Recept na pravé talianske gnocchi

Gnocchi sú skvelou prílohou podávanou k rôznym omáčkam. Ak si zemiakové halušky chcete naozaj vychutnať, najlepším riešením je pripraviť si doma vlastné. Vystačíte si len s pár surovinami, pričom domáce gnocchi potom môžete skombinovať s omáčkou podľa chuti.

Recept na zemiakové gnocchi

Toto jedlo sa hodí ako príloha k omáčkam alebo si ho môžete dať aj s mäsom. 

Suroviny

  • 1 kg múčných zemiakov,
  • 3 vajcia,
  • 300 g hladkej múky.

Postup prípravy

  1. Zemiaky umyte, ale nelúpte. Takto ich uvarte, aby si zachovali pevnú konzistenciu. Nemali by byť rozvarené, varte ich zhruba 10–15 minút.
  2. Zemiaky ešte teplé olúpte, chladnutím sa totiž mení ich konzistencia a halušky by tak boli ťažké.
  3. Ošúpané zemiaky pomeľte dvakrát v mlynčeku, prípadne ich môžete tiež nastrúhať či využiť lis na zemiaky.
  4. Rozomleté ​​zemiaky rozprestrite na pracovnú plochu a vytvorte v strede jamku. Do toho pridajte vajíčka a poprášte múkou. Začnite spracovávať hladké cesto. Postupne pridávajte múku.
  5. Je dôležité pracovať rýchlo, aby si cesto zachovalo správnu konzistenciu. Malo by byť tvárne, avšak nespracovávajte ho príliš dlho. Dlhým miesením sa znižuje kvalita cesta a halušky nebudú nadýchané.
  6. Z cesta váľajte tenké šulčeky a odkrajujte jednotlivé halušky.
  7. Potom každý kúsok jemne pomúčite, môžete tiež jednoducho vidličkou vytvoriť typickú vzorku pre gnocchi.
  8. Vo väčšom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a vkladajte halušky. Stačí ich povariť dve minúty a potom vybrať.
Zdroj foto: photocrew1 / Shutterstock.com
Viete, aká je výslovnosť gnocchi? Správna výslovnosť v slovenčine je ňoky. Nepoužívajte to ako gňoči, noči, alebo iným názvom.

Recept na gnocchi s paradajkovou omáčkou

Domáce halušky, resp. gnocchi, sú skvelé samy o sebe, avšak ich chuť oceníte ešte viac, keď si pripravíte chutnú omáčku na gnocchi, napríklad paradajkovú omáčku.

Suroviny

  • 300 g paradajok,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • šalviové lístky,
  • soľ a korenie,
  • parmezán.

Postup prípravy

Na oleji opražte šalviu a pridajte čerstvé alebo sušené paradajky so soľou a korením. Stačí len chvíľka na rozvoňanie korenia a zahriatie paradajok. Túto zmes potom stačí pridať ku gnocchi, navyše všetko môžete zaliať trochou rozpusteného masla. Ku gnocchi by nemal navrchu chýbať ani nastrúhaný parmezán alebo tiež môžete skúsiť gnocchi so syrovou omáčkou .

Gnocchi sú sýte, je preto dobré podávať ich iba s ľahkou omáčkou či zeleninou. Výborné sú aj gnocchi so špenátom alebo tekvicové gnocchi. Akonáhle raz ochutnáte tieto domáce halušky, iné už sa im nevyrovnajú.

Ďalšie recepty z talianskej kuchyne


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.