4 TOP marinády na mäso a grilovanie

Marináda na mäso je jedným z faktorov, ktorý rozhoduje o úspechu daného pokrmu. Je pomyselnou čerešničkou na torte. Či už sa chystáte mäso piecť alebo grilovať, prinášame vám 4 varianty receptov na chutné marinády, ktoré sú zárukou úspechu.

Základná marináda na mäso

Hovorí sa, že kvalitné mäso nepotrebuje prekombinovanú a zložitú marinádu. Preto vám na úvod nášho zoznamu predstavujeme klasickú marinádu na mäso, ktorou nič nepokazíte.  Môžete ju použiť ako marinádu na rebierka, krkovičku, kuracie krídelka aj divinu. Na jej prípravu potrebujete nasledujúce suroviny:

  • 2 polievkové lyžice worcestrovej omáčky,
  • 60 ml olivového oleja,
  • 1 čajovú lyžičku soli,
  • 2 čajové lyžičky nasekaného čerstvého oregana,
  • štipku korenia,
  • 1 čajovú lyžičku nasekaného čerstvého tymiánu,
  • 1 strúčik rozdrveného cesnaku.

Všetky ingrediencie zmiešajte a následne v nich mäso marinujte aspoň 30 minút.

Citrónovo-rozmarínová marináda na kuracie steaky

Pokiaľ na grile pripravujete kuracie steaky, s citrónovo-rozmarínovou marinádou budú šťavnaté a svieže. Na jej prípravu potrebujete:

  • 3 veľké citróny,
  • hrsť nasekaného čerstvého rozmarínu,
  • 60 ml olivového oleja,
  • 2 rozdrvené strúčiky cesnaku,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • štipku korenia.

Zmiešaním všetkých surovín vytvorte marinádu, do ktorej následne ponorte kuracie steaky a nechajte ich marinovať jednu až dve hodiny. Čím dlhšie steaky v marináde v marináde na grilovanie necháte, tým viac do seba nasajú arómu citróna a rozmarínu – a budú chutnejšie.

shutterstock 539628832
Zdroj foto: ILEISH ANNA / Shutterstock.com

Marináda na rebrá

Milujete grilované alebo pečené bravčové rebrá? Vyskúšajte na ne marinádu, ktorá obsahuje nasledujúce ingrediencie:

  • 60 ml citrónovej šťavy,
  • 60 ml octu,
  • 60 ml olivového oleja,
  • 3 polievkové lyžice medu,
  • 4 strúčiky drveného cesnaku,
  • 1 polievkovú lyžicu soli,
  • štipku korenia.

Po zmiešaní všetkých surovín ponorte rebrá do vzniknutej marinády a nechajte v chladničke aspoň 12 hodín odpočívať.

Rýchla ananásová marináda

Chcete do pokrmov preniesť trochu kyslosti, šťavnatosti a havajských chutí? Tak to musíte vyskúšať ananásovú marinádu, ktorá je lahodná a neuveriteľne rýchla na prípravu. Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 240 ml rozdrveného ananásu,
  • 80 ml sójovej omáčky,
  • 80 ml medu,
  • 60 ml jablčného octu,
  • 1 strúčik drveného cesnaku,
  • 1 čajovú lyžičku zázvoru v prášku,
  • ½ čajovej lyžičky drveného klinčeka.

Opäť všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a nechajte 15 minút odpočinúť. Následne do marinády ponorte mäso a nechajte marinovať aspoň dve hodiny.

Nech už vyskúšate ktorýkoľvek z vyššie uvedených receptov na marinády na mäso, prajeme vám dobrú chuť. A ešte jeden tip na záver: na marinovanie používajte sklenené či plastové misy, vyhýbajte sa tým kovovým.

Ďalšie chutné letné recepty


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.