Feniklový šalát – recept na osviežujúci letný šalát

Fenikel je podceňovanou zeleninou, ktorá si rozhodne zaslúži v kuchyni svoju pozornosť. Môžete ho ako grilovať, tak piecť alebo variť. Najvhodnejšia je však ako surovina na feniklový šalát.

Príprava feniklového šalátu nie je vôbec zložitá, s feniklom sa totiž pracuje rovnako ako s akýmkoľvek iným šalátom. Stačí ho zbaviť tvrdého konca a natrhať na požadované kúsky. Pridať k nemu môžete prakticky čokoľvek, od reďkoviek až po oriešky. Nezabudnite šalát po jeho príprave uložiť na chvíľu do chladničky, aby sa všetky chute a vône prepojili.

Recept na feniklový šalát

Šalát z feniklu je ideálnou prílohou ku grilovanému mäsu alebo môže byť aj výborným ľahkým obedom. Tento recept na feniklový šalát je jednoduchý a je hotový za menej ako 15 minút.

Suroviny

  • 1 buľva feniklu,
  • 1 stredná uhorka,
  • ½ červenej cibule,
  • ½ hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate,
  • ¼ hrnčeka nasekanej čerstvej mäty
  • šťava z 1 citróna,
  • 2 PL olivového oleja,
  • soľ
  • korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Fenikel umyte a odrežte jeho konce.
  2. Fenikel nakrájajte na tenké rezančeky – pár lístočkov si odložte na ozdobu.
  3. Uhorku umyte a nakrájajte na rezančeky. Ak má uhorka väčšie semienka, odstráňte ich.
  4. Cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  5. V mise zmiešajte fenikel, uhorku, cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a mätu.
  6. Do šalátu vytlačte šťavu z citróna a pridajte olivový olej.
  7. Opatrne dôkladne šalát premiešajte, dochuťte soľou a korením.

Feniklový šalát si môžete upraviť podľa seba a pridať do neho akúkoľvek zeleninu. Skvele chutí aj so zálievkou z medu a citrusovej šťavy.

Čím vylepšiť feniklový šalát

Fenikel je univerzálnou surovinou, ktorá sa znesie s ostatnými ingredienciami.

  • Šalát môžete vylepšiť pridaním orechov ako sú napríklad pražené mandle, lieskové orechy alebo pistácie.
  • Nebojte sa tiež ovocia, feniklový šalát s jablkami alebo pomarančom je dokonalým sviežim šalátom, ktorý oceníte najmä v letných dňoch.
  • Aby bol šalát viac výživnejší, pridajte do neho mäkký kozí syr alebo nastrúhaný parmezán, ktorý dodá šalátu bohatú chuť.
  • Pridať môžete aj olivy, avokádo a rôzne dresingy.
jablkovo feniklový šalát
Zdroj foto: Magdanatka / Shutterstock.com

Dresingy na šalát

Citrusový dresing

Zmiešajte šťavu z citróna (pomaranča alebo grapefruitu) s olivovým olejom, strúhanou citrónovou kôrou (citrón riadne umyte) a prípadne pridajte med alebo javorový sirup pre sladkú rovnováhu.

Balsamico dresing

Balzamikový ocot, olivový olej, med, cesnak, soľ a korenie zmiešajte dohromady tak, aby sa dokonale spojili všetky suroviny.

Horčičný dresing

Základom tohto dresingu je dijonská horčica, ďalej olivový olej, citrusová šťava, med, soľ a korenie.

Mätový dresing

Olivový olej, med, citrusovú šťavu, nadrobno nasekanú mätu zmiešajte dohromady, dochuťte soľou a korením.

Zdroj: traderjoes.com, wholefoodsmarket.com


Ďalšie recepty na chutné šaláty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.