Šalát Waldorf – recept na rýchly zelerový šalát s jablkami

Šalát Waldorf je kombináciou sviežich jabĺk, chrumkavého zeleru, orechov a lahodnej omáčky. Naučte sa pripravovať túto dobrotu, ktorá osvieži najmä teraz, v teplých dňoch.

Čo je waldorfsalad?

Šalát Waldorf patrí medzi klasické šaláty, ktoré sa skladajú len z niekoľkých hlavných ingrediencií. V tomto prípade sa jedná o jablká, výrazný stopkový zeler, orechy a majonézový dresing. Tento šalát bol prvýkrát podávaný v hoteli Waldorf Astoria v New Yorku na začiatku 20. storočia a odvtedy sa zaradil do bežných jedálnych lístkov

  • Jablká – používajte iba čerstvé, ideálne kombinácie kyslého a sladkého jablka, ktoré nakrájajte na tenké prúžky. Jablká dodajú šalátu sladkú chuť a sviežosť.
  • Zeler – stopkový zeler nakrájajte taktiež na tenké plátky, vďaka nim je šalát chrumkavý a osviežujúci.
  • Orechy – najčastejšie sa do šalátu pridávajú vlašské alebo lieskové orechy, ktoré nasekajte nadrobno. Orechy pridávajú šalátu chrumkavosť, bohatú chuť a obohatia ho zdravými tukmi.
  • Majonézová zálievka – majonéza v kombinácii s jogurtom alebo kyslou smotanou nesmie v šaláte chýbať, je to základná omáčka tohto šalátu. Kyslá smotana (jogurt) šalát osvieži a zľahčí, zatiaľ čo majonéza mu dodá bohatú a krémovú chuť.

Okrem týchto základných ingrediencií sa niekedy do šalátu Waldorf pridáva aj hroznové víno, hrozienka alebo citrónová šťava na ďalšiu chuť.

Tip: Vyskúšajte tiež recept na zdravú zelerovú nátierku.

Recept na šalát waldorf

Zelerový šalát Waldorf s jablkami je ideálny ako ľahký obed, predjedlo alebo ako súčasť obeda či večere. Jeho sviežosť a lahodná kombinácia sladkých a slaných chutí príjemne poteší vaše chuťové bunky.

Suroviny

  • 2 jablká (najlepšie sladká a kyslá odroda),
  • 2 stopkové zelery – stonky,
  • 1 hrsť orechov (napríklad vlašské alebo lieskové),
  • 100 g hrozna,
  • 100 g hrozienok,
  • 150 g kyslej smotany,
  • 2 polievkové lyžice majonézy,
  • šťava z 1 citróna,
  • soľ a korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Jablká umyte, olúpte a nakrájajte na tenké prúžky (julienne) alebo kocky. Pokiaľ máte radi intenzívnejšiu chuť, šupku na jablkách nechajte.
  2. Stonky zeleru umyte a nakrájajte na tenké prúžky. Môžete tiež použiť listy zeleru pre príjemnú vôňu.
  3. Orechy nasekajte na menšie kúsky a zľahka ich opražte na panvici.
  4. Do misy dajte nakrájané jablká, zeler, orechy, hrozno prekrojené napoly a hrozienka. Premiešajte.
  5. V samostatnej miske zmiešajte kyslú smotanu, majonézu a citrónovú šťavu. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  6. Poriadne premiešajte, zálievka musí byť hladká a tekutá.
  7. Všetko zalejte zálievkou a dozdobte orechmi a petržlenovou vňaťou.
  8. Šalát vložte aspoň na pol hodinky do chladničky, aby sa jeho chute spojili.

Waldorfský šalát podávajte na listoch ľadového šalátu, ktorý zvýrazní jeho farbu a pridá na chrumkavosti a krehkosti.

recept na walfdosrký šalát s vlašskými orechmi, jablkami a zelerom
Zdroj foto: Tatjana Baibakova

Tipy na vylepšenie šalátu

Pokiaľ chcete šalát Waldorf ešte viac vylepšiť a dodať mu nejaké chute navyše, inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi:

  • Namiesto citrónovej šťavy môžete použiť aj pomarančovú alebo grapefruitovú šťavu. Využite aj kôru z citrusov, ktorú do šalátu len ľahko nastrúhajte.
  • Je šalát málo kyslý? V tom prípade využite nálev z kyslých uhoriek a pokvapkajte ním šalát. Prípadne môžete pridať nálev z kapary. Takto zvýšite kontrast medzi sladkými jablkami a chrumkavým zelerom.
  • Namiesto tradičných vlašských alebo lieskových orechov môžete skúsiť iné druhy orechov, ako sú mandle, para orechy alebo pistácie. Každý druh orecha dodá šalátu inú textúru a chuť.
  • Ak máte radi bylinky, skúste do šalátu pridať nasekanú petržlenovú vňať, koriander alebo mätu. Tieto bylinky dodajú šalátu sviežosť a aromatickú vôňu. Aby bol šalát ešte viac bohatší, pridajte do neho nastrúhaný syr – ideálny syr kozí alebo nivu.
  • Okrem jabĺk a zeleru môžete do šalátu pridať aj ďalšiu čerstvú zeleninu. Skúste na rezančeky nakrájanú mrkvu, reďkovky alebo papriku. Šalát bude farebnejší.
  • Zostalo vám z nedeľného grilovania grilované kura? Čo si tak pripraviť Waldorfský šalát s kuracím mäsom? Kuracie mäso môžete vymeniť aj za krevety. Šalát získa na bielkovinách a na úplne inom chuťovom rozmere.

S čím podávať

Waldorfsalat môžete podávať prakticky s čímkoľvek. Najlepší je s čerstvým a chrumkavým pečivom. Podávať ho môžete aj ako prílohu k mäsu, ideálne ku grilovanému alebo pečenému lososovi. Naplniť ním môžete aj sendviče alebo ho využite ako prílohu k zemiakovým pokrmom, ako sú pečené zemiaky, zemiaková kaša alebo zemiakové placky.

Dobrú chuť!

Zdroj: latimes.com, savethefood.com


Aké ďalšie šaláty si môžeme pripraviť?

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.