? Skvelou voľbou sú šampiňóny:

  • čerstvé,
  • mrazené,
  • z konzervy.

Čerstvé šampiňóny sú najlepšou voľbou, ale aj mrazené sú na polievku vhodné. Väčšinou už bývajú predsmažené, takže si ušetríte prácu. Šampiňóny z konzervy majú inú chuť ako tie čerstvé, ale vo výsledku to nie je poznať. Len ich nesmiete pred použitím dôkladne scediť.

Šampiňóny a čo by ste o nich mali vedieť

Než sa pustíte do varenia luxusnej šampiňónovej polievky, mali by ste vedieť to, ako spoznať čerstvé huby. Ale aj to, ako ich správne skladovať či očistiť.

Podľa čoho kúpiť šampiňóny

Rozmýšľate pri výbere šampiňónov nad tým, ako spoznáte, že sú čerstvé a v dokonalom stave? Nehanbite sa k nim privoňať a ohmatať si ich. Čerstvé šampiňóny totiž spoznáte podľa vône. Čím novšie sú, tým výraznejšie hubové arómy majú. Pokiaľ je ich povrch biely či ľahko ružovkastý a matný, máte istotu, že sa na pulte vyskytujú naozaj len chvíľu. Šampiňóny, ktoré sú vystavené už dlhší čas spoznáte podľa toho, že sa na nich už tvoria čierne škvrny.

Ako skladovať šampiňóny

Šampiňóny môžete skladovať v chladničke, pri izbovej teplote na vzduchu či v mrazničke. Záleží na tom, za ako dlho ich spracujete. V chladničke si šampiňóny uchovajú čerstvosť po dobu dvoch dní, a to za predpokladu, že ich nej nevložíte vlhké či poškodené. Ak by ste ich totiž chceli uchovať v chladničke a pred vložením by ste ich riadne neusušili, riskujete, že vám splesnejú.

TIP: Pripravte si aj chutnú hubovú polievku z čerstvých húb.

čerstvé šampiňóny na polievku
Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Na vzduchu pri izbovej teplote je vhodné šampiňóny skladovať iba vtedy, ak ich v ten deň spracujete. V prípade, že sa k tvorbe pokrmu zo šampiňónov nedostanete ihneď, je vhodné ich osmažiť a uložiť v krabici do mrazničky. Tak vám vydrží v perfektnom stave po naozaj dlhú dobu.

Ako očistiť šampiňóny

V prípade, že sa rozhodnete pre čerstvé šampiňóny, nesmiete zabudnúť na ich dôkladné očistenie. Našťastie nie je tento proces náročný. Vo väčšine prípadov postačí šampiňóny utrieť suchou handričkou alebo kuchynskou utierkou. Ak by ste na nich objavili hlinu a ďalšie nečistoty, opatrne ich umyte pod prúdom tečúcej vody a následne okamžite vysušte.

Okrem šampiňónovej polievky si môžete pripraviť aj obľúbené plnené šampiňóny alebo ako skvelú ľahkú prílohu, spolu s ďalšou grilovanou zeleninou.

Recept na krémovú šampiňónovú polievku

Domáca príprava šampiňónovej polievky s krémovou konzistenciou nie je vôbec zložitá. Poďme na to!

Suroviny

  • 1 kg šampiňónov,
  • 1 liter zeleninový vývar,
  • 250 ml smotana na varenie,
  • múka,
  • 1 cibule,
  • maslo,
  • soľ, korenie,
  • sušený tymián,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • čerstvá petržlenová vňať.

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte šampiňóny. Pokiaľ pracujete s čerstvými, riadne ich očistite a následne nakrájajte na plátky. Konzervované iba zlejte a mrazené si pripravte s dostatočným predstihom.
  2. Cibuľu nakrájajte na väčšie kusy.
  3. Akonáhle budete mať šampiňóny aj cibuľu nachystané, rozohrejte si v hrnci 2 lyžice masla. Keď sa rozpustí, pridajte do hrnca cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom do hrnca pridajte šampiňóny a zmes nechajte podusiť.
  4. Následne ju zaprášte múkou, pridajte lyžičku sušeného tymiánu, lyžičku korenia a rozotrený cesnak. Všetko premiešajte a zalejte vývarom. Priveďte do varu a následne zoslabte plameň a nechajte polievku prebublávať po dobu 15 minút. Občas ju zamiešajte.
  5. Po uplynutí štvrťhodiny pridajte do polievky smotanu, nechajte ju ohriať a potom ju zložte zo sporáka.
  6. Pokiaľ chcete, môžete šampiňónovú polievku mixovať, ale nie je to podmienkou.
  7. Pred podávaním polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  8. Servírujte s dostatočným množstvom čerstvej petržlenovej vňate.

Krémovú šampiňónovú polievku si môžete pripraviť aj bez múky a zahustiť ju zemiakmi a zeleninou. Šampiňónová polievka so zemiakmi a zeleninou je hutnejšia a viac vás zasýti.

Viete, aký je rozdiel medzi klasickou a francúzskou šampiňónovou polievkou? Francúzska polievka získava svoju dokonalú chuť vďaka zmesi sherry, šalotky, parmezánu a cesnaku.

Zdroje: allrecipes.com, cafedelites.com, fusioncraftiness.com

Ďalšie recepty na polievky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.